(P) Rețeaua de cluburi de programare Code Kids se extinde în Moldova

NewMoney 29/03/2018 | 12:01 Ştiri
(P) Rețeaua de cluburi de programare Code Kids se extinde în Moldova

Proiectul Code Kids – copiii fac coding în bibliotecile publice și-a făcut debutul în anul 2017, o dată cu înființarea a 29 de cluburi de programare în localitățile rurale și mic urbane din județele Bihor, Sălaj, Timiș, Argeș, Gorj și Vâlcea.

Mai mult de 450 de copii au deprins bazele programării vizuale și au rezolvat o serie de sarcini practice, menite să le pregătească acele competențe, ce vor fi extrem de utile în cea de-a patra Revoluție Industrială. Beneficiind de suportul financiar al Fundației Româno-Americane și al Orange, Code Kids își propune ca până în 2020 să extindă rețeaua de cluburi de programare la nivelul a cel puțin 20 de județe, care să susțină dezvoltarea abilităților de bază în coding vizual și STEM pentru minim 2000 de copii.

În weekendul trecut inițiativa Code Kids a trecut râul Milcov, astfel că în rețea au intrat și două județe in Moldova, mai precis localitățile Tazlău, Gherăești, Bira, Tămășeni și Girov din Neamț, respectiv Boghești, Gugești, Vidra, Odobești și Mărășești din Vrancea. Cu această ocazie, peste 35 de ambasadori și bibliotecari locali au fost instruiți de Asociația ETIC din Cluj în bazele programării, cum se formează și se gestionează un club și care va fi ritmicitatea de realizare a sarcinilor și de raportare a progresului învățării. Cluburi Code Kids se vor deschide și în Piatra Neamț și Focșani, la sediile bibliotecilor județene.

„Faptul că rețeaua de biblioteci publice a fost și rămâne partenerul principal în acest proiect, demonstrează că inițiativa noastră e necesară și utilă comunității, iar bibliotecarii își iau în serios misiunea de facilitatori ai informării și dezvoltării locale“ a declarat Ovidiu Ana, Managerul proiectului Code Kids.  De acum și în județele Moldovei vor înflori buclele, algoritmii și instrucțiunile, iar micii coderi se vor alătura celei mai largi mișcări de programare din România, parte a revoluției tehnologice, ce susține aducerea satul românesc în secolul XXI.