O limuzină primită cadou de Nicolae Ceauşescu de la ultimul şah al Iranului, vândută la o licitație

Andrei Dumitru 28/05/2021 | 13:01 Fapt Divers
O limuzină primită cadou de Nicolae Ceauşescu de la ultimul şah al Iranului, vândută la o licitație

O limuzină primită cadou de Nicolae Ceauşescu de la ultimul şah al Iranului şi avionul prezidenţial „Super one-eleven” din 1986 au fost vândute joi, într-o licitaţie online, pe platforma Artmark.

Limuzina Paykan Hillman-Hunter, primită cadou de Nicolae Ceauşescu – cu prilejul alegerii sale, în 1974, în funcţia de preşedinte al Republicii Socialiste România – de la ultimul şah al Iranului, Mohammad Reza Pahlavi, a fost adjudecată contra sumei de 95.000 de euro.

Maşina a fost fabricată în Iran la începutul anilor ’70, sub licenţă Hillman, după model Chrysler, lansând industria automobilistică iraniană şi devenind, cu vremea, simbol naţional al industriei iraniene.

Automobilul de colecţie beneficiază de certificat de provenienţă din partea R.A.A.P.P.S., este funcţional şi a avut un un preţ de pornire în licitaţie de 4.000 de euro.

În licitaţie au fost scoase la vânzare 168 de loturi, între care accesorii de lux, automobile, dar şi avioane. Licitaţia a avut o rată de adjudecare de 75%, cu un total de 816.090 de euro.

Între loturile adjudecate se numără şi avionul prezidenţial „Super one-eleven”, folosit pentru zborurile oficiale ale preşedintelui Nicolae Ceauşescu. Cu un preţ de pornire de 25.000 de euro, el a fost adjudecat contra sumei de 120.000 de euro.

Un alt avion prezidenţial, „Negreşti”, din 1989, folosit pentru zborurile oficiale ale preşedintelui Ion Iliescu, a fost vândut pentru 165.000 de euro, după ce a avut un preţ de pornire de 25.000 de euro.