One, doi, trei și!

În urmă cu un an și patru luni, la începutul perioadei de lockdown, spectrul pandemiei aducea nori negri la orizontul pieței imobiliare. Mergând pe o analogie cu criza din 2008-2009, mulți dintre noi am presupus că istoria se va repeta și că real estate-ul va fi una dintre primele victime. În dimineața zilei de ieri, 12 iulie 2021, la sediul Bursei de Vaori București, are loc o ceremonie care marchează debutul tranzacționării pe piața principală a acțiunilor One United Properties, unul dintre cei mai mari dezvoltatori de proiecte premium și de lux din România. În urma ofertei publice inițiale care s-a încheiat la început de iulie, compania a strâns de la investitorii mici și instituționali puțin peste 50 de milioane de euro, ceea ce plasa valoarea sa de piață (înainte de începerea tranzacționării propriu-zise) la 583 de milioane de euro.

Punând lucrurile în context, One United devine astfel a treia cea mai valoroasă companie antreprenorială românească, listată pe bursă, după Banca Transilvania și operatorul de telecomunicații Digi. De asemenea, One intrat direct în top 10 cele mai valoroase companii de pe bursă. Ceremonia de debut e un mix de sobrietate cu atmosferă de familie. Pe lângă reprezentanții companiei, ai Bursei de Valori, Autotității de Supraveghere Financiară și ai societății de brokeraj care a intermediat listarea – BRK Financial Group -, în sală de află și soțiile, și copiii celor doi fondatori, Victor Căpitanu și Andrei Diaconescu. În urma ofertei publice, fiecare dintre cei doi deține circa 30% din companie, ceea ce echivalează cu o avere personală de 175 de milioane de euro. Desigur, aceasta poate urca sau coborî în funcție de evooluția acțiunilor.

ÎNTREBARE ȘI RĂSPUNS. Cum a fost posibilă această performanță absolut de neimaginat la începutul pandemiei? Probabil că răspunsul la întrebare sintetizează cel mai bine particularitățile crizei COVID-19. În așteptarea unei inflații reale ridicate (declanșată, printre altele, de explozia prețului materiilor prime), reflexul investitorilor este să-și plaseze lichiditățile în bunuri sau acțiuni cu valoare de „tezaurizare” ridicată.

În cazul One United, ambele opțiuni sunt îndeplinite concomitent. Pe de o parte, compania dezvoltă proiecte imobiliare mixte (locuințe, birouri și spații comerciale) în special în zone exclusiviste ale Bucureștiului, considerate de cumpărători oportunități greu repetabile. Pe de alta, pin oferta publică inițială și listarea la bursă, le-a dat posibilitatea investitorilor (mari și mici) să aibă expunere către acest sector chiar dacă nu au la dispoziție sume – de obicei, foarte ridicate – pentru a intra aici pe cont propriu.

Pe același principiu funcționează și primele fonduri de investiții imobiliare create pentru piața de capital românească. Primul, Star Residence Invest, a fost creat de dezvoltatorul imobiliar Impact și de același broker – BRK Financial Group -, iar un al doilea – Meta Estate Trust – urmează să intre pe bursa secundară AeRO anul acesta.

De o atractivitate specială s-au bucurat și acțiunile companiilor inovative din tehnologie. Ca o suprapunere, înainte de perioada de subscripție aferentă ofertei publice, în One United a investit și Daniel Dines, cofondator al UiPath și, totodată, cel mai bogat român la momentul actual. Fără îndoială, mișcarea a adus un spor de credibilitate acțiunilor dezvoltatorului imobiliar.

Să nu înțelegem însă că investițiile în acțiuni, fie ele și ale unor companii solide, nu sunt lipsite de riscuri. Nu mai puțin de 18 pagini din prospectul ofertei publice (adică aproximativ 10% din total) operată de One United tratează acest aspect. Riscurile variază de la cele legate strict de domeniul de activitate (dinamica pieței imobiliare) până la cele privind eventuale litigii sau disfuncționalități în relația cu adminsitrațiie locale. Asta pentru că imobiliarele sunt un domeniu a cărui activitate este influențată semnificativ de schimbările de legislațiile și de deciziile autorităților publice locale.

De altfel, la sfârșitul primei zile de tranzacționare, prețul acțiunilor One a suferit o ușoară ajustare de 0,5% față de cel din ofertă (2 lei). Capitalizarea bursieră a companiei scăzuse de la 583 de milioane de euro în momentul ofertei publice la puțin sub 580 de milioane de euro. De adăugat că în acea primă zi, acțiunile One au fost cele mai tranzacționate de pe bursă, valoarea totală a deal-urilor ajungând la aproximativ 4,5 milioane de euro.

RISCUL MAI MIC. Nimic nou sub soare, pentru că bursa înseamnă suișuiri și coborâșuri. Și acțiunile UiPath sunt sub prețul primei zile de tranzacționare (21 aprilie). După ce au atins maxime de peste 85 de dolari în mai, acțiunile companiei tehnologice se tranzacționau zilele trecute cu prețuri între 66 și 68 de dolari, față de 69 de dolari în momentul intrării pe New York Stock Exchange.

Oricum, pentru investitori, fluctuațiile bursiere sunt o chestiune mult mai ușor de digerat decât spectrul inflației.

Ionuț Ancuțescu are o experiență de peste 17 ani în presa economică și de business. A lucrat la publicațiile Ziarul Financiar, Capital, Biz, Business Magazin, Money Express, Forbes și Adevărul Financiar, iar acum este redactorul-șef al revistei NewMoney.