(P) Tot ce poți să faci cu un elevator auto

NewMoney 25/08/2020 | 11:13 Ştiri
(P) Tot ce poți să faci cu un elevator auto

Vrei să investești într-un elevator auto, dar nu ești convins dacă acest tip de utilaj justifică bugetul relativ consistent pe care îl necesită pentru investiție? Hai să vorbim în continuare despre toate modurile în care te poți folosi de un elevator auto, pentru a putea decide în final dacă ai sau nu nevoie o astfel de investiție.

Toate tipurile de elevatoare auto pe care le vom menționa mai departe sunt disponibile în magazinul online eqp.ro, un magazin cu o gamă foarte variată de produse profesionale, absolut necesare unui atelier auto echipat corespunzător.

Ce sunt de fapt elevatoarele auto?

Elevatoarele auto sunt niște utilaje grele, folosite de mecanicii autorizați pentru ridicarea automobilelor până la o înălțime convenabilă depanării și reviziei lor. Ele reprezintă în prezent cele mai practice echipamente de elevare auto și înainte de apariția lor, acum 95 de ani, profesioniștii apelau la săparea unor gropi adânci în podeaua atelierelor auto pentru a putea intra la propriu în pământ și a avea acces facil la componentele importante ale mașinii.

În prezent, cu toate că rolul elevatoarelor auto a rămas neschimbat, există mai multe tipuri de utilaje de acest fel care pot fi clasificate în funcție de design-ul lor și particularitățile pe care le prezintă.

Cele mai răspândite tipuri de elevatoare la ora actuală, sunt elevatoarele auto cu două coloane, care sunt folosite pentru diferite tipuri de operații și preferate de experți în special pentru puterea lor mare de ridicare. Dar există și elevatoare de tip foarfecă sau platformă, precum și elevatoare auto cu patru coloane care nu necesită fixare în podea deoarece au patru puncte de sprijin, motiv pentru care sunt perfect sigure chiar și fără o instalare specială.

Ce poți face mai exact cu un elevator auto?

Îl poți folosi în locul unui cric hidraulic

Rolul de bază al unui elevator auto este mai mult sau mai puțin același cu cel al unui cric hidraulic, cu mențiunea că poate ridica mașinile elevate la înălțimi mult mai mari decât permite acest tip de echipamente primare. Ridicate pe cricuri în vederea depanării, mașinile necesită târârea sub capotă și efectuarea operațiilor necesare dintr-o poziție incomodă, culcat pe spate. Și cu toate că este mai convenabil să investești într-un cric hidraulic decât într-un elevator, cei mai mulți mecanici preferă efortul de a-l cumpăra pe cel din urmă pentru diminuarea timpului de lucru și posibilitatea de a lucra dintr-o poziție mai confortabilă.

Îl poți îngropa în podeaua atelierului sau garajului

În general, elevatoarele auto ocupă mult spațiu. Ele sunt proiectate după dimensiunile automobilelor pentru care au fost gândite și din acest motiv au dimensiuni foarte mari, ocupând o suprafață mare din atelier. Mai mult, pentru că majoritatea lor sunt utilaje fixe, de suprafață, ele nu pot fi mutate dintr-un loc în altul ocupând în permanență o bună parte din spațiul atelierului, chiar și atunci când nu sunt folosite. Pe de altă parte, cu scopul de a rezolva și acest mic impediment, producătorii de elevatoare auto au inventat și elevatoare de tip foarfecă ce pot fi îngropate în pământ dacă podeaua pe care sunt instalate respectă anumite cerințe speciale. Astfel, atunci când nu sunt utilizate, ele formează cu cimentul o suprafață plană pe care se poate călca în siguranță.

Îl poți folosi pentru a eficientiza spațiul de parcare

Ca proprietar de garaj sau al unui loc de parcare subteran, poți utiliza un elevator auto pentru ridicarea mașinilor în vederea eficientizării spațiului de parcare. Astfel, cu ajutorul unui utilaj de acest tip, poți parca nu doar una, ci două automobile în același loc, fără a fi nevoie să investești în achiziția unui spațiu suplimentar. Utilizarea elevatoarelor auto pentru eficientizarea spațiului de parcare este o metodă des folosită în special în Statele Unite ale Americii unde fiecare membru major al familiei are câte o mașină, dar care a început să fie adoptată și la noi, mai ales în cazul parcărilor subterane unde un singur loc de parcare costă aproape la fel de mult ca un automobil nou.

Îl poți utiliza pentru a regla direcția roților

Operația de reglare a direcției roților este necesară pentru toate automobilele, mai ales după schimbarea anvelopelor, îndreptarea jantelor sau recuperarea după un accident. Cu toate acestea, pentru acest tip de operații nu se pot utiliza chiar orice fel de elevatoare auto, ci unele compatibile cu aparatul de reglare a direcției, care deși sunt mai costisitoare, își amortizează rapid investiția fiind utile oricărui atelier auto.