Ştiri

OMS recomandă o doză suplimentară de vaccin anti-COVID persoanelor imunodeprimate, la trei luni după vaccinarea completă

Un Comitet de experţi OMS (SAGE) a recomandat luni vaccinarea cu o doză suplimentară de vaccin împotriva covid-19 a persoanelor ”moderat sau grav imunodeprimate”, în cazul tuturor celor şase vaccinuri omologate de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii, în vederea evtării unor forme grave care să necesite o spitalizare sau să cauzeze moartea.

Experţi ONU au subliniat că, în acest caz, nu este vorba despre recomandarea vaccinării cu a treia doză a populaţiei generale – asupra căreia OMS continuă să recomande un moratoriu până la sfârşitul anului, în vederea unei ”eliberări” a unor doze care să ajungă în ţări în care rata vaccinării anticovid este prea slabă, relatează AFP.

Recomandarea pe care o facem acum este ca oamenii care sunt imunodeprimaţi să fie vaccnaţi cu o doză suplimentară”, care să le ridice nivelul răspunsului imunitar la nivelul protecţiei prevăzut, în vederea împiedicării dezvoltării unor forme grave ale bolii care necesită spitalizarea sau cauzează mortea, a explicat directoarea Departamentului Vaccinării de la OMS, dr. Kate O’Brien.

Persoanele imunodeprimate – al căror sistem de apărare al corpului uman nu este suficient de puternic- au fost îndepărtate din teste clinice care au permis să se stabilească protocoale de vaccinare. ”Această a treia doză (vaccinurile autorizate de OMS se administrează în două doze, cu excepţia vaccinului Janssen, care se administrează într-o singură doză) este necesar să fie administrată la trei luni de la a doua doză”, recomandă O’Brien.

Acelaşi Comitet a anunţat că vaccinarea cu o a treia doză a persoanelor în vârstă de peste 60 de ani este necesară în cazul pacienţilor care au fost imunizaţi cu vaccinuri împotriva covid-19 produs de către societăţile chineze Sinovac şi Sinopharm.

Cea de a treia doză poate fi de la un vaccin de alt tip, a precizat Comitetul SAGE al OMS într-o conferinţă de presă. Potrivit News.ro, OMS a omologat şase vaccinuri – două vaccinuri cu ARN mesager – Moderna şi Pfizer/BioNTech -, două vaccinuri chinezeşti – Sinopharm şi Sinovac -, vaccinul Johnson & Johnson (J&J) şi vaccinul Astrazeneca.

Elena Marinescu

Recent Posts

Noi obligaţii pentru transportatorii rutieri. Ce prevede Ghidul privind Sistemul national e-Transport

Ministerul Finanţelor şi ANAF au elaborat Ghidul privind Sistemul national e-Transport, prin care se urmăreşte…

2 zile ago

Se extind parcurile eoliene din România. Aviz al Ministerul Mediului pentru 81 de turbine

Ministerul Mediului a emis acorduri de mediu pentru patru parcuri eoliene, cu un total de…

2 zile ago

ANRE explică de ce este obligatorie montarea contoarelor de măsurare a energiei electrice la prosumatori

Necesitatea ca prosumatorii să îşi instaleze un contor care să măsoare electricitatea consumată din producţia…

2 zile ago

Adrian Câciu: Valoarea investiţiilor publice a crescut cu 70% în primul trimestru din 2024

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Adrian Câciu, a anunţat că în primul trimestru al acestui…

2 zile ago

Deficitul bugetar a crescut la 2,06% din PIB în primele trei luni ale anului

Execuţia bugetului general consolidat în primele trei luni ale anului 2024 s-a încheiat cu un…

2 zile ago

Câți bani cheltuie românii pentru masa de Paște – Sondaj

Aproape jumătate (49%) dintre participaţii la un studiu derulat de EY intenţionează că cheltuiască pentru…

2 zile ago

Acest website folosește cookies