O afacere de bun gust: cum încearcă un inginer și un pasionat de astrologie să-i facă pe români să renunțe la chimicale

[vc_row][vc_column][vc_column_text]
Ce se poate întâmpla atunci când se întâlnesc un inginer și un pasionat de astrologie? Vă răspundem noi: învață din mers secretele unui business despre care spun că nu l-ar mai începe a doua oară de la zero.
Prin anii ’90, orice suc frumos colorat și dulce la gust se vindea bine. Era sete mare. Sătui de Cico, Brifcor și sirop concentrat cu sifon, românii voiau să încerce și altceva. Orice. Piața era invadată de băuturi contrafăcute și mai puțin de branduri cunoscute. În timp însă, gusturile s-au schimbat.
Pe o piață a băuturilor răcoritoare dominată de multinaționale, românul statistic bea anual circa 150 de litri de sucuri, arată datele INS pe anul trecut. Odată cu evoluția pieței, dar și a gusturilor românilor, din marea industrie a băuturilor nealcoolice au început să iasă la suprafață și micii producători de sucuri naturale. Dar cine sunt cei care fac sucuri naturale într-o mare de răcoritoare?
În urmă cu șase ani, în timp ce era în vacanță la Paris, Marius Măcărescu a băut la hotel sucuri naturale. I-au plăcut atât de mult, încât a decis să facă propriile răcoritoare. Evident, naturale. Între intenție și Premium Fruct, deținătorul brandului Profructta, avea să stea o investiție de 600.000 de euro, pentru ca, în 2014, la Câmpulung Muscel, să producă primele sale sucuri naturale din mere.
Absolvent de inginerie metalurgică, Măcărescu intra atunci într-o zonă pe care nu o cunoștea bine și într-un business despre care citea doar în cărți. „Nu am găsit consultanți în acest domeniu și am făcut de toate. Am fost directori, stivuitoriști, macaragii și șoferi profesioniști“, mărturisește Măcărescu. Și cum afacerea avea nevoie de un management, în 2016 a decis că e momentul să-și angajeze și un director general.
Alegerea sa avea să fie o absolventă de ASE pasionată de astrologie, Andreea Mureșeanu.
O piață în formare. Potrivit datelor Asociaţiei Europene a Producătorilor de Sucuri de Fructe, un român consumă anual cel mult 2,91 de litri de sucuri naturale din fructe și nectaruri, în timp ce în Germania consumul este de 29,4 litri per capita, în Malta 28 de litri, în Olanda de 25,9 litri, iar în Cipru și Austria, de 24 de litri de persoană. Consumul de sucuri naturale din aceste state, mai arată studiul asociației europene, a crescut în urma intrării pe piață a mai multor jucători mici, care procesează răcoritoarele din fructe, nu din concentrate.
Articol vizibil în întregime doar pe bază de abonament.