Ora de iarnă 2021. În ce zi din luna octombrie se schimbă ora

Andrei Dumitru 18/10/2021 | 10:43 Fapt Divers
Ora de iarnă 2021. În ce zi din luna octombrie se schimbă ora

Ora de iarnă este, de fapt, ora standard. Sistemul orei de vară şi de iarnă presupune potrivirea cu o oră a ceasurilor în fiecare primăvară şi toamnă. Atunci când trecem la ora de vară, ceasul se dă înainte cu o oră (ora 3:00 devine ora 4:00), în timp ce la ora de iarnă ceasurile se dau înapoi cu o oră, iar ora 4:00 devine ora 3:00.

Comisia Europeană a propus renunţarea la schimbarea sezonieră a orei în Europa, oferind statelor membre libertatea de a decide, odată pentru totdeauna, dacă doresc să aplice în mod permanent ora de vară sau de iarnă. Astfel, începând cu anul 2021 am putea renunța la schimbarea orei de vară şi de iarnă în Uniunea Europeană.

Statele care decid să menţină permanent ora de vară vor face ultima modificare în acest sens în ultima duminică din martie 2021, iar cele care preferă să rămână la ora de iarnă (ora standard) vor face modificarea finală în ultima duminică din octombrie 2021.

În mod normal, țările Uniunii Europene erau așteptate să informeze Comisia asupra alegerii lor până în aprilie 2020, apoi urmau să se coordoneze cu executivul blocului comunitar pentru ca deciziile individuale să nu afecteze funcţionarea pieţei unice. Numai că situația specială apărută în urma crizei provocate de pandemia de coronavirus a dat peste cap aceste planuri.

În România, a fost elaborată o propunere legislativă pentru a se renunța la ora de vară și a se păstra numai ora de iarnă, dar încă nu a fost luată o decizie în Parlament.

Ora de iarnă 2021. Pe 31 octombrie se schimbă ora

Trecerea la ora de iarnă se face în ultimul weekend din luna octombrie.

Anul acesta, ultimul weekend înseamnă noaptea de 30 spre 31 octombrie 2021, ora 4:00 va deveni ora 3:00, ceasul se dă cu o oră înapoi. „Dormim mai mult”, cum se spune, pentru că 31 octombrie 2021 va fi cea mai lungă zi a anului, având teoretic 25 de ore.

România a aderat pentru prima dată la sistemul orei de vară în anul 1932, iar mecanismul prin care se schimbă ora atât primăvara, cât și toamna, are peste 100 de ani vechime și este folosit de 70 de state din întreaga lume. Ideea i-a aparținut neo-zeelandezului George Vernon Hudson, care a propus un astfel de sistem orar în 1895.