Până la 300.000 de oameni au rămas fără locuinţă în urma exploziilor din portul Beirut

NewMoney 05/08/2020 | 13:43 Ştiri
Până la 300.000 de oameni au rămas fără locuinţă în urma exploziilor din portul Beirut

Până la 300.000 de persoane au rămas fără locuinţă în urma exploziilor care au zguduit portul Beirut marţi, a anunţat miercuri guvernatorul capitalei libaneze Marwan Abboud, care estimează pagubele – care au afectat jumate de oraş – până la cinci miliarde de dolari, relatează AFP.

”Am făcut un tur în Beirut, iar pagubele se pot ridica la trei până la cinci miliarde de dolari”, a declarat pentru AFP guvernatorul.

Marwan Abboud a anunţat că aşteaptă o evaluare a experţilor şi inginerilor.

”Aproape jumătate din Beirut este distrus sau avariat”, a estimat el, iar între un sfert de milion şi 300.000 de oameni au rămas fără locuinţe.

Nitratul de amoniu, la originea dezastrului

Preşedintele Michel Aoun a declarat că 2.750 de tone de nitrat de amoniu au fost depozitate în condiţii neconforme timp de şase ani şi asta ar sta la originea dezastrului.

El a stabilit pentru miercuri o întâlnire de urgenţă cu Cabinetul şi a spus că pentru următoarele două săptămâni ar trebui declarată stare de urgenţă, relatează BBC.

Aoun a mai anunţat că Guvernul va aloca cel puţin 66 de milioane de dolari (100 de miliarde de lire) din fonduri de urgenţă pentru gestionarea acestei situaţii.

„Asistăm la o catastrofă uriaşă”, a spus George Kettani, şeful Crucii Roţii din Liban. „Există victime şi pagube peste tot”.

Echipele de salvare continuă căutările şi este aşteptat ca bilanţul deceselor să crească.

Oficialii au spus marţi că au demarat o investigaţie pentru a afla cauza exactă a deflagraţiei, iar Consiliul Suprem de Apărare a transmis că responsabilii vor primi pedeapsa maximă posibilă.

Aparent, nitratul de amoniu a fost descărcat de pe un vas aflat sub sechestru în port în 2013, apoi stocat într-un depozit de acolo.

Libanul se confruntă cu o criză economică ce a reaprins vechi diviziuni, astfel în ultimele săptămâni au avut loc numeroase manifestaţii anti-guvernamentale. Totul, pe fondul crizei sanitare provocate de noul coronavirus.

În plus, tensiunea a crescut şi pentru că vineri este aşteptat un verdict în procesul deschis după asasinarea prim-ministrului Rafik Hariri în 2005, tot printr-o explozie.

FOTO: AP/Mediafax