Ştiri

OMS: 72% din cazurile de infectare cu SARS-COV2 la nivel global sunt cu varianta Omicron

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a atras atenţia miercuri că varianta Omicron a COVID-19 este deja prezentă în 71,9 % din cazurile analizate în ultimele 30 de zile la nivel mondial.

Dintre cele 405.000 de teste prelevate s-a detectat varianta Omicron în 291.000 dintre cazuri, în timp ce Delta, care a dominat o bună parte a pandemiei în 2021, a fost prezentă doar în 28 % din analizele efectuate în ultimele 30 de zile (113.000), se arată în raportul OMS, potrivit Agerpres. Alte variante pe care OMS le-a desemnat ca „îngrijorătoare”, precum Gamma şi Alfa, reprezintă mai puţin de 0,1 % din testele analizate.

La nivel global s-au înregistrat în săptămâna dintre 10 şi 16 ianuarie, 18,7 milioane de cazuri de COVID-19, reprezentând o creştere cu 20 % faţă de cele şapte zile anterioare dar şi o frânare a curbei ascendente, comparativ cu săptămâna precedentă, când creşterea a fost de 55 %.

Potrivit OMS, numărul deceselor în perioada analizată a depăşit 45.000, o creştere cu 4 % faţă de săptămâna anterioară, deşi curba se menţine relativ stabilă din luna octombrie.

Inhibitorul baricitinib, care este utilizat și pentru a trata artrita reumatoidă, este recomandat pacienților cu covid-19 în combinație cu corticosteroizi, a scris un grup de experți de la Organizația Mondială a Sănătății. Grupul de experți a găsit dovezi cu certitudine moderată că baricitinib a îmbunătățit supraviețuirea și a redus nevoia de ventilație, fără o creștere observată a efectelor adverse.

Baricitinib are efecte similare cu inhibitorii de interleukină 6, care sunt, de asemenea, utilizați pentru a trata artrita. Grupul de experți sugerează alegerea unuia pe baza costului, disponibilității și experienței clinicianului. Nu recomandă utilizarea ambelor medicamente în același timp, scrie bmj.com.

Elena Marinescu

Recent Posts

ANM dă alerta: Un nou VAL de FRIG peste România! PROGNOZA detaliată

Meteorologii au veşti proaste şi în această săptămână! Frigul pune stăpânire pe România. La munte…

2 ore ago

Florin Piersic, primul mesaj din spital: Sunt viu. Ţineţi-mă aproape

Actorul Florin Piersic a transmis, luni seară, un mesaj în care afirmă că este ”viu”.…

2 ore ago

SCHIMBĂRI în modul de acordare a concediilor medicale. LISTA bolilor pentru care se acordă direct 7 zile de concediu medical

Un Ordin comun al ministrului Sănătății și al președintelui Casei Naționale de Asigurări de Sănătate…

3 ore ago

Ciolacu: Vom avea una dintre primele două creşteri economice din Europa şi din UE

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că, la sfârşitul anului, România va avea una dintre primele…

4 ore ago

BNR, veşti proaste despre evoluția inflației. Prognoze pesimiste pentru 2024

Banca Națională a României (BNR) susține că rata anuală a inflaţiei este aşteptată să se…

5 ore ago

Angajaţii de la Guvern, nemulţumiţi de salarii. Protest spontan la Palatul Victoria

UPDATE: Premierul Marcel Ciolacu a declarat că, dacă se va impune, va discuta cu salariaţii protestatari…

5 ore ago

Acest website folosește cookies