(P) Există cel mai bun tratament hernie de disc? Aflați din acest articol!

NewMoney 28/04/2022 | 17:44 Fapt Divers
(P) Există cel mai bun tratament hernie de disc? Aflați din acest articol!

Aveți dureri de spate sau gât? Dacă mergeți la medic este posibil să vi se pună diagnosticul de hernie de disc. Poate, dacă nu ați auzit de această patologie, vă puteți speria. Însă, în afară de anumite situații extreme, hernia de disc se poate trata foarte ușor, fără a fi nevoie de intervenții chirurgicale. Dar, până la a ajunge la tratamentul herniei, să aflăm ce este hernia și care este cauza acestei probleme.

Hernia de disc este o afecțiune a coloanei vertebrale. Coloana vertebrală este formată din trei secțiuni principale: cervicală (gât), toracică (spate) și lombară (talie). Există în total 24 de vertebre, iar în afară de primele două vertebre din zona cervicală, între celelalte există structuri numite discuri.

În mijlocul discului, există o parte care constă dintr-un țesut asemănător cartilajului care o înconjoară, dar este mai flexibilă decât cartilajul (putem spune că are o consistență siliconică). Când apare o fisură sau o deteriorare pe peretele exterior, bariera din fața părții fluide este îndepărtată și acesta va “curge” și prin canalul pe care îl găsește. În acest fel apare o hernie.

Dacă hernia comprimă rădăcina nervoasă în direcția și locul unde curge, din cauza presiunii, apare, inevitabil, durerea. Hernia nu se poate observa decât după un examen radiologic. Hernia se regăsește cel mai adesea în regiunea lombară, mai rar în regiunea gâtului și foarte rar în regiunea toracală. Indiferent de prezența sau absența durerii, examinările radiologice au indicat că 8 din 10 persoane cu vârsta peste 40 de ani au o hernie. Din fericire, doar un mic procent ajung să fie operați, ceilalți putând fi tratați prin metode conservatoare, adică nechirurgicale. Există mai multe tipuri de tratament hernie de disc bio-ortoclinic.ro, cu rezultate și rate de succes remarcabile.

Niciodată nu trebuie să ne autodiagnosticăm în ceea ce privește hernia de disc. Când avem o durere de spate persistentă sau un blocaj, va trebuie să mergem la medic. Durerile de spate pot avea și alte cauza, nu numai hernii, și de aceea diagnosticarea corectă este esențială. În stabilirea unui diagnostic, istoricul pacientului și examinarea manuală sunt foarte importante. Indiciile date de  acest tip de examinare trimit pacientul mai departe, către examinarea cu ajutorul imagisticii (radiografii, RMN, CT) atunci când este necesar. Pe baza unor observații complete se va implementa un plan de tratament personalizat. Pe scurt, fiecare pacient este evaluat și tratat individual, în funcție de gradul herniei și de nevoile specifice.

Dacă se urmărește eliminarea completă a herniei, hernia se tratează fără intervenție chirurgicală! În unele cazuri, hernia dispare spontan, retrăgându-se în canalul de unde ieșise inițial. Practic, prin tratament aplicat corect și cooperare cu pacientul, hernia se va vindeca. Intervenția chirurgicală este inevitabilă atunci când există o problema neurologică (paralizie și/sau pierderea senzației într-o anumită zonă) cauzată de hernie. Prin urmare, în ciuda durerilor sau incapacității temporare de mișcare, tratamentul este practic conservator, ce va avea succes atunci când este efectuat corect și când persoană respectivă participă.

Kinetoterapeuții caută să restabilească o legătură între cele mai importante elemente ale aparatului musculo-scheletic. În afară de oase, avem mușchii, ligamentele și articulațiile. Atâta timp cât elementele de mai sus funcționează în echilibru între ele, totul este în regulă. Totuși, de cele mai multe ori, dezechilibrul dintre mușchi, care sunt elementele de bază ale aparatului, precum și relațiile acestora cu grupele musculare, provoacă durere. Cele mai importante cauze sunt stresul și stilul de viață greșit. Prin urmare, terapia medicamentoasă pentru durere înlătură rezultatul doar pentru o perioadă. Nu elimină cauza. Desigur, medicamentele pentru durere ar trebui să fie administrate la început. Cu toate acestea, acest lucru nu ar trebui să fie un obicei, dacă este posibil. Pentru că terapia medicamentoasă ajută doar durerea, maschează „cauza” și ne împiedică să ajungem la ea, în contextul tratamentului potrivit și al recuperării dumneavoastră pe termen lung, cel mai important tratament al sistemului musculo-scheletic este „mișcarea”. Situațiile în care trebuie să tratăm aparatul musculo-scheletic fără mișcare sunt limitate. Acesta ar trebui să fie cazul în stadiile incipiente ale unei hernii de disc sau chiar alte probleme legate de acest sistem.

Discurile rămân sănătoase prin mișcare, dar și prin consumul de alimente sănătoase, eliminarea tutunului și alcoolului, eliminarea kilogramelor în plus. Când nu facem mișcare, nu vom dezvoltăm musculatura care ajută la susținerea coloanei vertebrale. De exemplu, nu veți vedea cazuri de  hernie de disc la sportivii care lucrează periodic mușchii spatelui, cum ar fi înotătorii.

Așadar, am putea spune că cel mai bun tratament este prevenția. Și totuși, ce facem dacă ne confruntăm cu o hernie de disc? Dacă această nu se vindecă de la sine?

Dacă durerea devine insuportabilă, se va trece la tratament. Am amintit mai sus tratamentul medicamentos. Pot fi administrate analgezice orale sau injecții cu cortizon. Sunt ideale, însă numai pentru perioade foarte scurte de timp.

De asemenea, mai pot fie fectuate tratamente ce constau în gimnastică medicală, masaj medical, fizioterapie, sistemul David, elongatie, infiltrații și multe altele.

Dintre tratamentele neconvenționale, amintim și acupunctura. Multe persoane apelează la această formă de tratament, în special dacă nu se tem de ace și, desigur, dacă găsesc un acupunctor profesionist și acreditat. Yoga este o altă formă acceptată de tratament. Pe lângă faptul că elimina cauzele herniei, vă va face să vă simțiți relaxați, astfel încât să continuați această formă de tratament chiar și după ce v-ați revenit complet.

După ce durerea a dispărut, nu trebuie să lăsați însă garda jos. Ar trebui să fiți conștienți de exercițiile pe care trebuie să le faceți în mod constant și/sau de practici sportive adecvate vârstei. La urma urmei, medicul sau terapeutul vă îndrumă, însă tratamentul vi-l faceți de unul singur.  Discutați cu medicul dumneavoastră și luați măsuri pentru a face exerciții sau sporturi potrivite, o jumătate de oră în fiecare zi dacă este posibil, cel puțin patru zile pe săptămână.

Cel mai simplu și mai liber mod de a scăpa de stres și dureri sunt plimbările zilnice. Acestea vă vor ajută să scăpați de durerile musculare și să preveniți durerea pe termen lung.