Orașele din provincie cu cele mai mari spații de birouri închiriate în 2016

Gabriel Bucur 25/01/2017 | 17:34 Ştiri
Orașele din provincie cu cele mai mari spații de birouri închiriate în 2016

Anul 2016 a adus o creștere cu 53% a spațiilor de birouri închiriate în orașele din afara Bucureștiului, până la un total de 71.560 de metri pătrați, arată o analiză a companiei de consultanță ESOP. Timișoara conduce acest top al provinciei, urmată, la mare distanță, de Iași, Cluj-Napoca, Brașov, Arad și Pitești. În „capitala” Banatului s-a închiriat o suprafață de birouri egală cu cea adunată din celelalte orașe analizate.

Un fenomen nou pe care îl observă analiza ESOP este că marile companii de IT&C se extind simultan în mai multe orașe. Exemple sunt companiile Accenture (care a închiriat în 2016 birouri în București, dar și în Cluj–Napoca și Iași), Deloitte (care s-a extins în București și Timișoara), Ericsson (București și Pitești), HP (Cluj-Napoca și Arad) și Huawei (București și Timișoara).

Timișoara este orașul de pe primul loc în topul închirierii de birouri în afara Capitalei, cu un volum total de 35.795 de metri pătrați. De asemenea, este și orașul în care s-au livrat suprafețe mari de birouri de clasă superioară. Pe locul doi în atragerea corporatiștilor este Iașiul, cu 20.039 metri pătrați, iar pe trei s-a clasat Cluj-Napoca, cu 12.150 de metri pătrați. Sub 4.000 de metri pătrați de birouri au fost închiriați la Brașov, Arad și Pitești.

„Marile centre universitare din România atrag ca un magnet companiile aflate în căutarea de tinere talente în special pentru domeniile IT&C, share services, call center, cercetare-dezvoltare etc., iar interesul companiilor pentru aceste orașe este în creștere, ceea ce va conduce la o efervescență pe piața de birouri din aceste zone pentru următorii cinci ani”, afirmă Alexandru Petrescu Managing Partner la ESOP Consulting l CORFAC International.

Cele mai căutate proiecte

În Timișoara, cele mai mari suprafețe de birouri s-au închiriat în proiectele de anvergură OpenVille, Bega Business Park și City Business Center, iar unele au prevăzute livrări de spații noi în această perioadă. Cea mai mare tranzacție de pe piața locală timișoreană a fost făcută de Alcatel, care a închiriat o suprafață de 10.134 de metri pătrați în proiectul Bega Business Park. Pe de altă parte, proiectul OpenVille a atras mai mulți chiriași mari, care au închiriat împreună 14.373 de metri pătrați.

La Iași, peste cinci chiriași corporate au ales proiectul Palas, care a prevăzut livrări de spații noi în 2016-2017. Cea mai mare tranzacție de pe piața locală din Iași a fost închirierea unui spațiu de birouri de 13.000 de metri pătrați de către Amazon, în proiectul Palas, clădirea UBC 5.

În Cluj-Napoca au fost preferate proiectele Sigma Business Center, The Office și Liberty Technology Park. Cea mai mare tranzacție a fost închirierea unui spațiu de birouri cu o suprafață de 4.500 de metri pătrați, de către compania Accenture, în cadrul proiectului Sigma Business Center.

Cei mai mari chiriași de birouri din provincie

Printre companiile care au ales sedii noi de birouri în Timișoara se numără Atos, Autoliv, Alcatel, Continental, ACI, Huawei, Carpatair, Toluna, Sustainalytics și Deloitte. În Iași au închiriat companiile Amazon, Accenture, Bittdefender și Softvision, iar în Cluj-Napoca au optat pentru extinderea de sedii companiile Accenture, HP, Arvato, SIG Combibloc și Quest Global.

„În 2017, estimăm că focusul companiilor va fi să se dezvolte în principale orașe unde pot fi găsiți tineri studenți sau absolvenți cu abilități multilingvistice și tehnice, cum ar fi Timișoara, Iași, Cluj, Brașov, Sibiu, și unde piața de birouri este mai dezvoltată, iar in anii următorii expansiunea va continua într-un ritm mai accelerat și în alte orașe universitare cum ar fi Craiova, Constanța, Pitești, Arad, Oradea, Galați etc. În aceste orase secundare principalele opțiuni pe care le vor avea companiile vor fi să identifice dezvoltatori care pot livra clădiri de calitate și să semneze contracte de preînchiriere pentru a-și securiza spații de birouri la un nivel acceptabil de calitate”, estimează Alexandru Petrescu de la ESOP Consulting l CORFAC International.

 


FOTO: OpenVille Timișoara

În șapte ani de jurnalism, a pendulat între domeniul sportiv și cel economic. A lucrat, printre altele, la Radio România Actualități și Adevărul Financiar. Acum, este coordonatorul online al proiectului NewMoney.