O soluție simplă pentru retenția angajaților talentați în companie

Alexandra Pele 16/05/2018 | 13:15 Financiar
O soluție simplă pentru retenția angajaților talentați în companie

Bursa își propune să promoveze în rândul companiilor listate un instrument care le-ar permite și angajaților să aibă skin in the game. Stock option plan ar putea fi o metodă de retenție a talentelor în companie, dar și de protejare a businessului.

Acest articol a apărut în numărul 40 (14-27 mai) al revistei NewMoney

Presiunea și volatilitatea de pe piața lo­cală a forței de muncă se resimt tot mai puternic, iar concurența pentru angajați a dus atât la creșterea afacerilor companiilor de recrutare, cât și la creșterea unor afaceri conexe. De câștigat au avut, spre exemplu, clinicile medicale private, companiile de asigurări sau administratorii de pensii facultative, mulți angajatori îngroșând pachetele salariale cu astfel de beneficii, din dorința de a atrage profe­sioniști, dar și pentru a-i păstra pe termen lung în companie. Lista beneficiilor nu se oprește aici, iar unele firme au mers până acolo încât le-au oferit angajaților posibilitatea de a deveni acționari.

Printre proiectele pe care Bursa de Va­lori București (BVB) își propune să le promoveze în perioada următoare se numără implementarea de stock option plan-uri la companiile listate. Stock option plan este un program inițiat de o persoană juridică prin care se acordă angajaților, administratorilor sau directorilor dreptul de a cumpăra la un preț preferențial – sau de a primi cu titlu gratuit – un număr determinat de acțiuni emise de entitatea res­pec­tivă. Văzute ca o metodă de a încuraja ma­nagementul și angajații să se implice în creșterea companiilor pentru care lu­crează, astfel de planuri fac minuni în regiune, explica într-un interviu cu NewMoney președintele BVB, Lucian Anghel. Iar pentru companiile publice, astfel de pro­­grame pot fi un garant al bunelor prac­­tici, investitorii fiind sensibili la in­for­mații ce pot insinua o administrare neco­respunzătoare.

Citiți și: Viața de coșmar a angajaților de la Apple: șeful îți poate da misiuni chiar dacă ești bolnav, pe patul de spital

SUCCES REGIONAL. Producătorul de ener­gie CEZ, spre exemplu, are cam 200 de milioane de euro opțiuni pentru mana­gement, „bonusuri“ condiționate de per­for­­manțe. „La CupruMin-ul polonez, KGHM, 10-15% din acțiuni sunt deținute de angajați. Nu am auzit ca acei oameni să facă o grevă. De ce? Pentru că scade valoarea acțiunilor. De asemenea, mana­gementul acelei companii nu va cumpă­ra, cum s-a întâmplat la noi, mătură cu multe sute de lei“, comenta Anghel.

Un exemplu de companie românească listată care oferă un astfel de program pentru angajații săi este Banca Transilvania. Clujenii au acordat anul trecut un număr de 17 milioane de acțiuni angaja­ților și acționarilor. „Banca a stabilit un program de tip stock option plan, în ca­drul căruia personalul băncii poate să îşi exercite dreptul şi opţiunea de achiziţie a unui număr de acţiuni emise de bancă“, se arată în raportul anual publicat recent. Printre condițiile impuse de bancă se nu­mără îndeplinirea unor indicatori de per­formanță, îndeplinirea unor criterii de eligibilitate și de performanță individuală sau finalizarea cu succes a implementării unor proiecte speciale. „Cheltuiala angajatorului pentru tranzacţiile cu plata pe bază de acţiuni este inclusă în linia salarii şi în 2017 a fost în sumă de 35,7 mili­oane de lei (2016: 30 de milioane de lei)“, se mai arată în raportul citat.

Articol vizibil în întregime doar pe bază de abonament.

Cu o experiență de peste șapte ani în presă, Alexandra Pele acoperă domeniile finanțe, bănci și asigurări. Anterior, a lucrat la departamentul economic al ziarului Gândul și la cursdeguvernare.ro.