Ştiri

(P) 10 sfaturi de la specialiști, de care trebuie să ții cont atunci când soliciți un credit

Cu totii ne dorim mai multi bani, iar in anumite situatii, creditul este instrumentul perfect pentru asta. Marea problema este ca multi oameni care solicita credite nu sunt bine educati in acest sens, ajungand sa plateasca sume uriase pe comisioane, dobanzi si penalitati de intarziere.

Daca urmeaza sa soliciti un credit si vrei ca totul sa decurga normal, iata 10 sfaturi de la specialisti pe care trebuie sa le respecti:

1. Nu imprumuta mai mult decat ai nevoie. Este foarte important sa iti calculezi cu mare atentie nevoile si sa nu soliciti mai multi bani decat cei necesari pentru a-ti acoperi cheltuiala urgenta. In general, este bine sa eviti sa iei credite pentru bunuri de care nu ai neaparata nevoie, cum ar fi vacantele sau electronicele scumpe.

2. Foloseste un calculator credit ! Este un instrument excelent, care iti poate oferi informatii clare despre costurile pe care le vei avea cu creditul. Vei putea sa iti calculezi cu usurinta bugetul si sa te asiguri ca ai bani pentru rata, in fiecare luna. Intarzierile genereaza cele mai mari costuri atunci cand vine vorba despre creditare.

3. Creditul nu trebuie sa depaseasca 30-50% din venitul total al familiei. Procentul este valabil si in cazul in care este vorba despre mai multe credite. Pur si simplu, niciodata nu trebuie sa platesti mai mult de 50% din venit pentru un imprumut, asadar, calculatorul de credit este extrem de important.

4. Nu accepta prima oferta pe care o gasesti! Atunci cand soliciti un credit este bine sa mergi la mai multe IFN-uri si banci. Nu accepta prima oferta, deoarece ai sanse sa gasesti variante cu costuri foarte bune si conditii de creditare mai atractive.

5. Daca iei sume mai mari de bani, negociaza! Negocierea este posibila oricand, cu oricine. Chiar si bancile isi negociaza comisioanele atunci cand suma imprumutata este mai mare. Nu te feri sa negociezi! Chiar daca nu reusesti sa obtii o reducere, macar ai incercat.

6. Ia creditul in moneda in care esti platit! Daca esti platit in lei, ia creditul in lei, daca esti platit in euro, opteaza pentru aceasta moneda. E foarte riscant sa optezi pentru o alta moneda, deoarece pot aparea numeroase fluctuatii de curs valutar.

7. Alege o dobanda fixa. Intotdeauna este mai indicat sa stii ce iti rezerva viitorul, decat sa il lasi flexibil. Chiar daca ti se pare ca este mai costisitoare, dobanda fixa iti poate oferi siguranta.

8. Citeste cu atentie contractul pe care il semnezi! In felul acesta poti evita anumite costuri ascunse, sau conditii care nu sunt publice pe site-ul institutiei financiare.

9. Discuta cu un specialist! Daca vrei sa imprumuti sume mari de bani, cauta sfaturile unui specialist financiar. Acesta te poate sfatui si chiar te poate indruma catre anumite banci sau IFN-uri;

10. Asigura-te ca nu intarzii cu plata ratelor! Este extrem de important sa platesti ratele la timp. In felul acesta eviti penalizarile si costurile suplimentare. Daca se intampla sa ai probleme financiare, poti merge la banca sau la IFN-ul de unde ai luat creditul si poti solicita o pasuire de o luna sau chiar cateva luni.

Atata vreme cat respecti aceste reguli, imprumutul pe care il iei va fi unul eficient. In caz contrar, este posibil ca sumele pe care le platesti sa se majoreze.

NewMoney

Recent Posts

STUDIU. Comerţul online din România va crește în 2024 cu aproximativ 10%

Sectorul de e-commerce din România este evaluat la aproximativ 7 miliarde de euro pentru finalul…

o zi ago

Ministerul Economiei crește plafonul finanțării nerambursabile în cadrul programului Start Up Nation

Ministrul Economiei, Ştefan Radu Oprea, a anunţat că programul Start Up Nation, va beneficia din…

o zi ago

Consiliul Concurenței dă verdictul privind evoluţia sectorului bancar

Preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, a declarat vineri că rezultatele investigaţiei sectoriale privind sectorul bancar…

o zi ago

Lazea (BNR): Cei care solicită noi facilităţi fiscale, salarii, ştiind bine că anul viitor va urma o corecţie, la ce se aşteaptă?

Adâncirea dezechilibrelor fiscale prin solicitarea de facilităţi ar putea avea la bază o speranţă deşartă…

2 zile ago

Meta Platforms, sub lupa anchetatorilor UE pentru conţinutul online

Compania Meta Platforms este vizată de o investigaţie majoră din partea Uniunii Europene legată de…

2 zile ago

Undă verde pentru referendumul de aderare a Republicii Moldova la UE

Parlamentul de la Chişinău a adoptat joi o hotărâre privind desfăşurarea referendumului privind aderarea Republicii…

2 zile ago

Acest website folosește cookies