Ştiri

(P) Interzicerea Huawei 5G în Regatul Unit ar putea costa economia 18,2 mld. lire

Interzicerea și eliminarea Huawei din rețelele 5G ale Regatului Unit până în 2027 riscă să întârzie semnificativ planurile operatorilor de implementare a 5G. Acest lucru ar putea costa economia Regatului Unit 18,2 miliarde de lire sterline, iar țara riscă să își piardă actualul avantaj competitiv în domeniul 5G, potrivit unui raport independent al Assembly Research.

Noul raport, realizat pentru Huawei, se bazează pe estimările guvernului, potrivit cărora implementarea 5G va fi întârziată cu 3 ani. Eliminarea echipamentelor Huawei până în 2027 ar duce la o nouă întârziere a lansării și la costuri mai mari pentru economia Regatului Unit.

Raportul afirmă că, din impactul economic potențial de 18,2 miliarde de lire sterline, aproximativ 10 miliarde de lire sterline care reprezintă beneficii de productivitate ar fi pierdute în întregime, în timp ce sectorul telecom ar pierde ocazia de a genera venituri de aproximativ 4,7 miliarde de lire sterline, iar industriile conexe ar pierde aproximativ 2 miliarde de lire sterline. Economia, în general, ar rata beneficii estimate la aproximativ 1,5 miliarde de lire sterline, potrivit raportului.

Toate acestea se adaugă ratării posibilității de creștere a PIB, estimată la 173 de miliarde de lire sterline pe parcursul a 10 ani, între 2020 și 2030, și impactului asupra inovării.

În iulie, ministrul Culturii, Oliver Dowden, a anunțat că interdicția Huawei va fi reglementată în baza Legii privind securitatea telecomunicațiilor și a declarat că Centrul Național de Securitate Cibernetică (NCSC) „și-a schimbat semnificativ evaluarea securității” prezenței Huawei în rețelele 5G din Marea Britanie.

Guvernul a declarat că a acționat la sfatul CNSC în interzicerea Huawei, dar a recunoscut că decizia va întârzia implementarea 5G în întreaga țară cu doi până la trei ani. Ei au estimat că acest lucru va crește costurile cu până la 2 miliarde de lire sterline, spre deosebire de cele 18,2 miliarde de lire sterline sugerate în acest ultim raport.

Întârziere în 5G

În ultimele 12 luni, operatorii de telefonie mobilă din Regatul Unit au înregistrat progrese semnificative în implementarea infrastructurii 5G, plasând Regatul Unit în poziția de a câștiga beneficii economice viitoare. Cu toate acestea, interdicția Huawei a dus la o întârziere semnificativă în implementarea tehnologiei 5G. Compania chineză afirmă că decizia Regatului Unit a fost luată ca urmare a presiunii continue exercitate de SUA. Compania mai spune că acest lucru înseamnă că implementarea 5G va fi lentă în viitor, cu impact asupra eficienței industriale, a competitivității globale, precum și a beneficiilor economice asociate poziției de lider global în domeniul 5G.

Matthew Howett, analist principal și fondator al Assembly, a declarat: „Ca urmare a noilor restricții impuse Huawei în SUA, operatorii de telefonie mobilă din Marea Britanie sunt nevoiți să suporte costuri de miliarde de lire sterline pentru scoaterea de echipamente din rețelele lor. Acest raport reafirmă că există, de asemenea, un cost ascuns în ceea ce privește economia și un impact asupra productivității din cauza implementării întârziate a 5G, costuri pe care cu greu și le poate permite Regatul Unit, având în vedere circumstanțele economice actuale.”

Victor Zhang, vicepreședintele Huawei, a adăugat: „Această nouă cercetare arată modul în care administrația americană a afectat direct economia Marii Britanii, punând capăt leadership-ului Regatului Unit în domeniul 5G, oprind țara de la valorificarea întregului său potențial pentru anii următori. Prioritatea Huawei rămâne de a ne sprijini clienții în construirea unui Regat Unit mai bine conectat. Această cercetare independentă arată de ce îndemnăm guvernul să își reconsidere decizia.”

Analiza erei informațiilor

SUA au interzis inițial Huawei din cauza temerilor că a adăugat software ascuns care ar putea fi ușor spart. Huawei și China au susținut că aceasta a fost de fapt o mișcare tactică într-un război comercial între cele mai puternice două națiuni ale lumii.

Guvernul britanic, probabil presat de discuțiile comerciale cruciale dintre SUA și Marea Britanie înaintea Brexitului, a decis să urmeze exemplul după ce NCSC și-a „schimbat semnificativ evaluarea securității” prezenței Huawei în rețeaua 5G a Regatului Unit. Această decizie nu a venit ușor – interdicția Huawei, indiferent dacă motivată politic sau de securitate, va avea implicații semnificative pentru locul Regatului Unit în lumea modernă, bazată pe tehnologie. În afară de pierderea preconizată pentru economie, o întârziere în implementarea 5G va perturba inovarea în Marea Britanie și ar putea determina țara să coboare în clasamentul global.

Sursă: https://www.information-age.com/huawei-ban-uk-economy-18-2-billion-loss-5g-roll-out-delay-123491452/

NewMoney

Recent Posts

Acord istoric: Miniştrii Energiei din G7 au convenit închiderea centralelor pe cărbune

Miniştrii Energiei din ţările bogate din G7 au ajuns la un acord pentru a-şi închide…

7 ore ago

Stoltenberg îl invită pe Zelenski la summitul NATO de la Washington. Ucraina, amânată de la aderare

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, l-a invitat  pe preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski să asiste…

7 ore ago

Noi reguli mai relaxate privind datoria publică şi deficitul bugetar în ţările UE

Ţările UE au adoptat, definitiv, noi reguli care reglementează nivelul datoriei publice pe care o…

9 ore ago

Peste 900 de secţii de votare pentru românii din străinătate, la europarlamentare

Ministrul de Externe, Luminiţa Odobescu, a anunţat că au fost organizate 916 de secţii de…

9 ore ago

Lovitură pentru Iohannis! Turcia îl va susţine pe Mark Rutte la şefia NATO

Turcia le-a transmis aliaţilor că va susţine candidatura premierului Mark Rutte pentru a fi următorul…

10 ore ago

Comisia Europeană aprobă ajutorul de stat în valoare de 95,3 milioane de euro pentru TAROM

Comisia Europeană a aprobat ajutorul de stat pentru restructurare în valoare de 95,3 milioane EUR…

11 ore ago

Acest website folosește cookies