Orban, despre decizia privind amenzile: Aproape un îndemn la anarhie

NewMoney 07/05/2020 | 15:18 Ştiri
Orban, despre decizia privind amenzile: Aproape un îndemn la anarhie

Premierul Ludovic Orban a declarat joi, că decizia CCR referitoare la amenzi este ”anticonstituţională, împotriva ordinii de drept”, fiind chiar un îndemn la anarhie. ”Suntem din ce în ce mai hotărâţi să găsim soluţii pentru a schimba prevederile constituţionale şi legale care reglementează activitatea Curţii Constituţionale”, a precizat premierul.

Ludovic Orban a declarat, joi, la Craiova, că decizia CCR referitoare la amenzi nu însemnaă că nu se vor mai aplica sancţiuni, însă acestea vor fi la cuantumul de dinaintea adoptării OUG 34/ 2020, declarată neconstituţională.

Întrebat în baza cărui cadru legislativ se vor apliuca aceste amenzi, Orban a explicat: “A fost declarat neconstituţional un articol al unei ordonanţe de urgenţă care a modificat ordonanţa de urgenţă anterioară, declararea ca neconstituţional a articolului respectiv poate să fie interpretată ca o revenire la vechile amenzi. Deocamdată trebuie să vedem exact despre ce e vorba, că nu avem decât o comunicare din partea CCR, când vom avea şi motivarea atunci vom înţelege cu adevărat care sunt toate consecinţele constituţionale, legale, juridice ale acestei decizii a Curţii Constituţionale”.

„O decizie anticonstituțională”

El a precizat că decizia CCR i se pare neconstituţională şi una care îndeamnă la anarhie.

“Am spus şi mai repet, mi se pare o decizie anticonstituţională, împotriva ordinii de drept, dată în favoarea celor care, minoritate evidentă, nu au respectat regulile, câteva zeci de mii de români şi dată în dispreţul milioanelor de români care au respectat regulile s-au comportat responsabil şi au contribuit la menţinerea în nişte limite rezonabile a răspândirii coronavirusului. Această decizie este aproape un îndemn la anarhie, e un îndemn la nerespectarea legilor, a regulilor. Eu nu pot să înţeleg cum poate o Curte Constituţională să dea o asemenea decizie”, a precizat Orban.

Întrebat ce se întâmplă în cazul în care CCR va spune că şi starea de urgenţă este neconstituţională, premierul a răspuns: “Cum să devină neconstituţională starea de urgenţă? Este înscrisă în Constituţie. Eu nu cred că se poate ajunge chiar până în situaţia în care Curtea Constituţională să rescrie Constituţia, Constituţie este clar adoptată prin referendum. Suntem din ce în ce mai hotărâţi să găsim soluţii pentru a schimba prevederile constituţionale şi legale care reglementează activitatea Curţii Constituţionale pentru că este clar că trebuie schimbate dacă au dus la o asemenea componenţa a Curţii Constituţionale care să transforme Curtea Constituţională într-un inamic al Constituţiei şi într-un instrument de exploatare, de interpretare subiectivă a Constituţiei de cele mai multe ori împotriva interesului general”.

CCR a declarat neconstituțională OUG 34

Curtea Constituţională a admis sesizarea Avocatului Poporului şi a decis că OUG 34/2020, prin care a fost majorat cuantumul sancţiunilor aplicate în timpul stării de urgenţă, e neconstituţională.

„Curtea constată că dispoziţiile art.28 alin.(1) prin sintagma nerespectarea prevederilor art. 9 constituie contravenţie califică drept contravenţie încălcarea obligaţiei generale de a respecta şi de a aplica toate măsurile stabilite în OUG 1/1999, în actele normative conexe, precum şi în ordonanţele militare sau în ordine, specifice stării instituite, fără a distinge expres actele, faptele sau omisiunile care pot atrage răspunderea contravenţională”, spune CCR.

„În mod implicit, stabilirea faptelor a căror săvârşire constituie contravenţii este lăsată, în mod arbitrar, la libera apreciere a agentului constatator, fără ca legiuitorul să fi stabilit criteriile şi condiţiile necesare operaţiunii de constatare şi sancţionare a contravenţiilor. Totodată, în lipsa unei reprezentări clare a elementelor care constituie contravenţia, judecătorul însuşi nu dispune de reperele necesare în aplicarea şi interpretarea legii, cu prilejul soluţionării plângerii îndreptate asupra procesului-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiei”, precizează CCR.