Nvidia a realizat a doua cea mai mare tranzacție din lumea tech. 40 de miliarde de dolari pentru ARM

Andrei Dumitru 14/09/2020 | 11:06 Ştiri
Nvidia a realizat a doua cea mai mare tranzacție din lumea tech. 40 de miliarde de dolari pentru ARM

După săptămâni de zvonuri şi informaţii pe surse, Nvidia a confirmat achiziţionarea producătorului de chipset-uri Arm de la Softbank.

Nvidia a confirmat că a plătit 40 de miliarde de dolari pentru a cumpăra Arm de la Softbank, după ce Softbank cumpărase Arm, cu 4 ani în urmă, pentru 31 de miliarde de dolari.

Softbank a obţinut prin această vânzare aproape cu un sfert mai mult decât a plătit în 2016 pentru a cumpăra Arm, însă, între timp, valoarea producătorului britanic de chipset-uri a şi crescut semnificativ.

Acordul este cea mai mare achiziție de semiconductori din istorie și marchează a doua cea mai mare achiziție de tehnologie din istorie, după ce Dell a achizționat EMC pentru 64 de miliarde de dolari. Așa cum era de așteptat, acordul ARM / Nvidia va fi supus aprobării autorităților de reglementare și ar putea dura până la 18 luni pentru finalizare.

Arhitectura Arm, prezentă în procesoarele Qualcomm, Apple și Samsung

Prin această achiziţie, Nvidia, a cumpărat tehnologia şi drepturile de proprietate intelectuală folosite în producerea procesoarelor de către companii precum Qualcomm, Apple şi Samsung.

Perspectiva pentru Arm este, de asemenea, una cât se poate de pozitivă. Microsoft va dezvolta o versiune cu Arm a laptopurilor sale cu Windows, Surface, iar Apple va începe în curând să comercializeze laptopuri şi PC-uri cu procesoare Arm în locul Intel.

Cu această achiziţie, Nvidia, care este cel mai important producător de soluţii grafice, va avea un important cuvânt de spus şi în zona procesoarelor.

Arm va funcționa ca o divizie Nvidia

Arm va funcţiona de acum înainte ca o divizie Nvidia, dar îşi va păstra modelul actual de business (open-licensing) şi va avea în continuare sediul în Cambridge, Marea Britanie.

Pentru Nvidia, investiţia în Arm este “este o nouă etapă în dezvoltarea AI computing-ului”, ambele companii văzând inteligenţa artificială ca având mari oportunităţi de creştere. AI-ul va rula pe chipset-urile Arm care vor fi folosite pe toate tipurile de dispozitive, de la smartphone-uri la servere.

De altfel, cu această ocazie, Nvidia spune că va construi în Marea Britanie un nou centru de cercetare în domeniul inteligenţei artificiale.