O companie va putea recicla întreaga cantitate de deșeuri electrice și electronice pe care România o are de colectat

Gabriel Bucur 07/03/2017 | 15:09 Ştiri
O companie va putea recicla întreaga cantitate de deșeuri electrice și electronice pe care România o are de colectat

Compania românească GreenWEEE International se extinde prin inaugurarea unei noi fabrici, în luna iunie, prin care își va dubla capacitatea de tratare și reciclare a deșeurilor de echipamente electrice și electronice, până la 100.000 de tone pe an.

Suma investită în deschiderea celei de-a doua fabrici de reciclare GreenWEEE, amplasată în județul Cluj, la Câmpia Turzii, se ridică la 3,5 milioane de euro. Unitatea va avea activitate permanentă în următorii trei ani și va crea circa 80 de locuri de muncă.

Conform planului companiei, noua fabrică de recilare și tratare a frigiderelor, a mașinilor de spălat, a echipamentelor IT&C și a altor echipamente electrice și electronice va beneficia de tehnologii de ultimă generație și va avea o capacitate de procesare de 25.000 tone pe an.

De asemenea, compania va investi cinci milioane de euro în cealaltă fabrică a sa din țară. Prezentă la Buzău încă din anul 2009, GreenWEEE vrea ca până la anul să modernizeze și să mărească capacitatea de producție a unității din estul țării și să achiziționeze prima linie tehnologică pentru reciclarea echipamentelor LCD din România.

„(…) Urmare a investițiilor, GreenWEEE are acum capacitatea de a recicla toată cantitatea de DEEE (deșeuri de echipamente electrice și electronice, n.r.) pe care România este obligată să o realizeze ca țintă de colectare, prin OUG 5/2015, în urma transpunerii Directivei 2012/19/UE”, a declarat Marius Costache, directorul executiv al GreenWEEE.

La fabricile GreenWEEE, singurele din Europa de Sud-Est unde se pot recicla baterii, ajung în special echipamente frigorifice şi de aer condiţionat, aparate electrocasnice de mici şi mari dimensiuni, unelte electrice și echipamente informatice şi de telecomunicaţii.

„Totodată, modernizarea instalațiilor curente, constând în separarea liniilor tehnologice și automatizarea lor, contribuie la creșterea productivității și la eficientizarea consumului de energie, având un impact pozitiv asupra mediului”, a precizat Marius Costache.

Deșeurile provin din țară, iar pentru a încuraja colectarea direct de la populație compania a făcut investiții în SIGUREC, propria infrastructură națională pentru recuperarea deșeurilor. Rețeaua numără în prezent 161 de centre fixe și mobile și unde pot fi predate echipamente, pe bază de recompense.

Compania GreenWEEE este membră a grupului integrat de reciclare Green Group și lider de piață în tratarea și reciclarea deșeurilor de echipamente electrice și electronice.

Deșeurile de echipamente electrice și electronice se degradează în mii de ani și au în componență inclusiv substanțe toxice. În urma procesării din fabricile de reciclare a deșeurilor, agenții poluanți sunt îndepărtați într-un mediu controlat, iar materialele reciclabile sunt introduse în circuitul economic, unde se transformă în produse noi.

În șapte ani de jurnalism, a pendulat între domeniul sportiv și cel economic. A lucrat, printre altele, la Radio România Actualități și Adevărul Financiar. Acum, este coordonatorul online al proiectului NewMoney.