Oricine poate produce arme de plastic cu o imprimantă 3D. Nu sunt detectabile la aeroport

NewMoney 03/09/2018 | 09:22 Digital
Oricine poate produce arme de plastic cu o imprimantă 3D. Nu sunt detectabile la aeroport

Autor: Romulus Deac

 

Ziua în care o armă de foc letală poate fi descărcată sau copiată de oricine, de oriunde, la fel de ușor ca un episod pira­tat din Game of Thrones, a venit. Și a și trecut. Numai că povestea abia începe.  

Acest articol a apărut în numărul 47 (27 august – 9 septembrie) al revistei NewMoney

Are 30 de ani și se descrie drept un criptoanarhist, un radical digital. Îi citează frec­vent pe Nietzsche și pe Foucault, și îi place să fie considerat un băiat rău. Atât de rău încât Wired l-a inclus pe o listă a celor mai periculoși cinci oameni din internet. De două ori. E Cody Wilson, ima­gi­nea-emblemă a unei mișcări online de en­tu­ziaști ce folosesc imprimante 3D pentru a-și construi arme de plastic capabile să tragă gloanțe pe cât de reale, pe atât de letale.

Pe repede înapoi, în iunie 2012, când încă era student al Facultăţii de Drept a Universităţii din Texas, Wilson punea bazele Defense Distributed, o organizaţie non-profit al cărei scop declarat a fost și a rămas realizarea prin printing integral 3D a unei arme de foc open source, o aşa-numită „wiki weapon“, accesibilă oricui. Pe repede înainte, în iunie 2018, Wilson ajungea la o înțelegere cu Guvernul Statelor Unite care îi acorda dreptul să distribuie prin intermediul defcad.com, înce­pând cu 1 august, planurile mai multor modele de arme de foc, printabile cu ajutorul unor imprimante 3D. Știrea a făcut rapid vâlvă, mai ales că o instanță fede­rală a emis în primele zile ale acestei luni un ordin de restricție prin care Wilson era obligat să dezactiveze link-urile de des­căr­care. Doar că, până să se întâmple asta, fișierele fuseseră descărcate de peste 25.000 de ori. Câteva zile mai târziu, Wilson a mutat toate planurile la o nouă adresă, CodeIsFreeSpeech.com, de unde pot fi accesate în continuare.

FOTO: Guliver / Getty Images

 

FOCUL DE AVERTISMENT. Pentru unele dintre armele postate online, Wilson & De­fense Distributed aveau planurile încă din 2012. Doar că la acea vreme nu aveau și banii să testeze fiabilitatea proiectului, bani pe care aveau să-i găsească tot pe căile (ne)bătătorite ale internetului. Au în­ceput cu o campanie de crowdfounding pe Indiegogo, cu o ţintă de 20.000 de do­lari, necesari printre altele pentru cumpă­rarea unei imprimante Stratasys 3D. După 22 de zile şi 2.000 de dolari colectaţi, administratorii Indiegogo puneau însă capăt campaniei, invocând încălcarea termenilor serviciului, care interzic categoric strângerile de fonduri pentru activităţi ce au legătură cu vânzările de arme de foc sau cu părţi componente şi accesorii ale acestora. S-au reorientat rapid şi au reuşit, în mai puţin de o lună, să strângă restul banilor din donaţii via PayPal şi în Bitcoin.

Primele prototipuri aveau să fie prezentate pe la începutul lui decembrie 2012, când Defense Distributed făcea public un videoclip în care apărea o armă AR-15, printată parţial 3D, realizată după planu­rile inginerului şi armurierului amator Michael Guslick. Pionier al armelor prin­tate 3D, Guslick a adaptat planurile unei arme semiautomate pe care le-a găsit pe internet şi a fabricat apoi câteva dintre componentele sale cheie cu ajutorul unei imprimante 3D pe care a cumpărat-o cu o mie de dolari. Rezultatul a fost o armă complet funcţională, cu care pretindea că ar fi tras de peste 200 de ori.

Până în 19 decembrie 2012, planurile armei sale au fost disponibile pe Thingiverse, dar au fost retrase în urma masacrului de la şcoala elementară Sandy Hook, Newtown, Connecticut, când 26 de persoane au fost împuşcate mortal de un tânăr de 20 de ani care s-a sinucis apoi. Tot atunci, Thingiverse şi-a schimbat şi termenii de utilizare, interzicând partaja­rea de obiecte „ce pot contribui la fabricarea de arme“.

Articol vizibil în întregime doar pe bază de abonament.