Oamenii de afaceri se aşteaptă la o creştere a numărului de insolvenţe. Care sunt motivele și unde sunt cele mai multe probleme

Gabriel Bucur 03/07/2018 | 12:50 Ştiri
Oamenii de afaceri se aşteaptă la o creştere a numărului de insolvenţe. Care sunt motivele și unde sunt cele mai multe probleme

Economia românească riscă să se adâncească în blocajul financiar, în condiţiile în care numărul firmelor care se confruntă cu dificultăţi financiare creşte de la o lună la alta, arată o analiză a KeysFin, care subliniază că mirajul creşterii economice riscă să blocheze relaţiile de afaceri din România.

Oamenii de afaceri au declarat că se aşteaptă la o creştere a numărului de insolvenţe, pe fondul evoluţiei blocajului financiar din economie. „Întârzierile la plată sunt tot mai mari, iar această situaţie afectează puternic sectorul IMM-urilor (90% din economie), mai ales firmele care au grad de siguranţă financiară foarte redus, care trăiesc de la o factură la alta”, este una dintre concluziile studiului.

Potrivit datelor publicate de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (ONRC), anul trecut au intrat în insolvenţă 9.102 firme şi PFA, în creştere cu 8,73% faţă de nivelul din anul precedent. Această tendinţă s-a păstrat şi în primele cinci luni din 2018, când numărul companiilor şi PFA-urilor intrate în insolvenţă a crescut cu 11,97%, până la 3.686, comparativ cu totalul din perioada similară din 2017.

Citiți și: Florin Jianu: Codul fiscal a fost modificat de 120 de ori în primele trei luni. E mai uşor să deschizi o firmă în Estonia

Circa 64% din respondenţi au indicat în primul rând indisciplina financiară, când au fost întrebați de ce riscă firmele să ajungă în insolvență. „Există mulţi oameni de afaceri care, pe de o parte, au lacune în materie de know-how de business, iar acest lucru se repercutează asupra dinamicii afacerii. Pe de altă parte, există mulţi investitori care încearcă să fenteze cu bună-ştiinţă regulile afacerilor, în tentativa de a-şi maximiza veniturile, iar acest lucru afectează mai ales firmele cu un capital redus, dependente de fluxul financiar obişnuit”, au declarat reprezentanţii companiilor chestionaţi.

Supraestimarea veniturilor, informarea precară privind partenerii de afaceri şi acordarea excesivă de dividende fără a ţine cont de dinamica financiară a afacerilor, au fost menţionate de asemenea de respondenţi drept motive pentru care tot mai multe firme ajung în insolvenţă.

Unde sunt cele mai multe firme în insolvență

Întrebaţi dacă au avut parteneri de afaceri aflați la un moment dat în insolvenţă, 45% dintre respondenţi au declarat ca au întâmpinat astfel de situatii, în special cu parteneri din sectorul comerţului cu ridicata şi amănuntul. De asemenea, 63% dintre respondenți au declarat că insolvenţa partenerilor le-a afectat activitatea, dat fiind faptul că aceştia nu au mai reuşit să achite sumele datorate.

Citiți și: Cronica insolvențelor: care este cea mai mare greșeală pe care o fac antreprenorii români

Datele publicate în luna mai de ONRC confirmă cel mai mare număr de insolvenţe, în primele cinci luni din 2018, s-a înregistrat în comerţul cu ridicata şi cu amănuntul si repararea autovehiculelor şi motocicletelor, adică 1.130 (un plus de 13,68%).

Cele mai multe firme şi PFA-uri intrate în insolvenţă, în perioada ianuarie-mai, au fost în Bucureşti, respectiv 737 (o creştere de 2,5% faţă nivelul din aceeași perioadă din 2017) şi în judeţele Bihor – 237 (creştere de 22,16%), Iaşi – 213 (creştere de 4,41%) şi Timiş – 181 (creştere 27,46%). De altfel, numai în luna mai a acestui an au intrat în insolvenţă 721 de firme şi PFA-uri.

Cum pot firmele să evite insolvența

Întrebaţi care sunt măsurile prin care o firmă poate evita pericolul insolvenţei, 74% din respondenţi au indicat, în primul rând, întărirea disciplinei financiare. Extrem de importantă este și gestionarea mai bună a relațiilor de afaceri.

Citiți și: Dragoș Roșca, RBL: Patru cifre care arată că economia României începe să se gripeze

„Este esenţial să te informezi în prealabil cu cine vrei să faci afaceri, care este situaţia financiară a partenerului de business, dacă are probleme juridice. Pe de altă parte este necesară o mai bună estimare a dimensiunii afacerii, multe companii intrând în insolvenţă pentru că şi-au supraestimat veniturile, au avut aşteptări mult prea optimiste legate de potenţialul economic al industriei, al locaţiei sau al partenerilor, furnizori şi clienţi”, a declarat Ovidiu Neacşu, practician de peste 20 de ani în domeniul insolvenţei și asociat coordonator al societății de profil Sierra Quadrant.

Oamenii de afaceri au mai enumerat, ca măsuri de prevenire a insolvenței, gestionarea responsabilă a investiţiilor, îmbunătățirea cheltuielilor şi dimensionarea corectă a finanţării bancare (gradul de îndatorare).

Citiți și: Cifra de afaceri din comerţul cu amănuntul a crescut în mai cu 6,4%

„Din experienţa noastră, o firmă intră în insolvenţă în primul rând ca urmare a blocajului financiar, determinat de resursele financiare insuficiente disponibile, de investiţiile greşite şi de lipsa unei strategii de risc fundamentată pe realităţile din economie. În plus, există lacune serioase în materie de know-how de risc, de educaţie economică, în multe firme, de la ultimul angajat până la director economic sau patron. Astfel că una dintre principalele măsurile preventive o reprezintă educaţia financiară”, a mai spus Ovidiu Neacşu.

Dincolo de situaţia insolvenţelor, în perioada ianuarie – mai 2018, 8.364 de firme şi-au suspendat activitatea (în creștere cu 30,81% faţă de perioada similară din anul trecut), dintre care 1.406 numai în luna mai, potrivit datelor ONRC. Alte 15.751 de firme au fost dizolvate în primele cinci luni ale acestui an (creştere de 59,49% faţă de primele cinci luni din 2017), 3.098 de firme au fost dizolvate doar în luna mai.

 


FOTO: Guliver / Getty Images

În șapte ani de jurnalism, a pendulat între domeniul sportiv și cel economic. A lucrat, printre altele, la Radio România Actualități și Adevărul Financiar. Acum, este coordonatorul online al proiectului NewMoney.