Ştiri

(P) Industria jocurilor video și impactul său economic

De câțiva ani, industria jocurilor video trăiește în epoca de aur. Jocul video nu mai este un hobby, a devenit o industrie în creștere continuă, cu din ce în ce mai mulți adepți în fiecare zi.

Industria jocurilor video este un sector economic în plină dezvoltare, care a atras milioane de oameni.

Istoria jocurilor video începe în anii 1940 după sfârșitul celui de-al doilea război mondial, deși cele mai moderne jocuri video din acea vreme nu au apărut decât în 1960.

Jocurile video se pot juca pe desktop, laptop etc. Desktop-urile sunt mai puternice și costă o mulțime de bani. Dezavantajul acestora este acela că sunt mai incomod de transportat.

Cel mai vechi desktop a fost Master System (1940), iar cel mai recent este PS4 PRO și Xbox X (2018).

Laptop-urile spre deosebire de desktop-uri au putere mai mică, deși sunt mai accesibile din punct de vedere economic și pot fi lua oriunde fără dificultate.

Cel mai vechi a fost Atary Linx (1987), iar cel mai recent este Nintendo Swich (2018)

Ce impact economic au jocurile video?

Impactul economic a fost foarte important în ultimii 5-10 ani. Vom vorbi despre trei jocuri care au triumfat în acești ani și care continuă să o facă în prezent.

Primul este Grand Theft V, care în trei zile a ajuns la cifra de 800 de milioane de dolari și care a ieșit doar pe PS3, PS4, XBOX 360 și XBOX ONE, în cele din urmă a apărut și pe PC. În prezent, este unul dintre cele mai bine vândute jocuri video din istorie.

Al doilea este Fortnite. Un joc video care a apărut în 2011, practic nimeni nu a știut de el până în 2018, când a devenit viral, transformându-se într-unul dintre cele mai jucate jocuri din ultimii ani.

Este un joc Battle Royale în care 100 de oameni cad într-un parașută și trebuie să ia arme care sunt pe teren sau în case pentru a supraviețui.

Ceea ce i-a determinat pe oameni să joace a fost posibilitatea de a-l juca gratuit și faptul că în fiecare săptămână ei oferă noi lucruri interesante.

Un alt motiv pentru succesul său este că poate fi jucat online și jucătorii pot interacționa cu mulți oameni.

Ultimul este FIFA. Un joc de fotbal care a concurat de ani de zile cu un altul din categoria sa, Pro Evolution Soccer. Deși la începuturile sale nu a avut niciun rival, mulți ani nu a atras prea mult jucătorii.

Cea mai mare atracție a jocului FIFA este că în fiecare an îmbunătățește lucrurile:

-Sunt adăugate mai multe moduri de joc distractive

-Din punct de vedere grafic, este foarte bun

-Modul de joc este mai bun

Industria jocurilor video are o valoare de peste 108 miliarde de dolari la nivel global și continuă să înregistreze o creștere constantă care poate ajunge la peste 115 miliarde de dolari potrivit specialiștilor.

Jocurile video au ocolit piețele la fel de puternic ca cele tradiționale de cinema sau de televiziune, deoarece opțiunile de realitate mărită, dispozitivele precum ochelarii de realitate virtuală și constanta evoluție grafică și narativă a jocurilor video, a plasat această industrie în fruntea sectorului de divertisment audiovizual.

Aceste date sunt mai importante, deoarece dezvoltarea de jocuri video (in special pe platforme mobile) este un mare impuls pentru economia globală, deoarece industria oferă din ce în ce oportunități de dezvoltare și de venituri pentru programatorii de jocuri video și dezvoltatorii tehnologiilor mobile, pe o piață în care principalii câștigători sunt cei care se bucură, de exemplu, de sloturile în timpul deplasării la muncă.

Potrivit raportului de piață la nivel mondial pe care compania Newzoo l-a publicat în 2017, regiunea Asia-Pacific este de departe cea care generează mai multe venituri și are un impact mai mare asupra economiei, cu 47% din veniturile totale la nivel mondial, urmată de America de nord, cu 25% din total.

Potrivit datelor existente, China și Statele Unite sunt cele care consumă cele mai multe jocuri video, cu venituri totale de peste 27 de miliarde de dolari pentru asiatici și peste 25 de miliarde de dolari pentru americani. Pe lângă acestea jocurile mobile pentru smartphone sau tableta sunt cele care domină piața, cu 42% din total (peste 46 de miliarde de dolari) urmate de console, cu 31% din veniturile de piață depășind 33 de miliarde de dolari.

Odată cu evoluția industriei jocurilor video, a evoluat și industria componentelor necesare pentru jocurile de video. În prezent, pe piață există o gamă variată de PC-uri, console, tastaturi, mouse-uri, scaune de gaming necesare pentru o sesiune de joc de calitate.

Industria jocurilor video și a componentelor pentru buna lor desfășurare este una profitabilă pentru milioane de persoane din întreaga lume.

 

NewMoney

Recent Posts

Noi obligaţii pentru transportatorii rutieri. Ce prevede Ghidul privind Sistemul national e-Transport

Ministerul Finanţelor şi ANAF au elaborat Ghidul privind Sistemul national e-Transport, prin care se urmăreşte…

10 ore ago

Se extind parcurile eoliene din România. Aviz al Ministerul Mediului pentru 81 de turbine

Ministerul Mediului a emis acorduri de mediu pentru patru parcuri eoliene, cu un total de…

10 ore ago

ANRE explică de ce este obligatorie montarea contoarelor de măsurare a energiei electrice la prosumatori

Necesitatea ca prosumatorii să îşi instaleze un contor care să măsoare electricitatea consumată din producţia…

11 ore ago

Adrian Câciu: Valoarea investiţiilor publice a crescut cu 70% în primul trimestru din 2024

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Adrian Câciu, a anunţat că în primul trimestru al acestui…

11 ore ago

Deficitul bugetar a crescut la 2,06% din PIB în primele trei luni ale anului

Execuţia bugetului general consolidat în primele trei luni ale anului 2024 s-a încheiat cu un…

12 ore ago

Câți bani cheltuie românii pentru masa de Paște – Sondaj

Aproape jumătate (49%) dintre participaţii la un studiu derulat de EY intenţionează că cheltuiască pentru…

14 ore ago

Acest website folosește cookies