Oferta Guvernului pentru profesori: O majorarea salarială de 1.000 lei brut pentru personalul didactic şi de 400 lei brut pentru personalul nedidactic

Andrei Dumitru 31/05/2023 | 15:34 Ştiri
Oferta Guvernului pentru profesori: O majorarea salarială de 1.000 lei brut pentru personalul didactic şi de 400 lei brut pentru personalul nedidactic

Guvernul a anunțat, miercuri, printr-un comunicat oferta finală pentru profesori: crește salariile cu 1.000 de lei lunar brut pentru personalul didactic și 400 de lei brut pentru personalul didactic.

Anunțul a venit după întâlnirea pe care premierul Nicolae Ciucă a avut cu liderii sindicatelor din educație, care a durat aproape două ore.

Guvernul va adopta, joi, prin ordonanţă de urgenţă, creşterea salariilor prevăzute în legea 153/2017 cu 1.000 lei brut lunar, care reprezintă pentru personalul didactic un avans din creşterea pe viitoarea grilă, care se va regăsi in viitoarea lege de salarizare, care va fi aplicabilă de la 1 ianuarie 2024.

Pentru personalul nedidactic din invăţământ, cresșterea salariala va fi de 400 de lei brut lunar. Decizia vine în urma discuţiile pe care le-au avut premierul Nicolae Ciucă, preşedintele Camerei Deputaţilor Marcel Ciolacu şi ministrul Educaţiei Ligia Deca, miercuri la Palatul Victoria, cu liderii sindicatelor din educaţie, pentru a dialoga pe tema revendicărilor acestora.

„În noua grila de salarizare, salariul profesorului debutant/asistent universitar se va raporta la salariul mediu brut din economie şi va reprezenta punctul de referinţă al grilei de salarizare din educatie. Majorările salariale potrivit noii grile se vor face etapizat, în maxim trei ani de la intrarea în vigoare a noii legi a salarizării, prima tranşă reprezentând 40 la sută din valoarea totală a majorărilor”, mai arată comunicatul de presă al Executivul.

Liderii sindicatelor: Este o variantă îmbunătăţiţă

„Eu consider în momentul de faţă că este o variantă îmbunătăţiţă. Ea va fi adusă la cunoştinţă colegilor noştri. Guvernul îşi doreşte să promoveze actul normativ în cursul zilei de mâine, astfel încât să poată intra în vigoare de la 1 iunie. (…) Nu contează ce credem noi, contează ce cred oamenii şi veţi afla foarte curând ce se va întâmpla. Urmează să discutăm cu colegii noştri, le vom prezenta acest set de măsuri pe care îl propune Guvernul. Este vorba de prima tranşă care se va acorda pe viitoarea lege a salarizării care va fi de 40% din ceea ce ar trebui să rezulte din viitoarea grilă”, a afirmat Marius Nistor, după întâlnirea cu liderii coaliţiei de guvernare, la Palatul Victoria.

De asemenea, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, Simion Hăncescu, a explicat că propunerea Executivului va fi prezentată miercuri oamenilor.

„Guvernul ne-a propus astăzi să se acorde până la finalul anului o sumă brută de 1.000 lei pentru personalul nedidactic, 400 lei pentru personalul nedidactic. Acum mergem la oameni. Îi consultăm şi să vedem care va fi răspunsul”, a completat Hăncescu.