O nouă umilinţă pentru profesori! Statul va da doar 65 de lei net fiecărui salariat din educație

Elena Marinescu 02/06/2022 | 18:19 Ştiri
O nouă umilinţă pentru profesori! Statul va da doar 65 de lei net fiecărui salariat din educație

Angajații din educație vor primi în medie, de la 1 iulie 2022, “65 de lei net pentru fiecare salariat”, sumă ce reprezintă “o altă formă de umilire a personalului din educație”, afirmă cele trei mari organizații sindicale din educație.

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET” și Federația Națională Sindicală „Alma Mater“ condamnă ferm la unison, într-un comunicat de presă, atitudinea membrilor Executivului, care au refuzat până la această oră o cale de dialog social, după protestul organizat pe 25 mai în fața sediului Guvernului României” și amenință cu proteste de amploare în septembrie.

Sindicaliştii acuză guvernanţii de rea-credinţă

Cele trei organizații susţin că, deși “a trecut deja o săptămână de la protestul din Piața Victoriei, niciun oficial cu putere de decizie nu a răspuns solicitărilor lor: „Această situație este un semnal pentru întreg personalul din educație, care traduce lipsa implicării guvernamentale în indiferență, batjocură sau rea-credință!”.

Sindicatele avertizează că, în condițiile în care, în perioada imediat următoare, reprezentanții Guvernului nu vor invita federațiile sindicale la masa negocierilor și nu vor găsi soluții la cerințele minimale prezentate, în luna septembrie vor fi declanșate ample acțiuni de protest.

Comunicatul integral:

Guvernul României a uitat de promisiunile făcute la începutul anului!

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET” și Federația Națională Sindicală „Alma Mater “, în numele celor peste 300.000 de salariați din învățământ ale căror drepturi și interese le reprezintă, condamnă ferm atitudinea membrilor Executivului care au refuzat până la această oră o cale de dialog social, după protestul organizat pe 25 mai în fața sediului Guvernului României.

Cu toate că a trecut deja o săptămână de la protestul din Piața Victoriei, la care au participat peste 1.200 de salariați din aproape toate județele țării și Municipiul București, niciun oficial cu putere de decizie nu a răspuns solicitărilor noastre. Această situație este un semnal pentru întreg personalul din educație, care traduce lipsa implicării guvernamentale în indiferență, batjocură sau rea-credință! Este, de asemenea o manifestare a disprețului față de toți salariații din învățământ și față de sistemul educațional, în general. Suntem conștienți că situația economică a României este dificilă, însă acesta nu este un argument pentru a ne ignora și pentru a refuza dialogul.

O nouă umilinţă pentru profesori!

Salariații din învățământ, care au printre cele mai mici venituri din sectorul bugetar, au sperat că reprezentanții Guvernului vor face efortul de a aplica integral Legea salarizării – așa cum au promis în urma protestelor din luna ianuarie 2022 – însă constatăm că, de fapt, altele sunt prioritățile Executivului și ale Parlamentului României.

În ciuda mult trâmbițatelor majorări salariale anunțate de coaliția de guvernare, angajații din educație vor primi, în realitate, începând cu data de 1 iulie 2022, doar o pătrime din diferența rămasă de acordat, ceea ce însemnă, în medie, 65 de lei net pentru fiecare salariat.

Această sumă reprezintă o altă formă de umilire a personalului din educație! Opinia publică trebuie să știe că aplicarea integrală Legii salarizării nu ar acoperi nici măcar jumătate din rata inflației reală, motiv pentru care, cu legitimitate, salariații din învățământ solicită Guvernului României ca, pe lângă aplicarea integrală a Legii 153/2017, să aplice și o indexare a salariilor, așa cum procedează guvernele din țările unde există interes ca populația să fie protejată, astfel încât să fie acoperită creșterea alarmantă a prețurilor!

Având în vedere actualul nivel al veniturilor și majorarea substanțială a prețurilor la toate produsele de consum, la care se adaugă și scumpirea utilităților, se constată o prăbușire a puterii de cumpărare, iar majoritatea salariaților întâmpină reale dificultăți în a-și asigura un trai decent.

„În luna septembrie vor fi declanșate ample acțiuni de protest!”

În acest context, ne întrebăm cum au reușit membrii Guvernului și ai Parlamentului să identifice fonduri pentru a acorda unor funcționari publici sporuri de complexitate? Cum se poate în cazul unora, iar când vine vorba de învățământ, de peste 10 ani, nu se găsește o soluție să se acorde sporurile pentru condițiile de muncă, salariații din educație fiind singurii bugetari care nu le primesc?!

Îi amintim domnului Prim-ministru și liderilor partidelor politice aflate la guvernare că, prin toate aceste decizii, nu fac altceva decât să „amaneteze“ soarta sistemului de învățământ din România și să sacrifice educația fiecărui copil!

În condițiile în care, în perioada imediat următoare, reprezentanții Guvernului nu vor invita federațiile sindicale la masa negocierilor și nu vor găsi soluții la cerințele minimale prezentate, în luna septembrie vor fi declanșate ample acțiuni de protest!

Președinte, Simion Hancescu

Președinte, Marius Ovidiu Nistor

Președinte, Anton Hadăr”.

PSD şi UDMR s-au opus plăţii integrale a diferențelor salariale pentru profesori

Senatorii PSD şi UDMR din Comisia de Învățământ au respins la începutul lunii mai amendamentele la proiectul de lege pentru aprobarea Ordonanței de Urgență privind diferențele salariale pentru profesori, potrivit inițiatorilor acestor amendamente. Reprezentanţii PNL s-au abţinut de la vot.

Concret, în prezent, potrivit Ordonanței, diferențele salariale câștigate în instanță de cadrele didactice din cauza nerespectării legislației în vigoare de către autorități ar urma să fie plătite eșalonat în următorii 5 ani – ordonanță stabilită împreună cu sindicatele din Educației și pe care acestea au anunțat-o public drept un succes în negocierile cu Ministerul Educației și Guvernul.

1,2 miliarde de lei este impactul bugetar total estimat pentru plata diferențelor de drepturi salariale către profesori, pentru perioada 2017-2021, potrivit ministrului Educației.

CUM SE CALCULEAZĂ diferenţele de salariu ce trebuie achitate profesorilor

Ministerul Educatiei a transmis, intr-un proiect de Hotarare de Guvern, modalitatea de calculare a diferentelor de salariu ce trebuie achitate profesorilor, pentru perioada 1 iulie 2017 – 31 august 2021. Potrivit proiectului, diferentele de drepturi salariale reprezinta sumele cuvenite si neacordate personalului didactic incadrat in invatamantul preuniversitar si universitar de stat, dupa cum urmeaza:

1. pentru perioada 1 iulie 2017 – 31 august 2021, in baza prevederilor Hotararii de Guvern nr. 38/2017 pentru aplicarea prevederilor art. 3^4 alin. (3) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 57/2015 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice in anul 2016, prorogarea unor termene, precum si unele masuri fiscal-bugetare;

2. pentru perioada 1 ianuarie 2019 – 31 mai 2021, in baza prevederilor art. 15 din Legea cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si art. 4, art. 5 alin. (1), art. 7 si art. 8 din Anexa nr. I, Capitolul I lit. B) ”Reglementari specifice personalului didactic din invatamant” la aceasta lege;

Calcularea diferenţelor salariale pentru 1 iulie ​2017-31 august 2021

Astfel, in vederea stabilirii diferentelor de drepturi salariale care se cuvin beneficiarilor din invatamantul de stat potrivit art. 1 din Ordonanta de urgenta nr. 48/2022, angajatorii calculeaza diferentele de drepturi salariale pentru intervalul 1 iulie 2017 – 31 august 2021, astfel:

(a) stabilesc salariul de baza pentru personalul didactic din invatamantul preuniversitar si universitar de stat prin utilizarea transelor de vechime in invatamant din Hotararea Guvernului nr. 38/2017 pentru aplicarea prevederilor art. 3^4 alin. (3) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 57/2015 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice in anul 2016, prorogarea unor termene, precum si unele masuri fiscal-bugetare;

(b) recalculeaza drepturile salariale rezultate din stabilirea salariului de baza potrivit lit. a), pentru perioada in care beneficiarul a avut contract de munca in unitate/institutie, din intervalul 1 iulie 2017 – 31 august 2021;

(c) calculeaza pentru fiecare beneficiar, diferenta dintre drepturile salariale lunare recalculate conform lit. b) si cele efectiv platite, din intervalul 1 iulie 2017 – 31 august 2021.

Modalitatea de calcul pentru profesorii care şi-au schimbat locul de muncă

Pentru beneficiarii care si-au schimbat locul de munca in perioada 1 iulie 2017 – 31 august 2021 sau care au desfasurat activitate, in acelasi timp sau succesiv la mai multi angajatori, calculul, plata si declarararea diferentelor de drepturi salariale actualizate cu indicii de inflatie se realizeaza de catre fiecare angajator care i-a salarizat in aceasta perioada, pentru perioada efectiv lucrata la fiecare dintre acestia.

In situatia in care, pentru beneficiari, diferentele de drepturi salariale se stabilesc prin hotarari judecatoresti devenite definitive si executorii pana la data prevazuta la art. 4 alin (4) din Ordonanta de urgenta nr. 48/2022, plata se face potrivit dispozitiilor instantei.