Orban: România nu a fost pregătită să se confrunte cu acest pericol (LIVE VIDEO)

Elena Marinescu 04/05/2020 | 20:09 Ştiri
Orban: România nu a fost pregătită să se confrunte cu acest pericol (LIVE VIDEO)

Premierul Ludovic Orban a declarat luni România nu a fost pregătită şi foarte multe spitale nu au fost pregătite pentru a face faţă unei astfel de provocări, cum e pandemia de coronavirus, precizând că Guvernul a început să ia măsuri încă de la izbucnirea epidemiei în China şi a luat măsuri care nu au fost luate de alte ţări, măsuri care sigur că au suscitat foarte multe critici la vremea respectivă.

El a anunţat că a prezentat Parlamentului raportul privind activitatea Guvernului în bătălia anti-COVID-19 şi că se împlinesc şi 6 luni de la învestirea Guvernului, motiv pentru care va prezenta un raport al Cabinetului pe care îl conduce.

”România nu a fost pregătită să se confrunte cu acest pericol. Nu am avut echipamente, DSP-urile, majoritatea spitalelor nu au fost pregătite pentru a face faţă unei asemenea provocări. Am avut nevoie de o permanentă evoluţie în toate domeniile pentru a îmbunătăţi calitatea răspunsului la provocările cu care ne-am confruntat încă de la începutul crizei.

Trebuie să vă spun din capul locului că am avut o abordare preventivă, Guvernul şi autorităţile au luat măsuri înainte ca alte ţări să ia astfel de măsuri şi chiar înainte ca să existe avertismente care să forţeze Guvernul să ia astfel de măsuri. Îmi aduc aminte că Guvernul, prin Comitetul Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă a început bătălia cu COVID înainte de declararea, instituirea de către preşedinte a stării de urgenţă, şi anume în 15 martie. Noi am început să luăm măsuri încă de la izbucnirea epidemiei în China şi am luat măsuri care nu au fost luate de alte ţări, măsuri care sigur că au suscitat foarte multe critici la vremea respectivă”, a explicat el, potrivit News.ro.

Acţiuni de limitare a epidemiei, în timp util

El a subliniat că în timp ce în România decesele sunt de ordinul sutelor, în Spania şi Franţa sunt de ordinul zecilor de mii, în timp ce Belgia care are cel mai mare număr de morţi la suta de locuitori.

”Primul caz de cetăţean român diagnosticat pozitiv s-a înregistrat în 26 februarie. Atunci, în Spania erau doi cetăţeni pozitiv. Astăzi, în Spania sunt peste 270.000 de cazuri, iar în România peste 13.000. O diferenţă care arată că măsurile pe care le-am luat au avut efecte, iar comportamentul responsabil al cetăţenilor a dus la o reducere drastică a răspândirii virusului în România. Ştiu că s-a comentat de multe ori că avem cazuri puţine pentru că nu se testează. Noi diagnosticăm în funcţie de necesităţi, conform protocolului OMS”, a precizat premierul.

”A trebuit să ne mobilizăm şi să luăm măsuri din mers, să perfecţionăm procedurile, să întărim capacitatea instituţiilor implicate în lupta cu pandemia, care ne-a prins fără echipamentele necesare. S-a făcut un efort cumplit, pentru că cererea a explodat când oferta era mică. La ora actuală lucrurile sunt sub control. Am ajuns la situaţia în care putem să ne permitem şi gesturi de umanitate, pentru Republica Moldova, de exemplu”, a argumentat Orban.

El a spus că în prezent sunt 60 de centre de testare, iar capacitatea este de aproape 11.000 de teste zilnice. ”Sunt în curs de acrediare alte centre, iar scopul e să creştem capacitatea de testare la 15.000. Nu teste rapide promovate de alţii, ci teste care nu permit eroare în diagnosticare”, a explicat premierul. ”Am fost uneori la limita de tratare şi am făcut eforturi ca să găsim tratamente. Nu avem lipsă de medicamentele necesare pentru tratarea COVID-19”, a susţinut Ludovic Orban.

În context, el a menţionat şi faptul că Guvernul pregătește o reformă în sănătate, după gravele deficiențe depistate odată cu debutul epidemiei de coronavirus. ”Vom lua măsuri în domeniul sănătății publice. Reorganizarea spitalelor, respectarea regulilor care există, dar nu sunt respectate și aplicate. Sunt multe lucruri care trebuie îmbunătățite în sistemul medical.”, a explicat Ludovic Orban.

Eliminarea graduală a restricţiilor după data de 15 mai 

„Ne propunem ca după data de 15 mai, în mod gradual, să eliminăm restricţiile, sigur, având la bază un singur criteriu şi anume criteriul riscului epidemiologic. Această reducere a restricţiilor se va face întâi pentru acele restricţii a căror ridicare generează cel mai mic risc epidemiologic.

Evaluarea riscului epidemiologic este făcută de specialişti, de Institutul de Sănătate Publică, de Consiliul de suport tehnico-ştiinţific care funcţionează ca suport pentru Comitetul Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă şi această evaluare de risc epidemiologic este cea care stă baza deciziilor pe care le luăm în privinţa ridicării restricţiilor”, a declarat Ludovic Orban.

Încasările la bugetul statului, peste aşteptări

Premierul a declarat că încasările la bugetul statului au fost mai mari decât ceea ce se anticipa, susţinând că acest lucru se datorează şi măsurilor economice adoptate de Guvern.

„Am permis toate acele activităţi economice necesare pentru economie şi a căror restricţie ar fi putut afecta economia foarte grav. Faţă de previziunile unor analişti privitor la căderea economică, lucrurile stau mai bine decât ne aşteptam. Ne-am uitat inclusiv pe încasările la bugetul de stat, la bugetul asigurărilor sociale de stat şi la bugetul de sănătate.

Scăderile sunt mai mici decât previziunile care au fost făcute. Acest lucru se datorează şi măsurilor economice pe care le-am adoptat. Pe lângă susţinerea investiţiilor, am încercat să luăm măsuri prin care să asigurăm cât mai multe lichidităţi în companii: aducerea la zi a rambursării TVA”, a afirmat Orban, în cadrul conferinţei de presă.

Guvernul ia în calcul emiterea de obligaţiuni pentru cetăţenii români

Premierul Ludovic Orban a mai declarat că Guvernul se află într-un proces de evaluare a resurselor financiare pe care le poate accesa şi că ia în calcul inclusiv emiterea de obligaţiuni pentru cetăţenii români.

„În ceea ce priveşte măsurile economice la care ne gândim, în momentul de faţă suntem într-un proces de evaluare a resurselor financiare pe care le putem accesa în perioada următoare. Nu numai de evaluare, ci şi de implicare activă în creşterea resurselor financiare pe care le putem mobiliza pentru efortul de relansare economică. Sigur, aceste resurse provin din buget, din fonduri europene pe care le avem la dispoziţie.

De asemenea, provin din credite care pot fi luate din sistemul financiar bancar din România, credite care pot fi luate de pe piaţa internaţională. Intenţionăm să lărgim instrumentul emiterii de obligaţiuni pentru cetăţenii români, care să poată fi cumpărate de cetăţenii români, astfel încât să oferim un instrument suplimentar de economisire pentru cetăţeni şi să oferim posibilitatea cetăţenilor care au resurse pentru a putea economisi banii pe care îi au suplimentar în astfel de instrumente de economisire, cum sunt titluri de stat, obligaţiuni.

Chiar ne gândim ca anumite emisiuni să fie realizate pentru nişte obiective specifice, în care să implicăm cetăţeanul într-un program ‘Români pentru români’, ceva de genul acesta”, a explicat premierul, potrivit Agerpres.

Fond de investiţii, pe model polonez

Şeful Executivului a mai spus că se doreşte construcţia unui fond de investiţii, după modelul polonez, pentru a susţine domeniile care au potenţial de dezvoltare.

„Ne gândim la construcţia unui fond de investiţii. Avem un model care a funcţionat foarte bine, este fondul de investiţii dezvoltat de polonezi, care a plecat cu o capitalizare iniţială de la stat, a fost listat pe bursă şi a permis, practic, achiziţia de acţiuni la fondul de investiţii de către sectorul privat.

Acest instrument îl gândim ca un instrument de dezvoltare a anumitor domenii de activitate – pentru că la fel au făcut şi polonezii, fondul l-au împărţit în mai multe zone – agricultură, de exemplu, pentru a susţine dezvoltarea în anumite domenii în care noi considerăm că putem să fim competitivi, în care avem potenţial de dezvoltare şi în care companiile pot fi susţinute în proiectele de investiţii”, a arătat premierul.

De asemenea, Ludovic Orban a anunţat că guvernul va plăti o parte din salariile românilor care se vor angaja, după starea de urgență. „Pentru orice persoană care este reangajată, care revine în companie, vom participa la plata salariului, cu procente între 35 și 41,5 la sută. Vom genera măsuri active pentru oamenii care nu au locuri de muncă, vom susține companiile.Vom folosi o măsură activă pentru angajarea persoanelor peste 50 de ani, dar și pentru tinerii absolvenți. Vom încerca să generăm un program de adaptare la piața muncii prin proigrame de calificare-recalificare. Vom lua ca partener compania care angajează”, a mai spus şeful Guvernului.