O, import frumos! Silva Group pune pe piață în acest an cel puțin 75.000 de brazi

Cristina Dobreanu 20/12/2016 | 13:43 Oameni
O, import frumos! Silva Group pune pe piață în acest an cel puțin 75.000 de brazi

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Ce faci când nu găsești în România bra­­dul perfect de Crăciun? Îl cauți în alte țări și apoi împodobești în jurul lui o afacere de circa două milioane de euro.

Bradul este un produs atipic, pe online „vinzi“ doar o poză, iar încrederea oamenilor se construiește greu și se poate pierde foarte repede, rezumă antrepre­norii Ștefan Voicu și Ovidiu Neacșu difi­cultățile comercializării online a pro­dusului-vedetă al sărbătorilor de iarnă. Povestea (businessului) lor de Crăciun începe în 2007, când au pus bazele Silva Group, importator și distribuitor de brazi pentru sărbătorile de iarnă.

Avanpostul din online. La început, au fost doar furnizori pentru revân­ză­tori, însă și-au dat repede seama că unii cumpărau brazi de calitate inferi­oară de la ei, pentru a-i revinde mai apoi ca premium. „Veneau la noi și cumpărau calita­tea a doua sau a treia și apoi îi vindeau în online drept produse premium. Luau cu 70 de lei și vindeau cu echiva­lentul a o sută de euro (450 de lei, n.r.)“, explică Ștefan Voicu. Doi ani mai târziu au lansat magazinul online cu intenția de a crea încredere și o cultură de achiziție pentru un produs nestandardizat. „Sunt convins că așa au funcționat și florăriile online ințial. Creând încredere“, spune antreprenorul.

Standardizarea este importantă mai ales că un brad de apartament are peste 15 kilo­grame, iar compania nu își pu­tea asu­­ma riscul ca livrarea să fie refu­zată – cos­turile de transport și eventua­lele daune ar fi distrus afacerea.

Cu toate că online-ul câștigă tot mai mult teren, majoritatea românilor pre­fe­­ră în continuare să își aleagă bradul din punctele special amenajate. Bătălia fi­­nală se duce în offline, o piață de circa 700.000 de unități, care ajunge ca valoa­re în jurul a 9-10 milioane de euro. În condi­țiile în care, spun antreprenorii, bradul din România are tot mai puțină căutare.

Articol vizibil în întregime doar pe bază de abonament.

Cristina Dobreanu a debutat în presa scrisă acum 12 ani, la România liberă. Apoi a scris la revistele de business și after business Income Magazine și Forbes România, și la portalul de business Profit.ro. A participat, în 2010, la proiectul “Study and information Programme for Young Journalists from South East Europe”, (Berlin, Germania), realizat de Konrad Adenauer Stiftung. Este specializată pe politică externă și macroeconomie, dar acoperă din punct de vedere editorial subiecte legate de lumea antreprenorială.