(P) Descoperă portul popular cu ajutorul unui magazin tradițional pe măsură

NewMoney 28/05/2021 | 12:57 Fapt Divers
(P) Descoperă portul popular cu ajutorul unui magazin tradițional pe măsură

Chiar dacă în ziua de azi moda erei noastre a căpătat o numită nuanță, există totuși designeri la noi în țară care țin de portul tradițional românesc și caută să îl introducă într-o manieră plăcută în ținutele de zi cu zi, pentru persoanele care iubesc tradiția și istoria propriei țări, dar nu poartă un port tradițional absolut. Multe persoane adaptează anumite elemente din portul inițial, ca să folosească doar accente din el, pe care ulterior le combină cu piese vestimentare moderne, casual si așa mai departe. Noi numim acest val reîntoarcerea la tradiții și moda aceasta a prins inclusiv la tineret. Și este chiar ușor să descoperi portul tradițional, dacă alegi un magazin de haine tradițional pe măsură.

Ce piese vestimentare statement sunt la mare căutare în zilele noastre?

Când vine vorba de portul popular, acesta este compus din mai multe elemente, cele mai comune fiind fie bluza (top), fie fusta ce pot fi folosite atât împreună, cât și separat. Iată cum poți folosi aceste piese într-o ținută de zi cu zi:

De exemplu, dacă alegi o bluză tradițională, atunci pe aceasta o poți asorta lejer cu o pereche modernă de blugi skinny, alături de un sacou de primăvară în tonuri neutre.

În schimb, dacă alegi fusta tradițională, atunci optează pentru încălțăminte cu toc și un sacou office potrivit sezonului calendaristic.

De unde poți achiziționa haine cu aer tradițional? Designerii recomandă doar un magazin traditional de renume, pentru că doar acesta e în măsură să satisfacă și cele mai exigente cerințe în materie de calitate și apropiere de autenticitate. Poți opta pentru magazinele fizice, dacă dispui în orașul de reședință de așa ceva sau poți să te orientezi cu încredere către cele online, pentru că cele mai cunoscute nume se regăsesc și aici. Orice mare casă de modă și nu numai, care se respectă, întotdeauna își va întâmpina clienții și în mediul virtual, pentru că acesta va deveni o normalitate în anii care urmează.

Din păcate, cea mai mare parte a tradițiilor românești (lucru ce include inclusiv portul popular) au dispărut și au lăsat în urmă doar nostalgia vremurilor de altădată, însă niciodată nu au fost lăsate să moară în totalitate.

Partea bună este că e mai ușor să adaptăm un stil vestimentar vechi la zilele noastre, deoarece există designeri si oameni pasionați de această nișă, care nu vor lăsa niciodată portul tradițional să dispară. Și avem deja foarte multe exemple relevante in lumea fashion-ului, care ne demosntrează acest lucru. Există soluția magazinelor online care ne pot scuti timp prețios, ce ne oferă posibilitatea să alegem haine cu iz tradițional, fără prea mari bătăi de cap și la prețuri foarte avantajoase.

De ce să alegi un magazin tradițional online?

În cele mai multe cazuri, poate că nu dispunem cu toții de un magazin de acest fel în orașul în care locuim, tocmai de aceea salvarea vine din magazinele virtuale (care, de altfel, pot avea și magazine fizice). Este mai lesne de căutat haine și din alte orașe și partea și mai bună este că nu consumi timp și energie ca să obții acea garderobă pe care ți-ai dorit-o dintotdeauna. Sună bine, nu? Și avantajele nu se opresc aici: ce poate fi mai comod, ca un curier care îți livrează direct acasă tot ce comanzi de pe internet?

Istoria portului popular românesc este vastă și este divizată în șapte regiuni folclorice diferite (asta înseamnă că putem distinge cu ușurință șapte feluri diferite de porturi, in funcție de zona în care se află). Una din cele șapte grupe se împarte, la rândul ei, în patru subcategorii diferite, deci putem vorbi de un total de 11 porturi tradiționale din țara noastră, fiecare având particularitățile sale unice, la fel de frumoase și inedite.

Cu siguranță se pot spune multe lucruri bune despre portul nostru, pe care îl pastrăm inclusiv în muzee tematice. Iar pe timpuri, aceste haine erau realizate chiar în gospodăriile țăranilor, din materii prime de cea mai bună calitate (în principiu, din lână naturală sau mătase obținută de la viermii de mătase, ce puteau fi crescuți tot în gospodăriile proprii).

Astăzi, portul popular mai este purtat în proporție de 100% doar în anumite zone ale țării.

Pentru restul persoanelor care se adaptează din mers, combinarea celor două stiluri (nou și vechi) nu reprezintă o problemă. Ba din contră, este o modalitate unică de combinare a hainelor, astfel încât efectul obținut să pună în valoare purtătorul sau purtătoarea.

De ce această dorință a caselor de modă de a nu lăsa hainele populare să dispară?

Răspunsul este simplu: pentru că astfel s-ar pierde o bucată importantă din istoria noastră, a României, iar faptul că încă există oameni care pun preț pe conservarea bunurilor proprii denotă o notă de patriotism înnăscut, care spune multe despre noi ca popor.

De ce merită să acorzi o șansă acestor haine cu iz de altădată?

Pe vremuri, hainele populare românești au fost realizate cu materiale 100% naturale, fapt care a avut mai multe avantaje la purtare, și anume: erau călduroase iarna, dar răcoroase și permeabile pentru aer vara, absorbeau umezeala și nu iritau pielea.

Aceste calități sunt mai mult decât bine venite în ziua de azi, când tot mai multă lume se confruntă cu alergii sau piele sensibilă. Dacă hainele alese sunt din materiale blânde cu pielea, indiferent de model, atunci mai mult ca sigur merită să investești în câteva piese de acest gen, care sigur te vor cuceri iremediabil încă de la prima purtare.