Odisee în patru: băncile grecești, la un pas de vânzare

Alexandra Pele 12/06/2017 | 13:00 Financiar
Odisee în patru: băncile grecești, la un pas de vânzare

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Obligați de Troika să renunțe la acti­­ve­­le din Balcani, grecii par acum ceva mai dispuși săși înstrăineze băncile. Se întâmplă după patru ani de căutări de cumpărători pentru diviziile din Ro­­mânia, timp în care consolidarea nu s-a produs din motive mai degrabă culturale decât financiare.

La un calcul rapid, cele patru bănci cu ca­­pital grecesc de pe piața românească – National Bank of Greece (NBG), Pira­­e­­us, Alpha Bank și Eurobank – dețin îm­­pre­­­­ună peste 10% din activele sistemului. La primele trei dintre ele, statul elen este cel mai mare acționar (prin fon­dul de stabilitate financiară), acesta fiind unul dintre motivele care explică întârzi­­e­­rea consolidării sistemului bancar local.

Vânzarea băncilor grecești din România, dar și din regiune nu este o simplă tranzacție de M&A. Deși statul elen s-a angajat, ca parte a acordului de salvare din 2013, să vândă activele din Balcani, implicațiile politice s-au dovedit prea apăsătoare. Fiind o chestiune sensibilă, tranzacțiile au fost amânate, anul 2016 fiind primul în care lucrurile par a se fi dezghețat.

„În pofida declarațiilor publice, până recent, guvernul elen a fost reticent să vândă băncile“, spune Doru Lionăches­­cu, membru în Consiliul de Adminis­­tra­­ți­­e al BT Capital Partners. Înainte de a pune pe picioare casa de investiții preluată ulterior de Banca Transilvania, Lionăchescu a lucrat mai bine de un deceniu în sistemul bancar, la ING, Citibank, dar și la Bancpost, instituție financiară controlată de Eurobank, al treilea cel mai mare grup bancar elen.

În opinia sa, Grecia este o țară profund naționalistă, iar o eventuală vânzare de ac­­tive ar putea fi percepută în câțiva ani drept o trădare, motiv pentru care politi­­cie­­nii au evitat-o pe cât posibil. „Cei care iau decizia asta cred că se gândesc și la implicațiile personale. La cât de fragilă e situația în Grecia, se pot trezi peste doi, trei ani cu un alt tip de guvern, care să-i in­­­ves­tigheze, să-i aresteze, să-i analizeze per­­sonal pe cei care au decis asemenea mișcări“, spune Lionăchescu.

Doru Lionăchescu FOTO: Mediafax

 

La fel de anevoioase au fost și privati­zările porturilor, aeroporturilor și companiilor din sectorul energetic, cu toate că investitorii s-au angajat să le moderni­zeze, ceea ce ar asigura nu doar plata da­toriilor pe care statul elen le are, dar și un flux constant de investiții străine directe. Surse diplomatice, care au preferat să rămână anonime, spun că situația din Grecia nu mai suportă amânarea vânză­rilor. „Cuțitul le-a ajuns la os și în acest mo­­ment nu mai au încotro“, a precizat un demnitar român.

PROBLEME. Pentru a salva sistemul bancar din Grecia de la faliment, UE a pompat zeci de miliarde de euro într-un fond public de stabilitate financiară. Acesta deține în prezent cel mai mare pachet de acțiuni la trei dintre cele patru bănci de mai sus (40% din NBG, 26,2% din Piraeus, 11% din Alpha Bank și 2,4% din Eurobank), poziție din care este în măsură să gră­bească restructurarea. Misiunea este una dificilă, având în vedere că fondul a ră­mas fără conducere mai bine de jumătate de an, după ce mai mulți bancheri au refuzat sau au renunțat la funcția de CEO.

Situația băncilor din Grecia este în continuare una foarte delicată. Dacă, în 2008, la debutul crizei economice și financiare, portofoliul de credite neperformante (cu rate întârziate peste 90 de zile) era de 14,5 miliarde de euro, respectiv 5,5% din totalul creditelor din bi­­lan­­țuri, la sfârșitul anului trecut rata a sărit de 50%, la 106,9 miliarde de euro.

PAȘI TIMIZI. Pentru a se putea concentra pe problemele de acasă, băncilor elene li s-a cerut vânzarea diviziilor din regiune. Bancherii de la Eurobank sunt în că­­utarea unui cumpărător pentru sucur­­sa­­la din România, în condițiile în care gru­­pul nu mai poate susține financiar ope­­rațiunile locale.

„Nu vrem să ieșim cu totul din România, însă nu putem furniza capitalul de care are nevoie banca de acolo pentru a crește“, spunea pentru Reuters, sub pro­­tec­­ția anonimatului, un bancher de la Eu­­ro­­bank, a treia cea mai mare instituție fi­­nanciară din Grecia. Anul trecut, grupul a vândut divizia din Ucraina (Universal Bank) către grupul TAS.

Valoarea tranzacțiilor de fuziuni și achi­ziții din Grecia s-a triplat în 2016, ajungând la 4,4 miliarde de euro. Circa 75% din piața de M&A a fost dominată de sectorul bancar, mai exact de vânzarea unor divizii non-core, potrivit datelor PwC. NBG și-a vândut divizia din Turcia și cea de investiții, Piraeus a renunțat la ATE Insurance, iar Alpha la sucursala din Bulgaria.

ÎNCERCĂRI EȘUATE. Grupul Piraeus are în plan vânzarea mai multor active, la ca­­re deține pachete minoritare de ac­­ți­­uni, mul­­te dintre ele din afara sectorului financiar (ferme piscicole, terenuri, in­­fras­­truc­­tură rutieră, spital, feriboturi etc.), po­­trivit celui mai recent raport privind strategia băncii pentru următorii trei ani, publicat pe bursa de la Atena. În raport nu există alte mențiuni cu privire la o even­­tuală vânzare a sucursalei din România sau a altor divizii din regiune. O tentativă în acest sens a eșuat la sfâr­­șitul lui 2015, când boardul Piraeus a re­­fuzat, fără prea multe explicații, oferta de preluare făcută de fondul britanic de in­­vestiții J.C. Flowers, care avea de gând să preia și Banca Comercială Carpatica. Cea din urmă a fost achiziționată până la urmă de fondul de private equity Emer­­ging Europe Accession Fund (EEAF), administrat de Axxess Capital, și a fuzionat cu Patria Bank (fostă Nextebank).

AVANTAJE PUȚINE. Un alt motiv care ex­­pli­­că întârzierea tranzacțiilor de fuziuni și achiziții din sectorul bancar românesc este structura acestuia. Pe plan local există puțini jucători mari (posibili cum­pă­­ră­­tori), cu cote de piață de peste 10%, și foar­­te mulți jucători foarte mici. Doar cinci bănci au active cuprinse între 5% și 10%, peste 60% dintre cele 36 de bănci din România având cote de piață de sub 2%.

În consecință, acestea sunt puțin atractive pentru băncile mai mari care fac achi­­ziții în special pentru a-și consolida po­­ziția. „Pentru noi (Grupul Transilvania, n.r.) nu prezintă interes achiziții poten­­ția­­le care nu adaugă valoare, cotă de piață“, spune Lionăchescu.

După preluarea Volksbank, activele BT au înregistrat un salt spectaculos, de 33%, iar din 2016 banca se află pe locul doi ca dimensiune. Clujenii s-ar fi arătat interesați de preluarea Băncii Românești, iar zvonurile legate de o nouă achiziție au ridicat acțiunile BT la un maxim isto­­ric la sfârșitul lunii mai, în condițiile în ca­­re investitorii s-au bucurat de dividen­­de consistente din profitul făcut de ban­­ca din Cluj după fuziunea cu Volksbank.

Acționarii Băncii Românești ar fi purtat discuții și cu ungurii de la OTP pentru vânzarea activelor de pe plan local, potrivit unor informații din presă. Banca Ro­­mâ­­nească a trecut pe profit anul trecut, însă a pierdut din cota de piață care a scă­­­zut la 1,6%, de la 1,8% cu un an îna­­in­­te. Alte scenarii au vizat o eventuală fu­­zi­­u­­ne între ele a băncilor grecești, discuții în aces sens având loc la Atena și vizând și operațiunile din statele vecine.

În afară de băncile grecești, pe plan local mai există și alte bănci de vânzare, în­­să cotele lor de piață sunt atât de mici, în­­cât acestea nu sunt foarte ofertante pen­­tru jucătorii locali.

[/vc_column_text][vc_text_separator title=”Troika dictează” color=”juicy_pink”][vc_column_text]Pentru salvarea Greciei de la faliment, Troika (Comisia Europeană, Banca Centrală Europeană și Fondul Monetar Internațional) a intervenit nu doar în bilanțurile statului, ci și în planurile de business ale marilor creditori eleni.[/vc_column_text][vc_column_text]

  • RETRAGERE. Ca parte a bailout-ului, băncilor grecești li s-a cerut vânzarea tuturor diviziilor din afara sectorului financiar, într-un orizont prestabilit de timp. De asemenea, a existat o presiune pe renunțarea la operațiunile din zona Balcanilor, o parte din retrageri producându-se începând cu anul trecut.
  • PRUDENȚĂ. Băncile cu capital grecesc din România respectă toate cerințele BNR-ului, în ciuda problemelor pe care le au băncile-mamă acasă. Rata fondurilor proprii este semnificativ peste pragul cerut de reglementator, în timp ce gradul de acoperire cu provizioane a creditelor neperformante s-a menținut la 50,3% în 2016.
  • RETRAGERE. Începând cu 2015, băncile-mamă elene și-au redus expunerile pe România cu aproape trei miliarde de euro. Din analizele băncii centrale rezultă totuși că diviziile de pe plan local dispun de mijloacele necesare pentru a face față unui șoc de retragere a finanțării de la instituțiile străine.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

 


FOTO: Guliver / Getty Images

Cu o experiență de peste șapte ani în presă, Alexandra Pele acoperă domeniile finanțe, bănci și asigurări. Anterior, a lucrat la departamentul economic al ziarului Gândul și la cursdeguvernare.ro.