O nouă alertă de la ANM: Caniculă şi disconfort termic accentuat

Elena Marinescu 17/06/2024 | 11:34 Ştiri
O nouă alertă de la ANM: Caniculă şi disconfort termic accentuat

Specialiştii de la ANM au emis o nouă avertizare meteorologică. Astfel, vremea va fi extrem de călduroasă în Bucureşti pe parcursul următoarelor trei zile, iar valorile termice din timpul zilei vor ajunge la 34 de grade.

Potrivit meteorologilor, până marţi, la ora 9:00, disconfortul termic va fi în creştere, astfel că indicele temperatură umezeală (ITU) se va apropia de pragul critic de 80 de unităţi. Cerul va fi mai mult senin, cu unele înnorări după-amiaza, iar vântul va sufla slab până la moderat.

Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 34 de grade, iar cea minimă va oscila între 17 şi 19 grade, relevă prognoza publicată luni de Administraţia Naţională de Meteorologie.

Totodată, în intervalul 18 iunie, ora 9:00 – 19 iunie, ora 10:00, vremea se va menţine călduroasă, cu disconfort termic ridicat în orele amiezii. Cerul va fi mai mult senin, cu unele înnorări spre seară, când vor fi condiţii pentru averse şi descărcări electrice. Vântul va sufla slab şi moderat, iar temperatura maximă va fi de 33 – 34 de grade, în timp ce minima nu va coborî sub 17 grade.

Atenţionări cod galben de caniculă

ANM a emis două atenţionări Cod galben de caniculă, primul valabil pe parcursul acestei zile în zone din 13 judeţe şi în Bucureşti, iar la doilea, în cursul zilei de marţi, pe raza a 17 judeţe şi în Capitală.

În aceste zone, maximele se vor situa în general între 33 şi 35 de grade. Pe alocuri, noaptea va fi tropicală, cu temperaturi minime ce se vor situa în jurul valorii de 20 de grade.

Meteorologii precizează că, în zilele viitoare, vremea va continua să se încălzească, iar disconfortul termic va fi tot mai accentuat, astfel că România se va afla sub influenţa unui nou val de căldură intens şi de lungă durată.