O, import frumos! Silva Group pune pe piață în acest an cel puțin 75.000 de brazi

[vc_row][vc_column][vc_column_text]
Ce faci când nu găsești în România bradul perfect de Crăciun? Îl cauți în alte țări și apoi împodobești în jurul lui o afacere de circa două milioane de euro.
Bradul este un produs atipic, pe online „vinzi“ doar o poză, iar încrederea oamenilor se construiește greu și se poate pierde foarte repede, rezumă antreprenorii Ștefan Voicu și Ovidiu Neacșu dificultățile comercializării online a produsului-vedetă al sărbătorilor de iarnă. Povestea (businessului) lor de Crăciun începe în 2007, când au pus bazele Silva Group, importator și distribuitor de brazi pentru sărbătorile de iarnă.
Avanpostul din online. La început, au fost doar furnizori pentru revânzători, însă și-au dat repede seama că unii cumpărau brazi de calitate inferioară de la ei, pentru a-i revinde mai apoi ca premium. „Veneau la noi și cumpărau calitatea a doua sau a treia și apoi îi vindeau în online drept produse premium. Luau cu 70 de lei și vindeau cu echivalentul a o sută de euro (450 de lei, n.r.)“, explică Ștefan Voicu. Doi ani mai târziu au lansat magazinul online cu intenția de a crea încredere și o cultură de achiziție pentru un produs nestandardizat. „Sunt convins că așa au funcționat și florăriile online ințial. Creând încredere“, spune antreprenorul.
Standardizarea este importantă mai ales că un brad de apartament are peste 15 kilograme, iar compania nu își putea asuma riscul ca livrarea să fie refuzată – costurile de transport și eventualele daune ar fi distrus afacerea.
Cu toate că online-ul câștigă tot mai mult teren, majoritatea românilor preferă în continuare să își aleagă bradul din punctele special amenajate. Bătălia finală se duce în offline, o piață de circa 700.000 de unități, care ajunge ca valoare în jurul a 9-10 milioane de euro. În condițiile în care, spun antreprenorii, bradul din România are tot mai puțină căutare.
Articol vizibil în întregime doar pe bază de abonament.