O fuziune internațională ar putea schimba liderul sistemului bancar din România

Gabriel Bucur 14/11/2016 | 18:45 Ştiri
O fuziune internațională ar putea schimba liderul sistemului bancar din România

Banca franceză Societe Generale și banca italiană UniCredit, ambele prezente pe piața din România, ar putea fuziona, potrivit unor informații vehiculate de presa internațională. Dacă zvonurile se vor adeveri, noua instituție ar deveni cea mai mare bancă la nivel local, cu active totale de aproape 80 de miliarde de lei, devansând BCR, cu active de 62,3 miliarde de lei.

Informațiile care planează în jurul fuziunii dintre cele două bănci europene nu au fost confirmate, dar nici negate de oficiali ai celor două instituții. Un purtător de cuvânt al UniCredit, cel mai mare grup bancar din Italia, a declarat, potrivit Reuters, că „sunt speculații ale pieței, pe care banca nu intenționează să le comenteze”. De cealaltă parte, niciun reprezentant al Societe Generale nu a dorit să comenteze.

O fuziune este foarte puțin probabilă, deoarece ar fi prea complexă în condițiile actuale de reglementare”, potrivit specialiștilor contactați de Bloomberg.

Săptămâna trecută, au apărut informații conform cărora UniCredit SpA ar încerca să-și majoreze capitalul cu 10-13 miliarde de euro, printr-o emisiune de acțiuni, după ce, de curând, indicele de adecvare a capitalului a ajuns sub nivelul principalelor rivale europene.

În iulie, fostul șef al diviziei de investiții bancare al Societe Generale, bancherul Jean Pierre Mustier, a fost numit director general al UniCredit. Mustier va prezenta, în decembrie, un nou plan de afaceri pentru banca italiană.

Nu este prima dată când o posibilă fuziune între Societe Generale și UniCredit este adusă în prim-plan. Și în 2007 au apărut zvonuri pe acest subiect, dar au fost infirmate, ulterior.

UniCredit este unul dintre cele mai importante nume din piața bancară europeană. În România, UniCredit Bank Austria, divizie a grupului bancar italian, şi-a majorat, în 2015, participaţia pe care o deţinea la UniCredit Ţiriac Bank, cu 45%, până la 95,6%, după preluarea acțiunilor deținute de omul de afaceri Ion Țiriac.

Banca UniCredit avea, la sfârșitul anului trecut, active în valoare de 30,6 miliarde de lei și ocupă locul cinci în topul celor mai mari bănci din România. BRD Societe Generale, sucursala română a băncii franceze, este a doua bancă din România, cu active în valoare de 49,2 miliarde de lei.

 


FOTO: Mediafax

În șapte ani de jurnalism, a pendulat între domeniul sportiv și cel economic. A lucrat, printre altele, la Radio România Actualități și Adevărul Financiar. Acum, este coordonatorul online al proiectului NewMoney.