Ştiri

Numărul locuințelor din București mai scumpe de 100.000 de euro a crescut cu 30% în ultimul an

Numărul de apartamente cu prețuri de cel puțin 100.000 de euro scoase la vânzare în București a fost, în primul trimestru al anului, cu 30% mai mare decât în urmă cu un an, conform unui studiu al companiei de consultanță imobiliară Premier Estate Management.

În plus, dacă în urmă cu un an, ponderea locuințelor cu un preț de minim 100.000 de euro reprezenta un sfert din totalul ofertei de vânzare, în prezent, această parte sare de o treime. Piața locuințelor de 100.000 de euro sau mai mult este dominată de dezvoltările noi, care reprezintă 61% din totalul ofertelor de pe acest segment.

Tendința actuală de creștere a pieței apartamentelor din segmentul medium-high poate fi explicată de patru factori, potrivit studiului: un procent important din cumpărători sunt la a doua achiziție și doresc o locuință mai mare, creșterea cererii în general pe piața imobiliară, relansarea construcțiilor de ansambluri noi și creșterea prețurilor apartamentelor.

„100.000 de euro reprezintă un prag psihologic pentru prețurile apartamentelor din România, însă accesul la aceste apartamente nu mai este la fel de restrictiv ca în urmă cu unu-doi ani. Un apartament nou cu trei camere, cu o localizare bună, nu doar în București, dar și în orașele secundare precum Timișoara sau Cluj, depășește deja acest prag”, subliniază Andreea Comșa, CEO în cadrul Premier Estate Management.

Pe primul loc într-un top al zonelor cu cele mai multe apartamente disponibile cu preț de vânzare de cel puțin 100.000 de euro se află Herăstrău, urmată de Băneasa, Dorobanți, Floreasca, Unirii și Kiseleff-Aviatorilor, astfel că nordul Capitalei domină acest segment. De altfel, acolo sunt zonele cele mai scumpe din București, iar apartamentele scoase la vânzare în Kiseleff-Aviatorilor, Dorobanți, Floreasca și Herăstrău au prețuri medii de peste 2.000 de euro/metru pătrat.

În ceea ce privește cererea, datele Premier Estate Management arată o creștere cu 30% a numărului de cumpărători interesați de acest segment, în comparație cu aceeași perioadă a anului trecut, în condițiile în care 6 din 10 cumpărători solvabili sunt interesați exclusiv de apartamente noi. Cele mai dorite zone din București sunt cele din Nordul Capitalei, chiar dacă acestea nu au cea mai mare pondere în tranzacții.

 


FOTO: Laszlo Raduly / NewMoney

Gabriel Bucur

În șapte ani de jurnalism, a pendulat între domeniul sportiv și cel economic. A lucrat, printre altele, la Radio România Actualități și Adevărul Financiar. Acum, este coordonatorul online al proiectului NewMoney.

Recent Posts

Noi obligaţii pentru transportatorii rutieri. Ce prevede Ghidul privind Sistemul national e-Transport

Ministerul Finanţelor şi ANAF au elaborat Ghidul privind Sistemul national e-Transport, prin care se urmăreşte…

17 ore ago

Se extind parcurile eoliene din România. Aviz al Ministerul Mediului pentru 81 de turbine

Ministerul Mediului a emis acorduri de mediu pentru patru parcuri eoliene, cu un total de…

18 ore ago

ANRE explică de ce este obligatorie montarea contoarelor de măsurare a energiei electrice la prosumatori

Necesitatea ca prosumatorii să îşi instaleze un contor care să măsoare electricitatea consumată din producţia…

18 ore ago

Adrian Câciu: Valoarea investiţiilor publice a crescut cu 70% în primul trimestru din 2024

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Adrian Câciu, a anunţat că în primul trimestru al acestui…

19 ore ago

Deficitul bugetar a crescut la 2,06% din PIB în primele trei luni ale anului

Execuţia bugetului general consolidat în primele trei luni ale anului 2024 s-a încheiat cu un…

19 ore ago

Câți bani cheltuie românii pentru masa de Paște – Sondaj

Aproape jumătate (49%) dintre participaţii la un studiu derulat de EY intenţionează că cheltuiască pentru…

21 de ore ago

Acest website folosește cookies