Paradox: cu conturile pline de lichidități, băncile continuă să scumpească creditele

Alexandra Pele 31/10/2016 | 12:49 Financiar
Paradox: cu conturile pline de lichidități, băncile continuă să scumpească creditele

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Se întâmplă (nu doar) în sistemul bancar românesc: creditele noi au ajuns să fie, în medie, mai scumpe decât împrumuturile vechi. Și se întâmplă în condițiile în care băncile au lichiditate din belșug, bucurându-se de cele mai mari marje nete de dobândă din 2007 încoace.

Rata medie a dobânzilor la creditele noi în lei acordate populației a depășit în august, pentru a treia lună consecutiv și pentru prima dată după perioada de criză, rata medie a dobânzilor împrumuturilor din bilanțuri, reiese din datele Băncii Naționale a României (BNR).

Există și o explicație și ține atât de natura noilor credite, ponderea celor de consum – mai „scumpe“ – fiind în creștere, cât și de noua realitate cu care se confruntă sectorul bancar.

În luna august, rata medie de dobândă la împrumuturile noi în lei a fost de 7,21%, cu aproape jumătate de punct procentual peste dobânda medie a creditelor din stoc. „Evoluția a reflectat prioritar sporirea ponderii creditelor noi pentru consum“, notează banca centrală în cel mai recent buletin. În august, băncile au acordat credite de consum în valoare de aproape 1,5 miliarde de lei, ceea ce reprezintă în jur de 62% din volumul total de credite noi, față de doar 50,5% – ponderea din decembrie 2015. Avântul creditelor de nevoi personale în detrimentul celor ipotecare vine în contextul controverselor din jurul Legii dării în plată, dar și ca urmare a epuizării fondurilor pentru programul guvernamental „Prima Casă“, suplimentat cu 500 de milioane de lei la finele lui septembrie.

Articol vizibil în întregime doar pe bază de abonament.

Cu o experiență de peste șapte ani în presă, Alexandra Pele acoperă domeniile finanțe, bănci și asigurări. Anterior, a lucrat la departamentul economic al ziarului Gândul și la cursdeguvernare.ro.