O nouă variantă SARS-COV-2, descoperită în Africa de Sud. Cercetătorii nu sunt siguri de eficienţa vaccinurilor împotriva variantei B.1.1.529

Elena Marinescu 25/11/2021 | 20:52 Ştiri
O nouă variantă SARS-COV-2, descoperită în Africa de Sud. Cercetătorii nu sunt siguri de eficienţa vaccinurilor împotriva variantei B.1.1.529

O nouă tulpină SARS-COV-2 amenință eficiența serurilor anti-COVID-19. Varianta mutantă a fost depistată în Africa de Sud, iar oamenii de ştiinţă atrag atenţia asupra riscurilor acestei mutaţii. La nivel global, varianta dominantă a virusului este Delta, detectată inițial în India.

Din păcate, am detectat o nouă variantă, care constituie o sursă de îngrijorare în Africa de Sud”, a declarat virusologul Tulio de Oliveira cu prilejul unei conferinţe de presă online, potrivit France24. Este vorba despre varianta B.1.1.529, care prezintă un număr „extrem de ridicat” de mutații, potrivit cercetătorilor din Africa de Sud. Noua variantă s-a răspândit rapid în cea mai populată provincie sud-africană, Gauteng și ar fi prezentă și în alte opt zone.

Deşi datele sunt limitate, experţii noştri lucrează peste program cu toate sistemele de supraveghere stabilite pentru a înţelege noua variantă şi potenţialele sale implicaţii”, a precizat Institutul Naţional pentru Boli Transmisibile din Africa de Sud într-un comunicat.

Oamenii de știință nu sunt siguri dacă vaccinurile care sunt utilizate în prezent sunt eficiente împotriva noii variante. Astfel, apariția noii tulpini ar putea de vină pentru creșterea explozivă a noilor cazuri, potrivit ministrului Sănătății, Joe Phaahla.

Africa de Sud a solicitat pentru vineri o întâlnire de urgenţă cu un grup de lucru care se ocupă de evoluţia virusului din cadrul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) pentru a discuta despre noua variantă.

Alte cazuri au fost semnalate în ţara vecină Botswana şi în Hong Kong, la o persoană care a revenit dintr-o călătorie în Africa de Sud.

Eficiența vaccinurilor anti-COVID-19 mai scăzută cu 50%

Alexandru Rafila a recunoscut joi, 25 noiembrie, că eficiența vaccinurilor anti-COVID a ajuns la sub 50%. Rămâne de văzut în ce măsură va conta tulpina sud-africană, care a mai fost depistată și în Botswana și Hong Kong.

Dacă vaccinurile vor deveni mai eficiente, fie adaptate tulpinilor circulante dintr-o anumită perioadă… Deocampdată discutăm despre același vaccin, elaborat la sfârșitul anului 2020, care din păcate, are o eficacitate probabil de sub 50%, dacă vorbim despre tulpina Delta, de la 90%, cât avea față de tulpina originală”, a mai punctat Rafila, potrivit B1 TV.

Precizările lui Alexandru Rafila despre eficiența vaccinurilor au fost făcute în contextul în care statele din centrul și vestul Europei, cu o acoperire vaccinală foarte mare, de peste 70%, se confruntă cu cea mai dificilă perioadă de la începutul pandemiei.