Organizaţia Mondială a Sănătăţii, pusă la zid în privinţa pandemiei COVID-19. Experţii trag un semnal de alarmă

Elena Marinescu 18/05/2020 | 20:42 Ştiri
Organizaţia Mondială a Sănătăţii, pusă la zid în privinţa pandemiei COVID-19. Experţii trag un semnal de alarmă

Sistemul de alertă în caz de izbucnire a unei epidemii pe care îl foloseşte Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) ar trebui revizuit, ţinând cont de faptul că unele ţări au reacţionat mai lent în faţa pandemiei, conform concluziilor din primul raport al unei comisii independente de analiză privind modul în care OMS a acţionat în cazul pandemiei de coronavirus.

Acest lucru ridică întrebarea dacă această criză globală de sănătate, ce a fost declarată de OMS, a reprezentat „un declanşator suficient de clar” pentru acţiuni la nivelul fiecărei ţări în parte, conform raportului. În document se constată că organizaţia cu sediul la Geneva a reacţionat foarte rapid în faţa focarului epidemic din China şi că echipa de intervenţie de urgenţă a OMS este „suprasolicitată din cauza cererii uriaşe generate de pandemie”.

Această analiză a fost realizată de foşti şi actuali oficiali de rang înalt din domeniul sănătăţii din Marea Britanie, Liban, Japonia, SUA, Africa de Sud, Canada şi din partea ONU.

OMS a anunţat că pregăteşte în mod separat lansarea unei anchete mai extinse. Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul organizaţiei, a promis că el şi echipa sa vor acţiona cu transparenţă şi vor susţine solicitările pentru o evaluare a modului în care această organizaţie a acţionat în diferitele etape ale pandemiei. El a susţinut în acest sens o rezoluţie prezentată de Uniunea Europeană la această reuniune a OMS şi care prevede o evaluare completă şi imparţială a deciziilor luate de forurile de conducere ale acestei organizaţii care a fost criticată public de preşedintele american Donald Trump pentru modul în care a gestionat răspunsul faţă de pandemie.

Liderul de la Casa Albă l-a acuzat în special pe Ghebreyesus că ar avea o relaţie prea apropiată cu China şi că ar fi tolerat ascunderea de către Beijing a unor informaţii despre noul coronavirus atunci când COVID-19 încă nu se răspândise în lume.

Doar 20% din oameni au dezvoltat o anumită imunitate

Între timp, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a avertizat luni că majoritatea populaţiei mondiale rămâne susceptibilă infectării cu noul coronavirus, iar în regiunile cele mai afectate cel mult 20% din oameni au dezvoltat o anumită imunitate, procent care în general este sub 10%.

”OMS înţelege deplin dorinţa unor ţări de a-şi relua activităţile. Tocmai pentru că dorim o recuperare mondială cât mai rapidă posibil, îndemnăm statele să fie prudente” cu măsurile de relaxare, a declarat directorul general al Organizaţiei de la Geneva.

”Cei care avansează prea rapid (cu relaxarea) fără să dispună de un sistem sanitar public capabil să detecteze şi să suprime transmiterea (virusului) riscă să-şi afecteze propria redresare”, a explicat el, după ce a deschis adunarea anuală a organizaţiei, considerată istorică în contextul pandemiei de COVID-19 şi care se desfăşoară online.

Potrivit şefului OMS, rezultatele testelor serologice efectuate în zeci de ţări arată că mai puţin de 10% din populaţie are anticorpi faţă de virusul SARS-CoV-2, procent care poate merge până la cel mult 20% doar în cazul regiunilor cele mai afectate, unde virusul a circulat intens. Aceste rezultate lasă fără fundament teoriile unor experţi care susţin ideea unei imunizări de grup ca modalitate de a opri pandemia.

După cum informează Agerpres, Tedros Ghebreyesus a mai evidenţiat faptul că niciuna dintre măsurile luate de diferite state pentru frânarea transmiterii virusului nu poate fi eficientă dacă este luată în mod izolat, fiind nevoie de o combinaţie de măsuri, inclusiv testarea şi detectarea noilor cazuri, izolarea celor infectaţi, trasarea contacţilor acestora şi măsuri generale de izolare pentru distanţarea socială, numai ţările care au luat astfel de măsuri obţinând până în prezent rezultate bune în combaterea epidemiei.