Operațiunea „Unicornul”: care sunt detaliile nespuse ale ultimei tranzacții marca Radu Georgescu

Cristina Dobreanu 25/01/2017 | 12:30 Digital
Operațiunea „Unicornul”: care sunt detaliile nespuse ale ultimei tranzacții marca Radu Georgescu

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Începutul de an a venit cu o tranzacție neașteptată în lumea IT-ului autohton: vânzarea startup-ului producător de ceasuri inteligente Vector Watch către gigantul american Fitbit. Surpriza nu vine din anunțul de vânzare, ci din fap­tul că Vector Watch era creditat cu potențial de unicorn (startup evaluat la un miliard de dolari). 

„Gecad Ventures își vinde participația majoritară în cadrul Vector Watch către Fitbit, marcând un nou exit important. Termenii tranzacției sunt confidențiali“, a venit sec anunțul Gecad, fondul de in­vestiții controlat de antreprenorul în serie Radu Georgescu. Același Radu Georgescu spunea, la finalul anului 2015, că valoarea de piață a Vector Watch poate atinge pragul de un miliard de dolari până în 2016.

Compania americană Fitbit a precizat că a achiziționat „anumite active“ ale Vector Watch, „o companie de dispozitive purtabile foarte respectată din Europa, cunoscută pentru abordarea ino­vativă și funcțională legată de design și dezvoltare“. Valoarea tranzacției nu a fost făcută publică, însă Fitbit a precizat, pentru NewMoney, că aceasta „exclude produsele hardware ale Vector Watch“. Astfel, Fitbit a preluat doar drepturile intelectuale ale Vector Watch, precum și echipa care se află în spatele businessului, și va pune bazele unui centru de cercetare și dezvoltare „revolu­țio­nar“ la București, al cărui șef este chiar Andrei Pitiș, unul dintre fondatorii startup-ului.

Articol vizibil în întregime doar pe bază de abonament.

Cristina Dobreanu a debutat în presa scrisă acum 12 ani, la România liberă. Apoi a scris la revistele de business și after business Income Magazine și Forbes România, și la portalul de business Profit.ro. A participat, în 2010, la proiectul “Study and information Programme for Young Journalists from South East Europe”, (Berlin, Germania), realizat de Konrad Adenauer Stiftung. Este specializată pe politică externă și macroeconomie, dar acoperă din punct de vedere editorial subiecte legate de lumea antreprenorială.