OMS ridică nivelul de alertă în privinţa virusului ucigaş din China. Specialiştii se tem de o pandemie. Cât de gravă este situaţia

Elena Marinescu 27/01/2020 | 19:13 Ştiri
OMS ridică nivelul de alertă în privinţa virusului ucigaş din China. Specialiştii se tem de o pandemie. Cât de gravă este situaţia

Guvernele ar trebui să ia măsuri „draconice” pentru restrângerea deplasărilor populaţiei dacă doresc limitarea propagării coronavirusului cu epicentrul în oraşul Wuhan, au declarat luni cercetători din Hong Kong, care au estimat, pe baza unor modele matematice, că numărul cazurilor de infectări a depăşit 40.000 de persoane.

Între timp, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a corectat luni evaluarea ameninţării legate de coronavirusul din China care trece de la „moderată”, cum era calificată până în prezent, la „înaltă”, relatează AFP. OMS a calificat evaluarea anterioară drept „o eroare de formulare”. Până în prezent, Organizaţia Mondială a Sănătăţii anunţase că riscul este „foarte înalt pentru China, înalt la nivel regional şi moderat la nivel internaţional”.

„Este vorba de o eroare de formulare, pe care am corectat-o”, a explicat AFP o purtătoare de cuvânt a organizaţiei cu sediul la Geneva. OMS a dat publicităţii şase rapoarte de situaţie de la începutul crizei. Începând cu al treilea raport, din 23 ianuarie, organizaţia a stabilit un nivel de risc.

Aici găsiţi informaţii în timp real despre evoluţia epidemiei cu coronavirus la nivel global.

Riscurile epidemiei, subevaluate de guvernul comunist chinez

Un grup de oameni de ştiinţă de la Universitatea din Hong Kong (HKU) au lansat un avertisment în ceea ce priveşte o accelerare a propagării coronavirusului, care a provocat 80 de decese în China, potrivit autorităţilor, citate de Agerpres. În total, 2.744 de cazuri au fost confirmate oficial în această ţară, printre care şi cel al unui bebeluş de nouă luni, iar suspiciunile de îmbolnăviri s-au dublat într-un interval de 24 de ore, ajungând la aproape 6.000.

„Trebuie să ne pregătim pentru situaţia în care această epidemie specifică va deveni o epidemie mondială”, a declarat Gabriel Leung, conducătorul unei echipe de cercetători de la HKU. „Măsuri importante şi draconice pentru limitarea deplasărilor populaţiei ar trebui impuse cât mai curând posibil”.

Ma Xiaowei, directorul Comisiei Naţionale pentru Sănătate (CNS), care are rang de ministru în China, a precizat duminică că noul virus are o perioadă de incubaţie de până la două săptămâni, iar transmiterea este posibilă şi în perioada de incubaţie, altfel spus chiar înainte de apariţia simptomelor. Pe baza unor modele matematice ale propagării virusului, echipa condusă de Leung a estimat că numărul real de infectări este cu mult superior bilanţului comunicat de autorităţi, care nu iau în calcul decât cazurile depistate în mod formal.

„Numărul cazurilor confirmate care prezintă simptome ar trebui să fie de ordinul 25.000-26.000 în ziua Noului An Chinezesc”, care a fost sâmbătă, a estimat luni Leung cu prilejul unei conferinţe de presă la Hong Kong, demonstrând cu ajutorul unor reprezentări grafice. Incluzând şi persoanele în cazul cărora virsul se află în perioada de incubaţie şi care nu prezintă încă simptome, „cifrele se apropie de 44.000” pentru ziua de sâmbătă, a estimat acesta.

Cercetătorul a adăugat că numărul infectărilor s-ar putea dubla la fiecare şase zile urmând să atingă un maxim în aprilie şi mai în regiunile care se confruntă deja cu o epidemie, recunoscând că măsuri eficiente din domeniul sănătăţii publice ar putea diminua ritmul transmiterii virusului.

Epicentrul epidemiei este considerat oraşul Wuhan şi provincia Hubei. Au fost identificate cazuri şi în alte mari oraşe din ţară precum Beijing, Shanghai, Shenzhen sau Canton. „Ne aşteptăm ca în aceste metropole să existe focare de epidemie stabile”, a menţionat omul de ştiinţă. Toate aceste oraşe sunt noduri regionale şi internaţionale de transport şi este „foarte probabil” ca virusul să se propage mai departe plecând de la aceste noi focare, a spus cercetătorul.

În timpul epidemiei SARS (2002-2003), OMS a criticat aspru Beijingul pentru a fi întârziat declanşarea alertei şi pentru a fi încercat să disimuleze amploarea epidemiei.

Leacul pentru virusul ucigaş, adus din Germania

Un cercetător german expert în coronavirusuri şi profesor la Universitatea din Lubeck, a adus în China doi inhibitori dezvoltaţi pentru SARS-CoV pentru a testa efectele lor asupra noului coronavirus 2019-nCoV, informează luni agenţia Xinhua care citează China Media Group (CMG).

Rolf Hilgenfeld şi echipa sa s-au dedicat mulţi ani cercetării inhibitorilor coronavirusului SARS-CoV, agentul patogen al Sindromului Acut Respirator Sever. Inhibitorul utilizează o protează ce acţionează asupra virusului prevenind fisurarea proteinei şi, prin urmare, formarea virusului matur.

În prezent, soluţia dezvoltată de această echipă s-a dovedit eficientă în cazul şoarecilor infectaţi cu SARS-CoV şi stabilă în experimentele pe culturi de celule umane. Oamenii de ştiinţă au descoperit că 2019-nCov este asemănător în proporţie de 80% cu SARS-CoV, iar similaritatea dintre proteaza acestor două virusuri este de până la 96%.

Hilgenfeld speră că aceşti inhibitori pot contribui la cercetarea medicamentelor împotriva 2019-nCov. Într-un interviu acordat CMG, omul de ştiinţă a declarat că experimentele asupra 2019-nCov vor fi efectuate pe şoareci, iar ulterior vor fi realizate teste toxicologice pentru a elimina alte efecte secundare ce pot fi cauzate de medicamente. În cele din urmă, producţia în masă va fi posibilă numai după efectuarea studiilor clinice.

Coronavirusul se auto-limitează. După o perioadă în care suficient de mulţi oameni produc anticorpi, răspândirea continuă a virusului poate fi restricţionată, punând astfel capăt răspândirii epidemiei, a explicat el.

Ce ştim până acum despre noul coronavirus

Noul virus care a ucis 81 de persoane în China se poate răspândi înainte de apariţia primelor simptome, au anunţat autorităţile sanitare chineze adăugând că perioada de incubaţie a agentului patogen poate varia între una şi 14 zile, relatează Reuters.

Acest virus, numit 2019-nCoV, care se poate transmite de la om la om şi aparţine aceleiaşi familii de coronavirus din care face parte şi Sindromul Respirator Acut Sever (SARS).

– Spre deosebire de SARS, care a debutat de asemenea în China, noul virus se poate răspândi în perioada de incubaţie, a declarat duminică directorul Comisiei Naţionale de Sănătate, Ma Xiaowei. SARS a ucis aproape 800 de oameni la nivel global în 2002 şi 2003.

– Focarul actual se răspândeşte în prezent ”relativ repede” şi ”acum intră într-o perioadă mai severă şi mai complicată”, a spus Ma adăugând că autorităţile deţin cunoştinţe limitate cu privire la virus şi nu cunosc exact riscurile prezentate de mutaţiile acestuia.

– Joia trecută, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a recunoscut „situaţia de urgenţă din China”, însă a apreciat că este „prea devreme” pentru a vorbi despre o stare de urgenţă globală din cauza acestui virus.

– Infecţiile cu coronavirus au o gamă largă de simptome, printre acestea numărându-se febră, tuse, dispnee şi dificultăţi de respiraţie. Cazurile severe pot cauza pneumonie, sindrom respirator acut sever, insuficienţă renală şi deces.

– Multe dintre persoanele care au murit prezentau afecţiuni medicale preexistente sau erau vârstnice, au indicat autorităţile sanitare.

– La fel ca agenţii patogeni care provoacă SARS şi Sindrom Respirator din Orientul Mijlociu (MERS), 2019-nCoV este un virus ARN, acidul ribonucleic fiind materialul său genetic, mai degrabă decât ADN-ul. Acest lucru înseamnă că virusul se asociază cu ADN-ul gazdei şi poate suferi mutaţii rapide.

– Numărul total de cazuri confirmate în China a crescut cu aproximativ 30 de procente până la 2.744, aproximativ jumătate dintre acestea fiind în provincia centrală Hubei, a cărei capitală este Wuhan, epicentrul epidemiei.

– Alte cazuri au fost semnalate în Hong Kong, Macao, Taiwan, Thailanda şi Statele Unite, precum şi în Australia, Canada, Franţa, Japonia, Malaysia, Nepal, Singapore, Coreea de Sud şi Vietnam. Nu s-au raportat decese în afara Chinei.

– Se estimează că virusul a apărut la sfârşitul anului trecut, având ca sursă animale sălbatice comercializate ilegal într-o piaţă din Wuhan. Cercetătorii chinezi cred că s-ar fi putut transmite la oameni de la şerpi care, la rândul lor, l-ar fi contractat de la lilieci. Ambele specii de animale se ştie că erau comercializate în această piaţă.

– OMS a fost alertată în legătură cu prezenţa mai multor cazuri de pneumonie în Wuhan la data de 31 decembrie, iar la 7 ianuarie autorităţile chineze au confirmat că au identificat un nou virus.

– Ministerul de Finanţe din China şi Comisia Naţională de Sănătate au anunţat alocarea a 60,33 miliarde de yuani (8,74 miliarde dolari) pentru limitarea răspândirii virusului, relatează luni Reuters care citează o declaraţie publicată pe site-ul ministerului.

Ministerul Sănătăţii instituie măsuri speciale

Întreaga circulaţie a persoanelor care vin spre România din aria geografică a Chinei a fost monitorizată pe criterii epidemiologice şi au apărut alerte la Cluj, Timişoara, Constanţa şi Bucureşti, dar toate au fost infirmate, potrivit unui buletin informativ al Comitetului interministerial pentru monitorizarea şi managementul potenţialelor infecţii cu noul coronavirus dat publicităţii duminică.

„Se iau măsuri speciale pentru ansamblul folcloric din Mioveni, format din 25 de persoane, care în acest moment se află în Beijing-China şi va sosi pe aeroportul din Otopeni marţi, ora 15,00. Deja oficialii români ai ambasadei au luat legătura cu aceştia. Cât priveşte situaţia instrumentiştilor care au fost pentru o perioadă de 40 de zile într-un turneu în China, DSP judeţean verifică starea lor de sănătate zilnic. Până în prezent nu există suspiciuni de pneumonie cu noul coronavirus la niciuna din persoanele din acest grup”, se precizează în buletinul informativ.

Pe 22 ianuarie, s-a constituit Comitetul interministerial pentru monitorizarea şi managementul potenţialelor infecţii cu noul coronavirus, format din specialişti, sub coordonarea miniştrilor din Ministerul Sănătăţii, Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Afacerilor Interne şi Ministerul Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor.

Deja există o suspiciune de îmbolnăvire la un tânăr de 24 de ani din Bacău care a venit recent din China. Bărbatul a fost transportat la Institutul Matei Balş din Capitală pentru teste şi supraveghere.