Ştiri

OMS analizează două noi sub-variante ale Omicron. Cât de periculoase sunt?

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a anunţat luni că monitorizează câteva zeci de cazuri de infectare cu două noi sub-variante ale tulpinei extrem de transmisibile Omicron a noului coronavirus pentru a evalua dacă au un grad mai ridicat de infecţiozitate şi de periculozitate.

Organizaţia sanitară a adăugat BA.4 şi BA.5, variante surori ale tulpinii iniţiale Omicron BA.1, pe lista sa de monitorizare. Sunt deja monitorizate BA.1 şi BA.2 – în prezent dominantă la nivel global -, precum şi BA.1.1 şi BA.3, , informează Reuters, potrivit Agerpres.

OMS a precizat că a început să le monitorizeze din cauza ”mutaţiilor adiţionale care trebuie să fie studiate suplimentar pentru a înţelege impactul asupra potenţialului de a scăpa răspunsului imunitar”. Virusurile dezvoltă mutaţii în permanenţă, dar doar anumite mutaţii afectează abilitatea de transmitere sau de a se sustrage imunităţii iniţiale după vaccinare sau infectare ori severitatea bolii pe care o produc.

Spre exemplu, BA.2 reprezintă la ora actuală 94% din toate probele secvenţiate şi este mai transmisibilă în comparaţie cu celelalte sub-variante, dar datele de până acum sugerează că nu are o probabilitate mai mare de a cauza forme severe de boală. Doar câteva zeci de cazuri de BA.4 şi BA.5 au fost raportate bazei de date globale GISAID, potrivit OMS.

Agenţia pentru securitate sanitară din Marea Britanie a anunţat săptămâna trecută că BA.4 a fost depistată în Africa de Sud, Danemarca, Botswana, Scoţia şi Anglia în intervalul 10 ianuarie – 30 martie.

Toate cazurile BA.5 au fost identificate în Africa de Sud începând cu săptămâna trecută, dar luni, Ministerul Sănătăţii din Botswana a precizat că a identificat patru cazuri de BA.4 şi BA.5, toate la persoane cu vârste cuprinse între 30 şi 50 de ani, vaccinate cu schemă completă şi care s-au manifestat prin simptome uşoare.

Elena Marinescu

Recent Posts

STUDIU. Comerţul online din România va crește în 2024 cu aproximativ 10%

Sectorul de e-commerce din România este evaluat la aproximativ 7 miliarde de euro pentru finalul…

o zi ago

Ministerul Economiei crește plafonul finanțării nerambursabile în cadrul programului Start Up Nation

Ministrul Economiei, Ştefan Radu Oprea, a anunţat că programul Start Up Nation, va beneficia din…

o zi ago

Consiliul Concurenței dă verdictul privind evoluţia sectorului bancar

Preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, a declarat vineri că rezultatele investigaţiei sectoriale privind sectorul bancar…

o zi ago

Lazea (BNR): Cei care solicită noi facilităţi fiscale, salarii, ştiind bine că anul viitor va urma o corecţie, la ce se aşteaptă?

Adâncirea dezechilibrelor fiscale prin solicitarea de facilităţi ar putea avea la bază o speranţă deşartă…

o zi ago

Meta Platforms, sub lupa anchetatorilor UE pentru conţinutul online

Compania Meta Platforms este vizată de o investigaţie majoră din partea Uniunii Europene legată de…

o zi ago

Undă verde pentru referendumul de aderare a Republicii Moldova la UE

Parlamentul de la Chişinău a adoptat joi o hotărâre privind desfăşurarea referendumului privind aderarea Republicii…

2 zile ago

Acest website folosește cookies