Omenirea se pregăteşte pentru sfârşitul lumii. O cutie neagră va monitoriza evoluția vieții pe Pământ

Elena Marinescu 29/12/2021 | 10:09 Fapt Divers
Omenirea se pregăteşte pentru sfârşitul lumii. O cutie neagră va monitoriza evoluția vieții pe Pământ

În Tasmania, a fost amplasată o cutie neagră a Planetei care va monitoriza felul în care gestionează oamenii schimbările climatice şi dacă acestea vor sta la baza sfârşitului civilizaţiei umane.

Cutia neagră a Pământului este o instalaţie din oţel care seamănă cu un monolit. În interiorul său se vor afla mii de hard-disk-uri care vor fi alimentate de panouri solare.

Proiectul, condus de compania de comunicare Clemenger BBDO în colaborare cu cercetătorii de la Universitatea din Tasmania, este, în prezent, în versiune beta şi a început deja să colecteze informaţii. Hard disk-urile vor înregistra, din momentul în care cutia va fi activă toate informaţiile despre schimbări climatice, dispariția speciilor sau poluare şi ce măsuri se iau sau nu în acest domeniu pe plan mondial. Cei care au conceput-o spun că este indestructibilă, asemeni cutiilor negre din dotarea avioanelor.

Dacă ce e mai rău se va întâmpla şi dacă vom eşua ca civilizaţie, ca rezultat al schimbărilor climatice, această cutie indestructibilă va fi acolo şi va înregistra fiecare detaliu, fiecare inacţiune sau acţiune, aşa că oricine va fi rămas sau o va găsi va învăţa din greşelile noastre şi nu le va comite din nou”, spune coordonatorul proiectului, Jim Curtis.

Informaţiile stocate, disponibile gratuit online

În prezent, proiectul este în versiune beta şi a început deja să colecteze informaţii. Dezvoltatorii estimează că va fi suficientă capacitate pentru stocarea datelor în următorii 30 până la 50 de ani. Mai mult, informaţiile stocate vor fi disponibile gratuit online şi vor putea fi folosite în şcoli şi universităţi. „Este un instrument de învăţare şi sper că este ceva care nu va trebui să fie o cutie neagră indestructibilă până la urmă”, a precizat Jim Curtis.

Chiar dacă va fi o moştenire pentru posteritate sau un truc de marketing pentru a creşte awareness-ul liderilor politici asupra problemelor climatice, cutia va fi 100% funcţională abia de la jumătatea anului viitor.

Dezvoltatorii investighează modalități de extindere a capacității de stocare a datelor, precum și mai multe metode de utilizare a cutiei negre, inclusiv prin intermediul plăcilor de oţel: ‘‘Acest lucru ne va permite să fim mult mai eficienți cu modul în care este utilizat fiecare nivel de stocare și să facem posibilă stocarea datelor pentru sute, dacă nu mii de ani’‘, au spus aceștia.

Aleasă pentru stabilitatea sa geopolitică și geologică, înaintea altor candidați precum Malta, Norvegia și Qatar, ideea este că situl din Tasmania poate găzdui cutia neagră în beneficiul unei civilizații viitoare, în cazul în care schimbările climatice catastrofale vor provoca extincţia omenirii.

În linii mari, monolitul ”cutia neagră a Pământului” va colecta două tipuri de date: unul va conține colectarea măsurătorilor temperaturilor planetei noastre, bioxidului de carbon atmosferic, dispariția speciilor, precum și lucruri legate de populația umană, cheltuielile militare și consumul de energie.

Un alt gen de informații va cuprinde date contextuale, cum ar fi titluri din ziare, postări de pe rețelele de socializare și știri privind evenimente cheie, cum ar fi întâlnirile internaționale despre schimbările climatice.