Orban: Este clar că riscul de infectare creşte. Vom institui reguli şi restricţii

Elena Marinescu 14/05/2020 | 21:31 Ştiri
Orban: Este clar că riscul de infectare creşte. Vom institui reguli şi restricţii

Premierul Ludovic Orban a anunţat, joi seară, decretarea stării de alertă începând din 15 mai, de la ora 00.00 (zero). Orban a precizat că se vor lua toate măsurile necesare pentru protejarea populaţiei, având în vedere că riscul de infectare va creşte, odată cu relaxarea unora dintre restricţii.

Premierul Ludovic Orban a declarat că este pentru prima dată în istoria României când se declară starea de alertă şi a anunţat că în cadrul şedinţei Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) vor fi luate toate deciziile în vederea instituirii de reguli şi restricţii necesare pentru a permite autorităţilor să lupte în mod eficient împotriva riscului de răspândire a noului coronavirus.

„Cred că este pentru prima oară în istorie când se declară starea de alertă în România. Ca atare, vom face faţă unei situaţii noi şi va trebui să ne comportăm responsabil odată cu instituirea stării de alertă, pentru a aplica toate măsurile necesare pe perioada stării de alertă, astfel încât să ne atingem obiectivul de limitare a răspândirii virusului şi de asigurare a unei treceri spre normalitatea pe care o aşteptăm.

Odată cu instituirea stării de alertă, va trebui să luăm, în seara asta, toate deciziile pentru a institui reguli, pentru a institui restricţiile necesare şi pentru a permite autorităţilor să lupte în mod eficient împotriva riscului de răspândire a virusului”, a spus Orban, la începutul şedinţei CNSU, potrivit Agerpres.

Mulţumiri pentru respectarea regulilor în stare de urgenţă

Premierul le-a mulţumit românilor pentru modul în care au reacţionat pe perioada stării de urgenţă. „Se vede că, în ultima săptămână, a existat o tendinţă de reducere a numărului de persoane infectate. De asemenea, a existat o tendinţă constantă de reducere a numărului de cazuri active şi au existat mai multe zile în care numărul persoanelor care s-au vindecat a fost mai mare decât numărul persoanelor care au fost declarate pozitive.

Am ajuns la acest rezultat printr-un efort enorm, atât din partea autorităţilor, cât şi din partea cetăţenilor români. Vreau să le mulţumesc cetăţenilor români pentru modul exemplar în care au reacţionat, pentru responsabilitatea de care au dat dovadă pe perioada celor 60 de zile cât a funcţionat starea de urgenţă şi pentru respectul pe care l-au arătat faţă de semenii lor, prin aplicarea măsurilor şi regulilor pe care le-am instituit în starea de urgenţă”, a afirmat şeful Executivului.

Pe de altă parte, premierul a explicat că menţinerea trendului pozitiv şi în perioada stării de alertă depinde de modul în care oamenii vor respecta regulile. „Condiţia indispensabilă a menţinerii acestui trend pozitiv şi pe perioada stării de alertă rezidă în menţinerea acestei atitudini corecte, acestei atitudini responsabile din partea concetăţenilor noştri.

Noi, autorităţile, avem obligaţia de a pune în practică toate măsurile în mod eficient, de a luat toate măsurile pentru a permite reducerea la maximum a riscului de răspândire a virusului, dar rezultatul în perioada care va urma depinde în cel mai mare grad de măsura în care românii îşi vor menţine atitudinea corectă pe care au avut-o în toată această perioadă”, a mai spus Orban.

„Este clar că riscul de infectare creşte”

El a anunţat că, odată cu instituirea stării de alertă, se vor ridica o serie de restricţii, românii vor redobândi libertatea de circulaţie în interiorul localităţii. ”În afara localităţilor, va fi permisă deplasarea pentru o serie importantă de motive. De asemenea, vor fi deschise spaţiile comerciale care au ieşire din afară şi cele cu o suprafaţă mai mică de 15.000 mp. Se va relua activitatea în frizerii, coaforuri, cabinete stomatologice, se va relua activitatea în spitale, se va elimina orice restricţie legată de internări, orice persoană va beneficia de servicii medicale. Se vor relua activităţi sportive, în cantonamente pentru echipele naţionale”, a mai afirmat premierul.

Potrivit acestuia, ”numărul de interacţiuni sociale, vocaţiile de interacţiune pe oameni se vor înmulţi şi acest lucru va presupune o responsabilitate suplimentară din partea cetăţenilor, în comportamentul pe care îl vor avea în mijloacele de transport în comun”. Ludovic Orban a precizat că ”este clar că riscul de infectare creşte”.