Lia Olguța Vasilescu: Este normal ca statul să ia un procent din comisionul administratorilor pensiilor private

NewMoney 10/08/2018 | 14:47 Ştiri
Lia Olguța Vasilescu: Este normal ca statul să ia un procent din comisionul administratorilor pensiilor private

Ministrul Muncii, Olguţa Vasilescu, a anunţat vineri că este normal să fie reţinut, de către Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP), un procent de 0,5% din comisionul fondurilor private care administrează pensiile din Pilonul II, în condiţiile în care CNPP „face toată operaţiunea”. Ea a subliniat că pensiile administrate privat nu vor fi afectate, scrie News.ro.

Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a prezentat, vineri, într-o conferinţă de presă, proiectul legii pensiilor. Proiectul prevede ca CNPP să încaseze un comision de 0,5% de la fondurile care administrează pensiile din Pilonul II.

Vasilescu consideră că acest comision este normal şi a subliniat că pensiile nu vor fi afectate.

„Este singura modificare care vizează Pilonul II. Este vorba de procentul de transfer încasat de firmele care administrează Pilonul II de pensii, de 2,5%. În condiţiile în care Casa Naţională de Pensii face toată operaţiunea, de colectare a banilor, de transfer, absolut totul, cred că este normal să ia măcar 0,5% din acest procent. Atenţie, nu vor fi afectate pensiile celor din Pilonul II, pur şi simplu acest procent se ia din comision”, a spus ministrul.

Proiectul, care ar trebui să intre în vigoare din 2021, prevede ca veniturile bugetului asigurărilor sociale de stat să provină şi din ”comisioane achitate CNPP de către administratorii fondurilor de pensii administrate privat, datorate pentru operaţiunile administrative şi financiare efectuate în procedurile de evidenţă şi colectare a contribuţiilor de asigurări sociale datorate acestor fonduri, conform prevederilor Legii nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, republicată, cu modificările şi completările ulterioare”.

Totodată, proiectul precizează că acel comision „reprezintă o cotă procentuală de 0,5% aplicată lunar asupra sumei totale ce face obiectul operaţiunii financiare efectuată pentru fiecare fond de pensii administrat privat”.


Foto: Mediafax

d