Orionide 2019. Când și unde trebuie să te uiți pentru a vedea ploaia de meteori pe cerul României

NewMoney 21/10/2019 | 11:58 Fapt Divers
Orionide 2019. Când și unde trebuie să te uiți pentru a vedea ploaia de meteori pe cerul României

În noaptea dintre 21 spre 22 octombrie 2019 are loc unul din cele mai spectaculoase fenomene astronomice: Orionidele.

Mai exact, este vorba despre o ploaie de meteori, rămășițe ale cometei Halley care se vor putea vedea pe cer cu ochiul liber.

Orionide 2019. Cum se produce fenomenul

Ploaia de meteori a fost numită Orionide pentru că stelele căzătoare par a veni din constelaţia Orion. Fenomenul Orionidelor este cauzat de faptul că planeta noastră trece prin marginea exterioară a norului de particule din coada cometei 1/P Halley.

Atunci când cometa Halley trece prin sistemul solar aceasta se încinge la bază. Diferenţa de temperatură dintre zonele reci ale spaţiului şi părţile cometei care sunt încălzite de lumina solară din departare este atât de extremă încât părţi din miezul său îngheţat sunt sublimate, ceea ce înseamnă că gheaţa se transformă în gaz. Suflul gazos propulsează segmente solide în spaţiu, dintre care unele se îndreaptă şi către Pământ.

În momentul trecerii Pământului prin coada cometei Halley, meteorii pătrund în atmosfera planetei cu 66,16192 km/s, scrie Descoperă.ro.

Orionidele 2019. Când și de unde se pot vedea

Punctul maxim este atins în noaptea de 21 spre 22 octombrie, însă pot fi observate, într-un număr mai mic, şi cu câteva zile înainte şi după apogeu.

Curentul de meteori Orionide se încheie pe 7 noiembrie, însă numărul meteorilor este relativ mic. La apogeu vor putea fi observaţi pe cer în jur de 30 de meteori pe oră dacă vremea va fi favorabilă. Deşi numărul lor nu este atât de mare, Orionidele ies în evidenţă prin lumina puternică pe care o produc, fiind uşor de observat.

Pentru a urmări fenomenul trebuie să căutaţi constelaţia Orion care se află în Emisfera de Nord.
Dacă pe cer nu vor fi nori, puteţi observa Orionidele după miezul nopţii până la răsăritul Soarelui interval în care constelaţia Orion se află deasupra orizontului. Momentul în care fenomenul astronimic poate fi observat cel mai bine în țara noastră este în jurul orei 2:00 dimineața. Recomandarea astronomilor este să mergeți într-o zonă unde sunt cât mai puține lumini, la munte sau într-un câmp.

Diferența dintre un meteoroid, meteor și meteorit

Meteoroidul este corpul uriaș din care se desprind bucăți care la contactul cu atmosfera Pământului se vor numi meteori, iar cele care reușesc să străpungă bariera de protecție a planetei noastre ajungând pe scoarța terestră se numesc meteoriți.

Orionidele pot fi observate cu ochiul liber, în jur de zece meteori pe oră, cu condiția să fie cerul senin.

Fenomenul Orionidelor nu poate fi considerat o ploaie de stele. În timpul unei ploi de stele, pe cer pot fi observate câteva mii de meteori pe oră.