Obligativitatea montării de repartitoare, amânată cu un an

Andrei Dumitru 07/12/2021 | 12:17 Ştiri
Obligativitatea montării de repartitoare, amânată cu un an

Vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, Cristina Prună (USR), anunţă, marţi, „o victorie pentru românii conectaţi la sistemele de încălzire centralizată”. Aceştia nu vor mai fi obligaţi să îşi monteze repartitoare până la finalul anului, anunţă Prună, măsura fiind amânată cu un an.

Proiectul de lege adoptat marţi de către deputaţi are ca obiect de reglementare modificarea şi completarea legii 121/2014, în vederea asigurării unui cadru legislativ coerent în domeniul eficienţei energetice şi îndeplinirii de către România a obligaţiilor ce decurg din calitatea sa de stat membru al Uniunii Europene.

”În imobilele de tip condominiu racordate la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică este obligatorie montarea sistemelor de măsurare până la 31 decembrie 2022 pentru individualizarea consumurilor de energie pentru încălzire/răcire şi apă caldă la nivelul fiecărui apartament sau spaţiu cu altă destinaţie decât cea de locuit. În cazul în care utilizarea de contoare individuale nu este fezabilă din punct de vedere tehnic sau nu este eficientă din punctul de vedere al costurilor este obligatorie montarea sistemelor tehnice de stabilire a consumurilor individuale de energie termică, repartitoarelor de costuri, pe toate corpurile de încălzire din fiecare apartament sau spaţiu cu altă destinaţie decât cea de locuit»”, arată proiectul de lege adoptat de către deputaţi.

”În imobilele de tip condominiu racordate la sistemul centralizat sau dotate cu o sursă proprie locală de producere a energiei termice la nivel de scară/bloc, repartizarea consumului de energie termică pentru încălzire/răcire şi/sau apă caldă se face în baza normelor tehnice elaborate de autoritatea competentă. Normele includ modalităţi de repartizare a consumului de energie termică aferent: a) apei calde de consum; b) încălzirii spaţiilor comune; c) încălzirii apartamentelor şi spaţiilor cu altă destinaţie din condominiu”, mai arată propunerea legislativă.

Votul Camerei a fost decizional şi astfel legea merge la promulgare.

”Victorie pentru românii conectaţi la sistemele de încălzire centralizată! Aceştia nu vor mai fi obligaţi să îşi monteze repartitoare până la finalul anului. Tocmai a fost adoptat în plenul Camerei Deputaţilor amendamentul susţinut de USR care amână termenul de montare a repartitoarelor cu un an. Noul termen este 31 decembrie 2022. Legea va merge în continuare la promulgare”, a scris, marţi, Cristina Prună, pe Facebook.

Potrivit acesteia, românii au deja parte de o iarnă grea.

”Mă bucur că şi alţi colegi parlamentari au susţinut amendamentul şi le mulţumesc. Ar fi inadmisibil ca în contextul creşterii preţurilor la energie şi gaze naturale tot românii să aibă parte de costuri suplimentare în această perioadă sau, şi mai grav, amenzi între 500 şi 1000 de lei”, a mai scris Prună.