Pandora plănuiește mai multe deschideri de magazine în România

Pandora, unul dintre cele mai cunoscute nume de bijuterii din lume plănuiește mai multe deschideri de magazine în plan local, strategie care va merge mână în mână cu diversificarea colecțiilor.
Acest articol a apărut în numărul 74 (23 septembrie – 6 octombrie 2019) al revistei NewMoney
Sunt foarte multe definiții date de dicționare pentru cuvântul „pandora“. Sau „pandoră“. Unele fac referire la mitologia greacă și la prima femeie creată de zei, altele ne spun că este vorba despre un instrument muzical folosit prin secolele XVI-XVII.
Dincolo de mitologie și de paginile dicționarelor, Pandora este și numele unui brand de bijuterii, devenit cunoscut în România mai ales în ultimii ani. Cât de cunoscut? Suficient încât să numere astăzi 38 de puncte de vânzare, cu o țintă curajoasă pentru viitor, „un total de 50“, după spusele Ancăi Alimănescu, director general al companiei Pandora pentru România și Ungaria. Și aceasta nu este singura țintă a strategiei de dezvoltare.

UN BRAND CU ISTORIE. Au trecut mai bine de 35 de ani de când un mic antreprenor – Jesper Nielsen – lansa în piața de bijuterii din Danemarca o afacere care între timp a fost listată la bursa NASDAQ din Copenhaga și s-a răspândit peste tot în lume, ajungând la vânzări de aproximativ 3,1 miliarde de euro în 2017, potrivit celor mai recente date disponibile. Iar secretul cutiei de bijuterii a Pandorei stă în cel mai căutat produs promovat de companie: „brățara talisman“.
În România, primul magazin propriu a fost deschis în 2011, într-un mall din București, urmat în 2012 de un altul la Constanța. „A fost foarte greu la început. Am avut zile în care am închis pe zero, fără niciun client“, își amintește Anca Alimănescu. Potrivit reprezentanților din piață, în acea perioadă „nu exista o cultură a bijuteriilor, potențialii clienți fiind mult mai interesați de îmbrăcăminte decât de bijuterii“.
„Când a intrat Pandora în piața din România, a trebuit să educăm publicul. Bijuteriile erau catalogate ca fiind «de lux» și nu am fost ușor acceptați. Am vorbit mult despre brand, despre concept, despre tipul de bijuterii“, povestește Anca Alimănescu. În plus, nu exista ideea „că îți poți crea brățara adăugând câte un talisman cu fiecare eveniment important din viața ta“.
„Atunci când o brățară Pandora este cumpărată și un charm (talisman, n.r.) este adăugat, acesta are o semnificație emoțională. Dar acest lucru nu este totul. Modelul de strategie de produs face posibilă adăugarea altor accesorii pe aceeași brățară, fapt ce conduce la un produs propriu, cu semnificație unică. Produsul devine astfel un produs al clientului, pe care acesta și l-a personalizat cum a vrut“, scrie pe blogul său Costin Cioara, lector universitar în cadrul ASE București, într-o analiză despre strategia de produs a Pandora, afacere dezvoltată pe segmentul premium al pieței de bijuterii, pe care mai sunt prezente și alte branduri, precum B&B Collection și Sevda.
CREȘTERE CONTINUĂ. La opt ani de la lansare, se poate spune că charmurile i-au purtat noroc Pandorei în România, prin prisma cifrei de afaceri care a crescut de la un an la altul. Anul trecut, de exemplu, volumul vânzărilor a ajuns la 22,8 milioane de euro, cu mai bine de 3 milioane de euro peste nivelul din 2017, în timp ce profitul net a avut o creștere ușoară, până la 0,81 milioane de euro, potrivit informațiilor publicate de Ministerul Finanțelor. Creșteri sunt așteptate și pentru anul în curs, Alimănescu estimând un avans de circa 10%.
Mergând pe o strategie de extindere non-agresivă în plan local, cu 12 magazine operate direct de companie și alte 26 împreună cu parteneri în mai multe orașe din țară, Pandora și-a schițat deja planurile până în 2024, când numărul total de magazine ar trebui să atingă 50, incluzând în acest total și unitățile deschise în parteneriat.
„Anul acesta nu am avut în plan multe deschideri. Vor fi două în trimestrul patru, făcute prin parteneri, una în Sibiu, iar cealaltă, cel mai probabil, în Deva. Pentru la anul, știm unde vrem să deschidem, dar toate deschiderile trebuie confirmate. Eu nu plănuiesc niciodată mai mult de trei-patru deschideri pe an, nu deschid pentru că «sună bine», ci aștept ca orașul respectiv să fie pregătit pentru brandul nostru“, detaliază Anca Alimănescu. Din punctul de vedere al investiției într-un magazin, calculându-se strict tot ce ține de amenajarea spațiului, inclusiv partea de mobilier, bugetul se duce spre 1.500 de euro pentru un metru pătrat. „Și avem un standard: nu putem deschide locații sub 50 de metri pătrați“, explică Alimănescu.
ȘI ÎN ONLINE. Un alt proiect la care lucrează este cel al lansării, într-un viitor pe care și-l dorește cât mai apropiat, a unui magazin online, mai ales că există un mare potențial pe acest segment. Potrivit unui studiu al PayU, piața totală de e-commerce din România ar urma să depășească anul acesta 4,5 miliarde de euro. „Ușor, ușor, tot mai mulți oameni merg spre online și trebuie să ne adaptăm. Ne dorim să găsim varianta optimă, astfel încât anul viitor să intrăm și pe online“, adaugă Alimănescu, dar fără a oferi amănunte.
Anual, compania investește zeci de mii de euro în promovare, la nivel local, inclusiv în evenimente care marchează lansări de colecții, cu modele adresate exclusiv femeilor. „Strategic, acum mergem pe mai multe categorii, astfel încât să fim percepuți ca un univers al bijuteriilor. Pentru că nu doar despre brățară și talisman este vorba. Cei care cunosc deja brandul foarte bine simt nevoia să poarte și alte tipuri de bijuterii. Conceptul nostru se pliază foarte bine și pe coliere și cercei“, mai spune Anca Alimănescu.
Făcând o comparație cu Ungaria, unde sunt 8 magazine operate direct și 16 prin parteneri, aceasta spune că piața de acolo este mult mai deschisă la nou. „În Ungaria, mi-ar plăcea să cresc brand awarenessul“, mărturisește ea.
În momentul de față, brandul Pandora este prezent în peste 100 de țări, de pe șase continente, prin aproximativ 7.700 de puncte de vânzare, incluzând peste 2.600 de magazine-concept. În urmă cu doi ani, Pandora a trecut printr-o schimbare de management la nivel internațional, scopul principal fiind „recâștigarea încrederii investitorilor“. Cutia a fost deschisă. Încă o dată.
În câteva repere
Cunoscută în piața bijuteriilor pentru „brățările talisman“, Pandora este pezentă astăzi în peste 100 de țări.
- Început. Brandul Pandora a fost fondat în anul 1982, de către un mic bijutier din Danemarca.
- Echipa. În prezent, are peste 27.700 de angajaţi în întreaga lume, din care aproximativ 14.000 sunt în Thailanda, unde compania fabrică produsele.
- Reciclare. Compania reciclează în fiecare an deșeurile rezultate din procesul de fabricație. Astfel că ghipsul este transformat în cărămizi, iar fragmentele de sticlă de Murano sunt transformate în plăci, toate acestea fiind utilizate, în principal, în sectorul construcției.
- Materiale. Bijuteriile Pandora sunt finisate manual, realizate din argint 925 sau aur de 14 k şi 18 k cu diamante, perle de cultură de apă dulce, sticlă şi lemn.
FOTO: Laszlo Raduly