Opel, cumpărat de Peugeot Citroën. Ce planuri au francezii cu brandul auto care n-a mai făcut profit de 16 ani

Gabriel Bucur 06/03/2017 | 14:58 Ştiri
Opel, cumpărat de Peugeot Citroën. Ce planuri au francezii cu brandul auto care n-a mai făcut profit de 16 ani

Americanii de la General Motors au ajuns la un acord pentru a-și vinde divizia europeană Opel producătorului auto francez PSA Peugeot Citroën, contra sumei de 2,2 miliarde de euro. Ambele părți implicate în tranzacție au confirmat informația, relatează presa internațională.

Mutarea va încheia legătura dintre General Motors și Opel, care datează încă din anii ’20. Totodată, PSA a achiziționat de la americani și brandul auto englez Vauxhall Motors. Discuțiile au pornit în toamna lui 2016, iar finalizarea tranzacțiilor va duce la formarea celui de-al doilea mare producător auto din Europa, după Volkswagen.

General Motors va primi peste 1,3 miliarde de euro pentru activitatea de producție a Opel. Jumătate din bani vor fi plătiți cash, iar jumătate – sub forma unor bonuri de subscriere de acțiuni la grupul francez. Încă 900 de milioane de euro vor fi suportate de PSA și banca franceză BNP Paribas, pentru finanțarea Opel.

Principalul obiectiv al francezilor este să readucă pe profit cele două noi companii din portofoliu. Cele mai cunoscute modele cu sigla Opel, compania care n-a mai înregistrat profit de 16 ani, sunt Astra, Corsa și Insignia.

„Suntem convinși că redresarea brandurilor Opel și Vauxhall se va accelera semnificativ cu sprijinul nostru”, a declarat Carlos Tavares, directorul executiv al grupului PSA, potrivit Reuters.

În 2016, PSA și General Motors Europe au înregistrat venituri cumulate de 72 de miliarde de euro și au livrat circa 4,3 milioane de vehicule.

 


FOTO: Opel

În șapte ani de jurnalism, a pendulat între domeniul sportiv și cel economic. A lucrat, printre altele, la Radio România Actualități și Adevărul Financiar. Acum, este coordonatorul online al proiectului NewMoney.