ONU: 22 de milioane de oameni au sărăcit în America Latină şi Caraibe din cauza pandemiei

NewMoney 05/03/2021 | 10:16 Ştiri
ONU: 22 de milioane de oameni au sărăcit în America Latină şi Caraibe din cauza pandemiei

Circa 22 de milioane de oameni au sărăcit în America Latină şi Caraibe anul trecut, ca urmare a pandemiei de coronavirus, potrivit datelor Naţiunilor Unite, informează Agerpres.ro.

Numărul persoanelor care trăiesc în sărăcie a ajuns la aproximativ 209 de milioane, respectiv o treime din populaţia totală a regiunii, arată un raport prezentat joi de Comisia economică a ONU pentru America Latină şi Caraibe (CEPAL).

Potrivit raportului, 78 de milioane de oameni trăiau în sărăcie extremă la sfârşitul anului trecut, ceea ce reprezenta 12,5% din populaţie, cel mai mare număr din ultimii 20 de ani.

De asemenea, potrivit raportului, inechitatea a crescut în regiune în 2020. În special a scăzut participarea femeilor pe piaţa muncii.

Rata șomajului în America Latină și Caraibe

Creşterea ratei şomajului, până la 10,7% la sfâşitul lui 2020, a avut un impact în special asupra femeilor şi lucrătorilor din aşa-zisa economie informală, fără reglementare de stat şi cu puţină protecţie socială, precum şi asupra tinerilor şi migranţilor.

Pandemia a evidenţiat inechităţile structurale în regiune, care deja suferea de creştere economică scăzută, precum şi de sărăcie şi tensiuni sociale din ce în ce mai mari.

CEPAL îndeamnă la instituirea unui stat al bunăstării în regiune, cu o protecţie socială necondiţionată.

America Latină şi Caraibe reprezintă 8,4% din populaţia lumii, potrivit cifrelor Comisiei ONU, însă această regiune a înregistrat 27,8% din decesele cauzate de COVID-19 anul trecut.