Până acum câțiva ani, regula de aur a dezvoltatorilor de birouri era „locație, locație, locație”. Care este noua lor rețetă?

Andreea Neferu 31/05/2018 | 12:41 Companii
Până acum câțiva ani, regula de aur a dezvoltatorilor de birouri era „locație, locație, locație”. Care este noua lor rețetă?

Verde pare să fie culoarea la modă a ultimilor ani. Inclusiv în lumea clădirilor de birouri, în care regula de aur loca­ție, locație, locație a ajuns să fie com­ple­tată de sustenabilitate și eficiență ener­getică. (Aproape) fără excepție.

Acest articol a apărut în numărul 41 (28 mai – 10 iunie) al revistei NewMoney

LEED sau BREEAM, DGNB sau WELL – acro­nimele standardelor internaționale de cer­tificare a sustenabilității unei clădiri – au intrat de ceva vreme în limbajul coti­dian al dezvoltatorilor imobiliari de birouri din București și din marile orașe din țară, motiv pentru care toți cei care construiesc clădiri office noi „se luptă“ să primească astfel de calificative „verzi“. Iar cei care nu le au încă fac investiții pentru a le ob­ține pentru proprietățile lor. Mai ales că piața office a devenit tot mai com­petitivă, iar chiriașii care își caută un nou sediu încep să întrebe încă din prima fază de negociere a unui contract de mutare despre astfel de standarde de sustenabili­tate. De altfel, aceste certificări au ajuns să reprezinte nu doar o ga­ran­ție a unor costuri mai reduse cu energia, ci și o re­cu­noaștere a imaginii și sta­tutului pentru firmele care închiriază respectivele birouri. „Companiile au început să devină din ce în ce mai interesate de spații de muncă sustenabile care să reflecte valorile brandului, îmbu­nă­tățind sănătatea și producti­vitatea an­gajaților și stimulând inovația și coopera­rea la locul de muncă“, punctează Fulga Dinu, country manager operations al Immofinanz România, subsidiara locală a dezvoltatorului austriac Immofinanz. Drept urmare, la finalul lui 2017, pro­iectele de birouri certificate LEED sau BREEAM au ajuns să cumuleze la nivel na­țional 1,3 mi­li­­oane de metri pătrați, adică jumătate din stocul total de birouri mo­derne existent în România, potrivit companiei de con­­sul­tanță imobiliară Colliers International.

COSTURI MAI MICI. Doar în 2017, 24 de clădiri de birouri deja construite sau în curs de dezvoltare au primit astfel de cer­tificări, iar inclusiv proiectele cu o ve­chi­me mai mare de zece ani au demarat pro­cesul pentru a le obține. Printre pro­iec­tele noi de birouri din București care au primit anul trecut o cer­ti­ficare sustena­bilă (LEED Platinum) se numără Globalworth Tower, dezvoltat de fondul de in­ves­tiții Globalworth, respectiv The Bridge – al dezvoltatorului Forte Partners. Pe de altă parte, clădiri în construcție pre­cum The Mark al austriecilor de la S Immo sau Unirii View al investitorului bel­gian Yves Weerts au fost certificate BREEAM.

Articol vizibil în întregime doar pe bază de abonament.

A debutat în presa scrisă în urmă cu opt ani. În 2013, a absolvit cursurile programului de pregătire intensivă în jurnalism „Economic and Political Reporting from Southeast Europe”, organizat la Londra și la Berlin de agenția de presă Reuters, iar în 2015 a participat la cursurile școlii de vară Online and Multimedia Journalism, organizată de Deutsche Journalistenschule la Munchen. În 2013, a câștigat premiul „Florin Petria” pentru jurnalism economic, iar în 2015 a fost unul dintre laureații concursului Tânărul Jurnalist al Anului, secțiunea Economie. Anterior, Andreea a lucrat la Ziarul Financiar. În prezent, la NewMoney, Andreea acoperă din punct de vedere editorial domeniile construcții și imobiliare.