Avertisment de la ONU: Izbucnirea unui răboi în fâșia Gaza între Israel și Hamas este iminentă

Gabriel Bucur 31/05/2018 | 10:55 Ştiri
Avertisment de la ONU: Izbucnirea unui răboi în fâșia Gaza între Israel și Hamas este iminentă

Zeci de ținte din Fâșia Gaza au fost atacate, marți și miercuri, de către armata israeliană, după ce militanții palestinieni au lansat o rafală de obuze aupra forțelor israeliene. Conflictul, care a devenit cel mai grav din acea zonă din 2014 încoace, a fost împins până la limita războiului, a cărui izbucnire a devenit iminentă, a avertizat, miercuri, Consiliul de Securitate al Organizației Națiunilor Unite (ONU), relatează AFP.

Cea mai recentă escaladare a luptelor dintre Israel și organizația paramilitară palestiniană Hamas naște temeri tot mai puternice. „Această ultimă rundă de atacuri este un avertisment pentru cât de aproape de pragul războiului suntem în fiecare zi”, a spus Nickolay Mladenov, reprezentantul ONU pentru Orientul Mijlociu. Ultimul conflict de mare amploare, războiul din 2014 dintre Israel și Hamas, a fost urmat săptămâni de proteste din partea palestinienilor, în care peste o sută de oameni au fost uciși de forțele israeliene.

Citiți și: Inaugurare cu risc ridicat. Statele Unite mută ambasada la Ierusalim, Al-Qaida îndeamnă la jihad împotriva SUA

Consiliul de Securitate al ONU s-a întâlnit în cadrul unei sesiuni de urgență, la cererea Statelor Unite, care a cerut condamnarea atacului cu rachete de către grupările Hamas și Jihadul Islamic asupra Israelului. Schimbul de foc de marți și miercuri a început cu un baraj de rachete și mortar trimis din Fâșia Gaza în Israel, ceea ce a determinat Israelul să răspundă cu atacuri direcționate spre 65 de puncte ale militanților din Fâșia Gaza.

Deși, momentan, spiritele s-au mai calmat în zonă, ONU și-a exprimat îngrijorarea că protestele care urmează în luna iunie vor degenera în noi violențe. „Nimeni din Gaza nu își poate permite un alt război”, a spus Nickolay Mladenov.

Kuweit speră la un vot la Consiliul de Securitate al ONU de săptămâna aceasta cu privire la proiectul său de rezoluție care solicită „luarea în considerare a măsurilor” de protecție a civililor palestinieni, potrivit textului obținut de AFP.

Citiți și: De ce decizia lui Trump de a muta la Ierusalim ambasada SUA este „un cadou servit pe o tavă de argint Iranului”

Pe de altă parte, Statele Unite, care au putere de veto în Consiliu, se vor opune măsurii, le-a declarat reporterilor ambasadorul israelian Danny Danon. Ambasadorul SUA, Nikki Haley, a declarat că „oamenii din Gaza nu au nevoie de protecție împotriva unei surse externe. Oamenii din Gaza au nevoie de protecție contra Hamas”.

Impasul în care se află ONU a fost criticat de Franța. „Această tăcere tot mai grea, care devine asurzitoare, nu este acceptabilă”, a declarat ambasadorul Franței, Francois Delattre, care a mai precizat că „Nu este acceptabil pentru populațiile palestiniene și israeliene, care sunt afectate de acest conflict. Nu este acceptabil pentru lumea care ne urmărește”.

 


FOTO: Mediafax / Hepta

În șapte ani de jurnalism, a pendulat între domeniul sportiv și cel economic. A lucrat, printre altele, la Radio România Actualități și Adevărul Financiar. Acum, este coordonatorul online al proiectului NewMoney.