Orban: alegerile locale 2020 vor avea loc pe 14 sau 21 iunie

Elena Marinescu 10/02/2020 | 08:33 Ştiri
Orban: alegerile locale 2020 vor avea loc pe 14 sau 21 iunie

Premierul demis Ludovic Orban a declarat, duminică seara, că alegerile locale din acest an vor avea loc pe 14 sau pe 21 iunie. El a mai spus că doreşte să se ajungă cât mai repede la un deznodământ, după ce moţiunea a fost votată.

„Mandatele consiliilor locale şi judeţene expiră la patru ani după depunerea jurământului, asta înseamnă a doua parte a lunii iunie. Ca atare, cel mai probabil, alegerile locale vor fi fie în 14, fie în 21 iunie, cel târziu pe 21 iunie”, a declarat Orban într-o emisiune la B1 TV.

Referindu-se la alegerile parlamentare anticipate, acesta a spus că „depind în mare măsură de două elemente: viteza cu care se derulează calendarul care să permită, din punct de vedere constituţional, preşedintelui României să dizolve Parlamentul.

Perioada minimă este de 60 de zile, începând de luni. Şi depinde, de asemenea, de forma finală, pentru că PSD o să se repeadă pe ordonanţa de urgenţă privitoare la alegerile parlamentare”. Potrivit Agerpres, Ludovic Orban a mai spus că, în cel mai bun caz, alegerile parlamentare anticipate ar putea fi organizate în a doua decadă a lunii iunie.

„Să batem PSD peste tot unde este posibil!”

Premierul desemnat a anunţat că PNL poate încheia înţelegeri locale cu alte partide astfel încât să fie atins obiectivul fundamental, acela ca partidul să câştige alegerile la o diferenţă consistentă de PSD şi să bată „PSD peste tot unde este posibil”.

„În general, alături de noi au fost în perioada asta două partide, care au făcut opoziţie cu noi, care ne-au sprijinit. Nu resping posibilitatea unor înţelegeri locale. Noi vom avea cercetări sociologice pe fiecare judeţ, pe fiecare municipiu reşedinţă de judeţ şi pe marea majoritate a localităţilor pentru a şti foarte clar agenda cetăţenilor, care sunt principalele probleme care trebuie rezolvate. Evident că testăm potenţialii candidaţii pe care îi avem astfel încât să ieşim în competiţia electorală cu cei mai buni candidaţi, candidaţii care se bucură de încrederea cea mai mare, care sunt percepuţi, avem şi un studiu de profil, corectitudine, spirit, manageriat pentru a stabili portretul robot şi care beneficiază de cea mai mare încredere şi cel mai mare potenţial de creştere”, a spus Orban.

Potrivit acestuia, nu vor fi blocate înţelegerile locale, astfel încât PNL să câştige în faţa PSD-ului. „Dacă vom constata într-o localitate că e potrivită o înţelegere pe care s-o facem fie cu unii, fie cu alţii, noi nu vom bloca o astfel de înţelegere. Dar, pentru mine ca preşedinte al PNL, obiectivul fundamental este ca PNL să câştige alegerile locale la o diferenţă consistentă de PSD, să batem PSD peste tot unde este posibil acest lucru”, a afirmat Orban.