Până acum câțiva ani, regula de aur a dezvoltatorilor de birouri era „locație, locație, locație”. Care este noua lor rețetă?

„Verde“ pare să fie culoarea la modă a ultimilor ani. Inclusiv în lumea clădirilor de birouri, în care regula de aur „locație, locație, locație“ a ajuns să fie completată de sustenabilitate și eficiență energetică. (Aproape) fără excepție.
Acest articol a apărut în numărul 41 (28 mai – 10 iunie) al revistei NewMoney
LEED sau BREEAM, DGNB sau WELL – acronimele standardelor internaționale de certificare a sustenabilității unei clădiri – au intrat de ceva vreme în limbajul cotidian al dezvoltatorilor imobiliari de birouri din București și din marile orașe din țară, motiv pentru care toți cei care construiesc clădiri office noi „se luptă“ să primească astfel de calificative „verzi“. Iar cei care nu le au încă fac investiții pentru a le obține pentru proprietățile lor. Mai ales că piața office a devenit tot mai competitivă, iar chiriașii care își caută un nou sediu încep să întrebe încă din prima fază de negociere a unui contract de mutare despre astfel de standarde de sustenabilitate. De altfel, aceste certificări au ajuns să reprezinte nu doar o garanție a unor costuri mai reduse cu energia, ci și o recunoaștere a imaginii și statutului pentru firmele care închiriază respectivele birouri. „Companiile au început să devină din ce în ce mai interesate de spații de muncă sustenabile care să reflecte valorile brandului, îmbunătățind sănătatea și productivitatea angajaților și stimulând inovația și cooperarea la locul de muncă“, punctează Fulga Dinu, country manager operations al Immofinanz România, subsidiara locală a dezvoltatorului austriac Immofinanz. Drept urmare, la finalul lui 2017, proiectele de birouri certificate LEED sau BREEAM au ajuns să cumuleze la nivel național 1,3 milioane de metri pătrați, adică jumătate din stocul total de birouri moderne existent în România, potrivit companiei de consultanță imobiliară Colliers International.
COSTURI MAI MICI. Doar în 2017, 24 de clădiri de birouri deja construite sau în curs de dezvoltare au primit astfel de certificări, iar inclusiv proiectele cu o vechime mai mare de zece ani au demarat procesul pentru a le obține. Printre proiectele noi de birouri din București care au primit anul trecut o certificare sustenabilă (LEED Platinum) se numără Globalworth Tower, dezvoltat de fondul de investiții Globalworth, respectiv The Bridge – al dezvoltatorului Forte Partners. Pe de altă parte, clădiri în construcție precum The Mark al austriecilor de la S Immo sau Unirii View al investitorului belgian Yves Weerts au fost certificate BREEAM.
Articol vizibil în întregime doar pe bază de abonament.