O nouă palmă pentru Schweighofer: Hornbach reduce cu 90% achizițiile de lemn de la austrieci

Andreea Neferu 22/05/2017 | 18:35 Ştiri
O nouă palmă pentru Schweighofer: Hornbach reduce cu 90% achizițiile de lemn de la austrieci

Unul dintre cei mai mari jucători din bricolajul local, compania germană Hornbach, renunță începând cu luna iunie la 90% din sortimentele de produse furnizate de austriecii de la Holzindustrie Schweighofer, cel mai mare procesator de lemn de pe plan local.

Decizia nemților vine în contextul în care la finalul anului trecut Hornbach a anunțat că începând din 2017 încetează să mai comercializeze parțial lemn furnizat de Schweighofer, după ce austriecilor le-a fost suspendat certificatul de sustenabilitate FSC (Forest Stewardship Council), care garantează că materia primă este exploatată sustenabil. Ulterior, FSC a retras certificatul de calitate acordat Schweighofer și a decis să se disocieze de grup.

”Da, în acest moment mai colaborăm cu Schweighofer, dar de la începutul anului 2017, am renunțat la 57 de produse furnizate de companie, adică am renunțat la 60% din sortimentele inițiale pe care ni le furnizau”, a spus Anca Ioan, director achiziții în cadrul Hornbach România, răspunzând întrebărilor NewMoney.

La rândul său, Klaus Gotz, director achiziții internaționale în cadrul grupului Hornbach, a arătat că retailerul va reduce în continuare volumele de la Schweighofer, ajungând practic începând cu luna iunie să renunțe la 90% din produsele pe care austriecii le livrau în urmă cu an către retailerul de bricolaj. ”Din iunie Schweighofer va livra doar o mică parte”, a spus Gotz, în cadrul unei conferințe.

Hornbach susține că a demarat un proces prin care le va solicita tuturor furnizorilor săi de lemn să prezinte un certificat FSC valabil începând din 2018. Reprezentanții Hornbach au mai spus că, dacă Schweighofer nu își recapătă certificarea FSC, atunci vor renunța complet la furnizorul austriac începând din 2018.

”Nu am renunțat (încă – n.red.) la toate sortimentele (furnizate de Holzindustrie Schweighofer – n.red.) pentru că nu toți furnizorii oferă aceleași sortimente”, a afirmat Mugurel-Horia Rusu, director general al Hornbach România.

Hornbach are peste 250 de furnizori, dintre care circa 20% nu au certificări FSC, însă nemții le-au dat termen acestora până în 2018 pentru a obţine această certificare.

Ea a adăugat că afacerile Hornbach nu au fost afectate de renunțarea la unele produse achiziționate de la Schweighofer, întrucât au fost găsiți alți furnizori regionali.

O serie de alți jucători din industria bricolajului, printre care Brico Dépôt România sau Leroy Merlin, au anunțat că renunță la lemnul provenit de la furnizori ce nu au certificate FSC.

Într-un interviu pentru NewMoney din luna februarie a acestui an, Holzindustrie Schweighofer anunța că circa 5% din afacerile locale vor fi afectate de retragerea certificării FSC (The Forest Stewardship Council) acordată proprietarilor de păduri, procesatorilor și beneficiarilor care respectă legislația și normele de bună practică în ceea ce privește managementul responsabil al fondului forestier.

În 2015, veniturile companiei cu capital austriac, care a fost acuzată în repetate rânduri că încurajează exploatarea de lemn ilegal, s-au ridicat la 447 de milioane de euro, într-o ușoară scădere față de 2014.


Sursă foto: Mediafax

 

A debutat în presa scrisă în urmă cu opt ani. În 2013, a absolvit cursurile programului de pregătire intensivă în jurnalism „Economic and Political Reporting from Southeast Europe”, organizat la Londra și la Berlin de agenția de presă Reuters, iar în 2015 a participat la cursurile școlii de vară Online and Multimedia Journalism, organizată de Deutsche Journalistenschule la Munchen. În 2013, a câștigat premiul „Florin Petria” pentru jurnalism economic, iar în 2015 a fost unul dintre laureații concursului Tânărul Jurnalist al Anului, secțiunea Economie. Anterior, Andreea a lucrat la Ziarul Financiar. În prezent, la NewMoney, Andreea acoperă din punct de vedere editorial domeniile construcții și imobiliare.