OMS: Ascultarea muzicii, benefică pentru sănătate

Elena Marinescu 11/11/2019 | 19:06 Fapt Divers
OMS: Ascultarea muzicii, benefică pentru sănătate

Activităţile culturale şi creative, precum dansul, cântatul sau vizitele la muzeu, pot avea un efect pozitiv asupra sănătăţii fizice şi mentale, a declarat luni biroul pentru Europa al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

Muzica şi cântatul s-au dovedit, de exemplu, utile în îmbunătăţirea atenţiei şi memoriei la persoanele care suferă de demenţă, a precizat sursa citată de Agerpres. Rezultatele studiului s-au bazat pe analiza a 900 de publicaţii privind beneficiile pe care arta le are din copilărie până la vârsta adultă şi bătrâneţe. „Exemplele menţionate arată modalităţi prin care artele pot trata provocări complexe de sănătate, precum diabetul, obezitatea şi sănătatea mentală”, a declarat Piroska Ostlin, directorul regional interimar al OMS.

Ascultarea de muzică a ajutat la controlarea nivelului glicemiei în timpul unor situaţii obişnuite şi stresante la persoane cu sau fără diabet. Totodată, rezultatele arată că acei copii ai căror părinţii le citesc înainte de culcare au „un somn mai lung în cursul nopţii şi o concentrare mai bună la şcoală”, potrivit studiului. Acesti tip de activităţi creative şi recreative pot fi, de asemenea, utile în stabilirea îngrijirilor medicale şi în suplimentarea sau îmbunătăţirea tratamentului. Cele cinci categorii de arte analizate în cadrul studiului au fost: arte ale spectacolului (muzică, dans, cântec, teatru), arte vizuale (meşteşuguri, pictură, fotografie), literatură (scris, citit), arte culturale (vizitare de muzee, concerte, teatru) şi arte online.

Acustica previne formarea trombilor

Cercetătorii de la Facultatea de Medicină din cadrul Universităţii Maryland, din Statele Unite, au demonstrat că emoţiile provocate de ritmurile unor melodii ajută la menţinerea bunei funcţionării a sistemului circulator. Concret, sunetele melodioase provoacă senzaţia de bine, de relaxare şi linişte interioară, care se traduce anatomic prin dilatarea vaselor sanguine pentru a permite o mai buna circulaţie a sângelui.

Pe baza informaţiilor furnizate de pe participanţii la studiu (care au fost invitaţi să noteze zilnic toate senzaţiile apărute pe parcursul audiţiilor individuale sau de grup), cercetătorii au stabilit că endoteliul (stratul subţire de celule care căptuşeşte cavităţile seroase, vasele sanguine sau vasele limfatice) a răspuns la stimulii auditivi într-un mod foarte pozitiv, prin ajustarea nivelului de coagulare a sângelui şi prin secretarea unor substanţe vitale apărării organismului de infecţii, alergii şi răni.

După 16 măsurări ultrasonografice ale arterelor pentru fiecare participant la studiu s-a constatat că, în condiţiile ascultării unor melodii dinamice artera branhială (localizată în partea superioară a bratului) s-a dilatat cu un procent de 26%, în vreme ce melodiile care au provocat stări de anxietate au micşorat vasele sanguine cu 6% din diametru.

De asemenea, melodiile lente şi relaxante au crescut dilatarea vaselor de sânge cu 11%. Majoritatea participanţilor la studiu au preferat melodiile country, iar printre cântecele preferate s-au numărat hituri din aproape toate genurile: muzică clasică, pop şi jazz.