Papalekas face un nou pariu imobiliar: cumpără un depozit lângă Pitești cu peste 40 de milioane de euro

Andreea Neferu 22/02/2017 | 12:33 Ştiri
Papalekas face un nou pariu imobiliar: cumpără un depozit lângă Pitești cu peste 40 de milioane de euro

Compania Elgan, controlată de omul de afaceri Simon Roth, a vândut un proiect logistic închiriat de Dacia către dezvoltatorul imobiliar Globalworth, fondat de grecul Ioannis Papalekas, într-o tranzacție de 42,5 milioane de euro.

Depozitul, amplasat în comuna Oarja, în apropiere de Pitești, are o suprafață închiriabilă de 68.000 de metri pătrați și un teren disponibil pentru construcția a încă 40.000 de metri pătrați. Depozitul a fost livrat în 2010 și asigură distribuția de piese de schimb pentru Dacia, Renault și Nissan în România și în alte 33 de țări.

Compania de consultanță imobiliară Colliers a consiliat compania Elgan în cadrul acestei tranzacții.

„Vânzarea depozitului Dacia dezvoltat de Grupul Elgan, către Globalworth, reprezintă o tranzacție importantă pentru piața de investiții din România, urmând la scurt timp după intrarea fondului suveran GIC pe piața locală prin achiziționarea platformei P3, și subliniază interesul pentru acest tip de produs. De asemenea, prin această achiziție, Globalworth își extinde portofoliul de centre de depozitare și logistice în România, după achiziția parcului TAP în Timișoara. Nu în ultimul rând, pentru Grupul Elgan este primul exit semnificativ în România, acesta uitându-se la noi dezvoltări”, a spus Robert Miklo, director asociat în cadrul departamentului de investiţii al Colliers International. Compania a mai consiliat și alte tranzacții de anvergură pe piața de logistică și industrial, printre care cea prin care P3 a cumpărat parcul Europolis de la austriecii de la CA Immo pentru 120 de milioane de euro.

Grupul Elgan a mai dezvoltat și alte proiecte logistice similare, printre care Auchan Logistics (38.000 mp în Ungaria), Volvo Trucks Factory & Logistics (19.300 mp în Franța), Renault-Nissan Logistics (19.500 mp în Ungaria), Bogáncs Estates Office & Logistics (57.000 mp în Ungaria) și DHL Express HQOffice & Logistics (14.500 mp în Ungaria).

Globalworth este unul dintre marii investitori de pe plan local, cu un portofoliu care se ridică la peste 960 de milioane de euro. Printre activele Globalworth, investitor care și-a concentrat atenția mai mult asupra Bucureștiului, se numără clădirile de birouri Globalworth Tower (Bucharest One), UniCredit Tower, Cathedral Plaza, Gara Herăstrău și Tower Center. De asemenea, compania are în lucru acum proiecte de birouri precum Globalworth Campus din zona Pipera din București. Recent, în acționariatul Globalworth a intrat un fond de investiții sud-african, Growthpoint, care administrează active la nivel mondial de 7,6 miliarde de euro.

Recent, presa israeliană scria că Globalworth se află în cursa pentru preluarea grupului israelian Africa-Israel Investments, care deține pe plan local mai multe proprietăți, printre care și unul dintre cele mai performante mall-uri din România, AFI Cotroceni.

Piața locală de logistică a devenit în ultimii ani o zonă din ce în ce mai interesantă pentru fondurile de investiții, în generat ca parte a unor tranzacții cu ecou internațional.

Un exemplu recent este cel prin care fondul suveran al statului Singapore, GIC, unul dintre cele mai mari vehicule de investiții din lume, cu active de peste 100 de miliarde de dolari, a achiziționat grupul ceh P3, care deține cel mai mare parc logistic din România. P3, unul dintre marii jucă­tori de pe piața europeană de logistică, a ajuns în portofoliul GIC în urma unei tranzacții internaționale de 2,4 miliarde de euro, iar mișcarea a venit în contextul în care alți giganți, fondul american TPG Capital – cu active de 62 de miliarde de dolari – și compania canadiană Ivanhoé Cambridge – cu active de peste 55 de miliarde de dolari canadieni –, intra­seră în acționariatul P3 abia la finalul anului 2013.

Un alt exemplu este cel al americanilor de la Blackstone, unul dintre cele mai mari fonduri de investiții din lume, care a cumpărat la finalul lui 2015 portofoliul logistic al companiei austriece Immofinanz. În urma tranzacției de circa 300 de mili­oane de euro, colosul Blackstone, cu acti­ve de 146 de miliarde de dolari, și-a securizat prezența pe piața logistică din mai multe țări europene, printre care  Ger­mania, Ungaria, Polonia, Slovacia, Rusia și România. Pe plan local, Blackstone a ajuns astfel să opereze, prin intermediul diviziei Logicor, aproape 100.000 de metri pătrați de spații logistice în cadrul a patru proiecte, în Plo­iești, Pantelimon, Timișoara și Mogo­șoaia.

 


FOTO: Mediafax

A debutat în presa scrisă în urmă cu opt ani. În 2013, a absolvit cursurile programului de pregătire intensivă în jurnalism „Economic and Political Reporting from Southeast Europe”, organizat la Londra și la Berlin de agenția de presă Reuters, iar în 2015 a participat la cursurile școlii de vară Online and Multimedia Journalism, organizată de Deutsche Journalistenschule la Munchen. În 2013, a câștigat premiul „Florin Petria” pentru jurnalism economic, iar în 2015 a fost unul dintre laureații concursului Tânărul Jurnalist al Anului, secțiunea Economie. Anterior, Andreea a lucrat la Ziarul Financiar. În prezent, la NewMoney, Andreea acoperă din punct de vedere editorial domeniile construcții și imobiliare.