Element Industrial, companie fondată anul trecut, atacă topul 5 dezvoltatori de parcuri lo­gistice

Bianca Dobrescu 15/10/2019 | 12:41 Oameni
Element Industrial, companie fondată anul trecut, atacă topul 5 dezvoltatori de parcuri lo­gistice

O companie fondată anul trecut atacă topul cinci al dezvoltatorilor de parcuri lo­gistice de pe piața românească – un business cu aport (necesar) de bricolaj.

Acest articol a apărut în numărul 75 (7 – 20 octombrie 2019) al revistei NewMoney

„Quick action și quick deployment“, re­zumă Muler Onofrei (42 de ani), fără să stea prea mult pe gânduri, traseul Element Industrial, companie pe care a fondat-o alături de omul de afaceri Ionuț Dumitrescu.

„Cu siguranță, acestea sunt cuvintele definitorii, în contextul în care ce am reușit noi cu Element Industrial să facem într-un an, altora le-ar fi luat de trei ori mai mult timp“, își nuanțează afirmația de început antreprenorul, care la mijlocul acestui an s-a asociat cu frații Dragoș și Adrian Pavăl, proprietarii Dedeman, pentru crearea unui parc logistic lângă București.

Un parteneriat despre care spune acum că nu ar fi fost posibil fără implica­rea în business a lui Dumitrescu, de numele căruia se leagă mai multe afa­ceri imobiliare pe care le-a dezvoltat și, ulterior, vândut. Ilustrative în acest sens sunt dezvoltatorul Eurisko – compania pe care a fondat-o alături de Gabriel Mar­chievici și pe care a vândut-o în 2008 către grupul american CBRE pentru apro­ximativ 35 de milioane de dolari – și clă­direa de birouri HQ Victoriei, preluată de grecii de la Zeus Capital printr-o tran­zacție de 12 milioane de euro, în 2012.

Parteneriat între Dedeman și Element Industrial

„Într-un astfel de business, pentru a primi investiții trebuie să fii credibil, să arăți investitorului ce livrezi. De multe ori, dacă ești la început, ai mult prea pu­ține argumente. Dacă m-aș fi așezat eu sin­­gur la masă cu frații Pavăl, fără Ionuț Dumitrescu, nu ar fi fost «an easy ride»“, re­­­cunoaște Onofrei.

Concretizat sub for­ma unui joint-venture între Dedeman și Element Industrial, parteneriatul are ca obiect construirea unui parc logistic în zo­na Chitila, Eli Park 1, cu o valoare ini­țială a investiției esti­mată la aproximativ 25 de milioane de euro.

Pe Dumitrescu, Onofrei l-a cunoscut în 2002, când a lucrat în Eurisko pe postul de manager la departamentul industrial. „Am lucrat de atâtea ori împreună, încât acum ne împărțim rolurile într-un mod destul de natural“, mărturisește Muler Onofrei, de data aceasta din poziția de CEO la Element Industrial, anunțând fina­li­zarea primei faze a proiectului Eli Park 1. Adică a unui depozit cu o suprafață de 20.000 de metri pătrați, închiriat și ocupat integral deja de producătorul de electrocasnice Arctic. La finalizarea celei de-a doua etape, planificată pentru aprilie 2020, parcul industrial de la Chitila va avea o suprafață închiriabilă de 50.000 de metri pătrați.

În paralel, dezvoltatorul are în derulare și alte proiecte imobiliare, la Cra­io­va – Eli Park 4, Târgoviște – Eli Park 5, Timi­șoara – Eli Park 6 și București – unde lu­crează la conceptele a două noi parcuri, cumu­lând o investiție totală de circa 150 de mi­lioane de euro.

„La ora actuală, proiectul din Craiova este cel mai avansat. Vorbim tot de o in­vestiție în jurul a 25 de milioane de euro. Aici așteptăm autorizația pe construcție, iar ținta noastră este de a ajunge în top cinci dezvoltatori de parcuri logistice de pe piața românească. Avem deja un pipeline total de 300.000 de metri pătrați pentru următorii trei ani“, continuă el.

Element Industrial ar pu­tea intra astfel pe o listă selectă de dezvoltatori, în fruntea căreia se află CTP, dezvoltator care, potrivit datelor Dunwell, deținea 770.000 de metri pătrați de spații de clasa A în zece orașe din România, dintre care amin­tim București, Cluj-Napoca, Arad și Sibiu.

CTPark Bucharest West, de exemplu, este gândit pentru a deveni cel mai mare parc industrial și logistic din Europa de Est, cu o suprafață construită ce ar urma să ajungă la un milion de metri pătrați în următorii ani.

Alți jucători importanți pe acest segment sunt WDP – companie belgiană care a investit anul trecut aproximativ 75 de milioane de euro în patru noi proprietăți pe piața românească, cu o suprafață to­tală de circa 130.000 de metri pătrați –, P3 Logistic Parks – cu un portofoliu de 1,2 mi­lioane de metri pătrați la finalul anului trecut – sau Alinso Group, dezvoltatorul Ploiești West Park.

Muler Onofrei, antreprenor de la 30 de ani

Muler Onofrei a intrat în antreprenoriat la vârsta de 30 de ani, în 2007. A renunțat atunci la conducerea ope­rațiunilor din Ro­mânia ale companiei americane ProLogis, devenind partener cu un pachet de 50% în firma imobiliară Aleph Properties.

O participație la care a renunțat un an mai târziu, pe fondul crizei economice care începea să-și facă tot mai acut sim­țită prezența pe piața autohtonă. Cum la acea vreme, în imobiliare, nu prea „aveai ce afaceri să mai începi“, a revenit la sta­tu­tul de angajat, mai întâi ca mana­ging director la Romania Soravia Group GmbH, poziție pe care s-a mutat mai apoi la Pa­na­ttoni Development Company.

„Pe atunci, un business foarte bun era să lucrezi pentru bănci care lichidau asseturi. E o glumă, dar nu glumesc foarte mult. Dacă lucrezi în imobiliare, care este un domeniu foarte interesant, acesta este totuși mult mai mult supus unor cicluri economice decât investițiile pe bursă“, punctează Onofrei, adăugând că în momentul intrării în afaceri a Element Industrial, în 2018, piața era mult mai bună decât acum, fiindcă erau mai mulți chi­riași. „Acum sunt mai puțini și pe fondul ciclului economic. Au fost niște stimulente foarte importante în retail, au crescut salariile foarte mult și atunci a crescut și cererea de logistică“, detaliază antreprenorul.

Despre piața în sine, Onofrei spune că aceasta are unele caracteristici de oligopol și că ar trebui să existe mai multă frag­mentare, fapt care ar face bine concu­renței. „În piața în care activez ar trebui să fie mai multă lichiditate în investiții, logistică și partea de industrial“, adaugă businessmanul.

Totuși, în opinia sa, principala pro­blemă a industriei rămâne mâna de lucru. Și spune asta mai ales în urma experien­țelor sale personale cu oamenii pe care i-a adus din corporație și care nu s-au adap­tat neapărat afacerii pe care o conduce. „Businessul antreprenorial este o altă mâncare de pește. Chiar și mie mi-a fost greu să mă adaptez, venind din cor­porație.“ Iar motivul e cât se poate de simplu: „Este vorba despre o trecere brutală“.

Răspândire

Stocul de spații industriale moderne din țara noastră a depășit patru milioane de metri pă­trați în primul semestru din acest an, arată un raport al companiei CBRE România.

  • Partajare. Din stocul modern total de patru milioane de metri pătrați de spații industriale, o suprafață totală de 45% se află în București, iar restul (55%) ‒ în alte orașe.
  • Tendințe. Din punctul de vedere al tran­zac­ţiilor de închiriere, cea mai râvnită zonă este nord-vestul Bucureștiului, care acoperă 40% din total.

FOTO: Laszlo Raduly

După studiile în Filosofie, Bianca Dobrescu intră în presa economică. Mai întâi lucrează la ziarul Bursa, pe urmă la Business Cover, Forbes, Capital, Leaders Reunited și ulterior în cadrul ziarului Adevărul. La NewMoney acoperă subiecte legate de lumea antreprenorială.